На Цветница в банката – Открити врати на БНБ

Малко се позабавих с написването на този пост, но по-добре късно, отколкото по-късно, нали? 🙂 Снимката горе е от блога Стара София. Останалите снимки са мои.

Цветница е хубав семеен празник за нас, защото и двете ми дъщери са именнички – Елица и Цветелина, а вчера пък се случи и много хубави време, та решихме да го прекараме в разходка из центъра на София. Макар и да живеем вече повече от 20 години в столицата, понякога е много интересно да тръгнеш като турист из града и да посетиш места, за които обикновено не би се сетил.

Съпругата ми беше научила, че през уикенда ще има дни на отворените врати в БНБ, и ние решихме, че ще ни бъде интересно да отидем там и да научим нещо за банката, а освен това имаше и интересни атракции за децата. Оказа се, че не бяхме сбъркали – посещението си струваше, макар че за да влезем вътре, се наложи да чакаме час и половина на опашка на най-ветровитото място в центъра на София (вярно е – дъщеря ми Елица е екскурзовод и тя ми го каза).

В БНБ има доста сериозна система за охрана и никак не е просто нито влизането, нито излизането от банката, затова фактът, че бяха организирали подобно събитие (което се прави за първи път от 130 години насам) е забележителен, а организацията си беше на ниво.

В началото на нашия тур посетихме кабинета на управителя на банката, а после и заседателната зала на управителния съвет. Усещането да работиш на такова място сигурно е много странно – аз лично се почувствах сякаш времето се е върнало назад със 100 години. Въобще, цялата вътрешна архитектура и обзавеждане създаваха едно усещане за консерватизъм, което може би е нужно на една такава институция като Националната банка.

Цвети е висока колкото 44 кюлчета златоНа мен най-много ми хареса музеят на банкнотите и монетите, през който, за съжаление, минахме доста бързичко, за да не нарушаваме темпото на другите групи. Беше ми приятно да си спомня за банкнотите, които ползвахме преди няколко десетилетия и интересно да видя как са изглеждали първите книжни пари на новата българска държава. Музеят притежава и ценна колекция от гръцки, римски и тракийски монети, доста запазени през вековете, както и монети, сечени от българските владетели през Второто българско царство.

Важно е да знаете, че можете да посетите музея всеки вторник от 13:00 до 15:30, а в останалите работни дни – с предварителна заявка. Входът е свободен. Аз лично смятам да го посетя още веднъж поне, за да разгледам експозицията по-спокойно.

Най-накрая стигнахме и до паричния салон, където бяха най-интересните атракции – както за децата, така и за татковците 🙂

Майк Рам на банкнота

По-малката ми дъщеря Цвети се възползва от уреда за измерване на височината в златни кюлчета, а после посетихме и матрицата за ръчно сечене на монети, която двама мъже въртяха. Имаше и демонстрация на още по-стар метод на сечене на монети – с чук.

Накрая всички се си отпечатахме юбилейните банкноти със собствения лик. Като гледам колко добре изглеждам, мисля, че за следващите емисии банкноти, специалистите от БНБ могат да си спестят търсенето на лица – моят лик спокойно може да украсява банкнотата от 100 евро, например 🙂

На изпроводяк от банката подариха на всеки посетител по едно юбилейно шоколадче, а в едно пликче – конфети от ситно накълцани унищожени банкноти, с напомнянето, че само Българската Народна Банка е оторизирана да унищожава повредени банкноти. За всеки друг е наказуемо.

Шоколад и конфети от банкноти

Обиколката в банката беше интересна, но уморителна. В блога Стара София можете да намерите още едно подробно описание на дните на отворените врати на БНБ, илюстрирано с множество снимки, включително и на огромната опашка от чакащи хора, която и ние извървяхме, за да влезем.

След дългата разходка в БНБ се почерпихме заслужено в един ресторант, а след това почетохме празника и с посещение в църква, където запалихме свещи за здраве за цялото ни семейство.

