„Не карам пил“ Какъв е смисълът?

Днес имах поредния повод да се замисля над това и затова искам да го споделя и с вас. Ясно е, че за хора като Максим Стависки, да си лепнеш такава лепенка на колата е просто задължение по договора, с който е станал лице на кампанията. След катастрофата едва ли някой вижда някакъв морал в неговото поведение. Освен, може би, защитниците му от телевизията.

Но приказката ми не е за него, а за другите, които са си лепнали този знак на колата доброволно и пак вършат простотии. Какъв е смисълът от това да си сложиш този стикер? Какво искаш да кажеш?

Не е ли основната идея да демонстрираш, че си човек, който спазва правилата за движение по пътищата, защото те са измислени да ни предпазват от катастрофи? Аз поне мисля, че би трябвало да е така. Тогава къде е логиката да носиш лепенката и да правиш груби нарушения? Какво искаш да кажеш с това?

  • Не карам пил, но минавам на червено.
  • Не карам пил, но влизам в забранени улици.
  • Не карам пил, но газя хората по пешеходните пътеки.
  • Не карам пил, но изпреварвам през тротоара.

Ей, не го разбирам това. Защо въобще си залепил тъпата лепенка? От снобария, от парвенющина, от куртоазия или от чиста простотия? Или просто културата ти на пътя е строго ограничена – не пиеш, но можеш да нарушиш всички останали правила, щото си голям пич?

Мисля, че преди да си сложи подобен стикер, човек трябва да помисли дали е достоен да дава пример с това. Дали е наистина е сигурен в себе си, че няма да престъпи това обещание. А в случая, аз наистина мисля, че обещанието, което даваме, слагайки си тази лепенка, е не само към забраната за шофиране след употреба на алкохол, а към всички правила, които ни пазят живи на пътя. Иначе ще трябва да организираме серия от безумни кампании, като „Не пресичам на червено“, „Давам път на пешеходците“ и прочие. Необходимо ли е изобщо да има такива кампании за неща, които са наши елементарни задължения?

Ако харесвате моите статии или моя стил на писане, ако това, което публикувам, ви е интересно, забавно или пък ви дразни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични, Разни и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

8 Responses to „Не карам пил“ Какъв е смисълът?

  1. Mikhail каза:

    Отговорът вероятно е, че тая цветна лепенка я имало в оня брой на 24 трупа и аз си я лепнах под надписа „REMUS“ и над табелката GTI.
    Кво пишело там?

  2. Svetlina каза:

    Да, ама не се сещам за много хора, които са убедени, че не правят и няма да правят нарушения. Накрая ще излезе, че ще се отпечатат само две лепенки и никой нищо няма да чуе за кампанията, камо и пък да се замисли.

  3. Майк Рам каза:

    Ами явно тогава няма смисъл от такава кампания, след като лепенките се слагат само за парлама.

  4. Ben каза:

    Какъв смисъл очакваш от тази кампания? Да си каже средностатистическия българин: „Досега винаги елд запой (независимо в каква степен) се прибирам с колата си, но от днес нататък – повече такива работи няма да правя, заради кампанията“. То тогава може да направим нова кампния: „АЗ НЕ ПОСЯГАМ НА ЧУЖДАТА СОБСТВЕНОСТ“ – и кражбите автоматично ще намалеят със 99%. (останалият процент представлява неграмотната част от крадите, които не могта да вникнат в мъдростта на кампанията).

  5. Майк Рам каза:

    На средностатистическия българин му е „през кУридора, та у банята“ за подобни кампании. Но поне тези, които си слагат лепенки е добре да дават пример, като спазват това, което декларират.

  6. pierrot каза:

    Принципно си прав, че няма смисъл от кампании с призиви за неща, които първо, че са наказуеми със закон и второ – доказано убийствени и много висока степен на обществена опастност. Но да се сложи за парама? Не, няма смисъл.
    Идва другото на дневен ред – щом се правят кампании за това ( кое – справка горният абзац :), значи това въобще не се осъзнава и спазва. Кампанията е подходящ избор, но какво рекламно лице да избереш сега? Инициаторите трябваше да заведат едно дело срещу Максим за уронване престижа на кампанията за да покажат, че държат на нея.

  7. topastrolog каза:

    Когато за цената на литър бензин можеш да си купиш бая пиене, е тъпо да караш кола изобщо….

Споделете вашето мнение!