Щастлив съм, че успяхме да направим от тази Цветница един приятен семеен ден. Това, което за пореден път открихме, е че семейните разходки в София в неделен ден могат да бъдат интересно и забавно преживяване. Жалко е, че толкова рядко се сещаме да се възползваме от разнобразните възможности да опознаем по-добре града, в който живеем. Зарекохме се в следващите недели да посетим по-важните музеи в столицата, защото (срам-не-срам) и това все още не сме правили, така че започваме кампанията „Опознай столицата, за да я обикнеш“ 🙂

Ще се радвам, ако споделите ваши истории от градски разходки, както и идеи за места, които човек задължително трябва да посети. Разбира се, може и да не са от София. Сигурен съм, че във всеки град има такива места и че много хора не се сещат за тях, улисани в ежедневието си.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични, Разни и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to На Цветница в банката – Открити врати на БНБ

 1. deemight каза:

  Здравей 🙂 От всички музеи, които аз съм обиколила в София, препоръчвам криптата на Александър Невски с иконите – работи събота и неделя; за съжаление Природонаучния ни музей е в ужасно състояние, Археологическия е хубав, но със 10 лева вход (само за чужденци е направен, за съжаление), и остана Земята и хората, който е супер, но не работи през weekend-a, нямам идея защо 🙂 Галерията за чуждестранно изкуство също е добър избор – има прекрасни неща там. Поздрави 🙂

 2. Майк Рам каза:

  Много полезна информация. Благодаря! 🙂

 3. gamar каза:

  Политехническия музей на „Опълченска“ е много интересно и апокрифно място, съдържащо експонати от близкото ни славно минало на „нация техническа“. За съжаление също работи с „нелогично“ работно време.

  Ослушвайте се около 20-ти май за нощта на музеите, програмата обикновено предлага интересни неща и в удобно за посещение време – една вечерна разходка.

  Природо-научният може и да е в кофти състояние, но има множество интересни експонати.

  Също така музеят с военната техника е интересен, но май е по-подходящ за момчета 😉

 4. opexume каза:

  Има 100 национални туристически обекта,които са се запазили до днес макар и малко поочукани:
  1. Банско — Велянова къща, музей „Неофит Рилски, музей „Никола Вапцаров“, постоянна иконна изложба „Банска художествена школа“, църква „Света Троица“
  2. Пирин — връх Вихрен
  3. Добърско — църква „Свети Теодор Тирон и Теодор Стратилат“
  4. Мелник — Исторически музей, Кордопулова къща, Роженски манастир „Рождество богородично“
  5. Петрич — село Рупите, храм-паметник „Света Петка Българска“, Самуилова крепост
  6. Малко Търново — историческа местност „Петрова нива“, Исторически музей
  7. Несебър — Архитектурно-исторически резерват, Археологически музей
  8. Созопол — Археологически музей
  9. Варна — Исторически музей и Военноморски музей
  10. Девня — Музей на мозайките
  11. Велико Търново — Архитектурно-исторически резерват „Царевец“, Регионален исторически музей, „Арбанаси“ – архитектурен резерват
  12. Свищов — къща-музей „Алеко Константинов“
  13. Видин — музей-крепост „Баба Вида“
  14. Рабиша — пещера „Магурата“
  15. Белоградчик — Белоградчишки скали и крепост, исторически музей
  16. Враца — пещера „Леденика“, Регионален исторически музей
  17. Околчица — лобно място на Христо Ботев
  18. Козлодуй— Национален музей-пархаод „Радецки“, паметник на Христо Ботев и неговата чета
  19. Габрово — aрхитектурно-етнографски комплекс „Етър“
  20. Боженци — Архитектурно-исторически резерват
  21. Трявна — Специализиран музей на резбарското и етнографско изкуство
  22. Дряново — Дряновски манастир, Музей „Кольо Фичето“, пещера „Бачо Киро“
  23. Добрич — дом-паметник „Йордан Йовков“
  24. Балчик — aрхитектурно-парков комплекс „Двореца“; Каварна — aрхеологически резерват „Калиакра“
  25. Кърджали — „Перперикон“, Регионален исторически музей
  26. Кюстендил — художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“, къща-музей „Димитър Пешев“
  27. връх Руен
  28. Рилски манастир
  29. Хижа „Скакавица“ и Седемте рилски езера
  30. Ловеч — Етнографски музей, Къкринско ханче, Музей „Васил Левски“
  31. Черни Осъм — Природонаучен музей, Троянски манастир „Успение Богородично“
  32. Тетевен — Исторически музей
  33. Пещера „Съева дупка“
  34. Берковица — връх Ком, Етнографски музей
  35. Пазарджик — катедрална църква „Света Богородица“, къща-музей „Станислав Доспевски“, Регионален исторически музей
  36. Панагюрище — историческа местност „Оборище“, къща-музей „Райна Княгиня“
  37. Пещера — пещера „Снежанка“
  38. Батак — Исторически музей
  39. Трън — ждрело на река Ерма
  40. Плевен — мавзолей-параклис „Свети Георги Победоносец“, панорама „Плевенска епопея“, Регионален исторически музей
  41. Пловдив — Античен театър, aрхитектурно-исторически резерват „Старият Пловдив“, Етнографски музей, Исторически музей, църква „Свети Свети Константин и Елена“
  42. Перущица — Исторически музей
  43. Сопот — метох „Въведение Богородично“, къща-музей „Иван Вазов“
  44. Карлово — Национален музей „Васил Левски“
  45. Калофер — Национален музей „Христо Ботев“
  46. връх Ботев
  47. „Бачковски манастир“
  48. Разград — Археологически резерват „Абритус“
  49. Исперих— Исторически музей, исторически-археологически музей „Сборяново“, Тракийска царска гробница, тракийски град Хелис, Демир баба теке — с. Свещари
  50. Русе — къща-музей „Захари Стоянов“, Пантеонът
  51. Силистра— Исторически музей, крепост „Меджиди табия“
  52. Сребърна — биосферен резерват „Сребърна“
  53. Тутракан — Военно гробище, Музей на Дунавския риболов и лодкарство
  54. Сливен — Къща-музей „Хаджи Димитър“, Национален музей на текстилната индустрия
  55. природен парк „Сините камъни“, хижа „Карандила“
  56. Котел — пантеон на Георги Стойков Раковски и Музей на котленските възрожденци, Природонаучен музей
  57. Жеравна — Архитектурно-исторически резерват, къща-музей „Йордан Йовков“
  58. София — Национален исторически музей
  59. София — Храм-паметник „Свети Александър Невски“ с криптата
  60. София — Национален църковен историко-археологически музей при Светия синод
  61. София — Национален дворец на културата
  62. София — Национална художествена галерия
  63. София — Етнографски институт с музей при БАН
  64. София — Национален музей „Земята и хората“
  65. София — Национален природонаучен музей при БАН
  66. София — Музей на историята на физическата култура и спорта в Национален стадион „Васил Левски“
  67. Старосел — Тракийски храмов комплекс
  68. София — Археологически институт с музей при БАН
  69. София— Зоологическа градина
  70. София — Национален музей „Боянска черква“
  71. София — Храм „Света София“
  72. София — Софийска синагога и исторически музей към нея
  73. Димитровград — Исторически музей, дом-музей „Пеньо Пенев“
  74. Витоша — Черни връх
  75. Копривщица — Архитектурно-исторически резерват
  76. Същинска Средна гора — връх Богдан
  77. Клисура — Исторически музей
  78. Осеновлаг — манастир „Седемте престола“
  79. Самоков — Исторически музей, девически манастир „Покров Богородичен“
  80. Рила — връх Мусала
  81. Ботевград – Часовниковата кула
  82. с. Скравена, манастир „Свети Николай“, манастир „Свето Преображение“, Паметник-костница на Ботевите четници
  83. Пещера „Ухловица“
  84. Пампорово — връх Снежанка
  85. връх Голям Перелик, природна забележителност „Чудните мостове“
  86. Златоград— Етнографски ареален комплекс
  87. Широка лъка
  88. Триградско ждрело, пещера „Дяволското гърло“
  89. „Ягодинска пещера“, „Буйновско ждрело“
  90. Стара Загора — Неолитни жилища, aнтичен форум на Августа Траяна, мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, Исторически музей
  91. Казанлък — Литературно-художествен музей „Чудомир“, Тракийска гробница
  92. Шипка (град) — Храм-паметник „Рождество Христово“
  93. Шипка (връх) — Национален парк-музей „Шипка“, Паметник на свободата
  94. Шумен — Историко-археологичен резерват „Шуменска крепост“, паметник „Създатели на българската държава“, Регионален исторически музей
  95. Шумен — Томбул джамия „Шериф Халил Паша“
  96. Плиска — Археологически резерват
  97. Мадара — Археологически резерват
  98. Велики Преслав – Национален историко-археологически резерват „Велики Преслав“
  99. Ямбол — aнтичен град „Кабиле“, Исторически музей
  100. Елхово — Етнографски музeй
  ако успеете да ги посетите ще имате доста приятни мигове и досег с историята и красотите на страната ни.

 5. Майк Рам каза:

  Орехите, много голям коментар, но малко встрани от темата. Тук не става въпрос да ни научиш на патриотизъм, а да споделиш места, където си бил(а) и си прекарал(а) приятно със семейството си.

  Едва ли има някой, който да не знае за 100-те обекта и май не беше много уместно да публикуваш целия списък като коментар.

 6. Dani каза:

  Аз също посетих БНБ на Цветница и съм много впечатлена от организацията. Организаторите се бяха погрижили бързо да забравим за час и половина чакане при силния вятър в неделя. Монетата, която изсекох и банкнотите ще ми останат спомен от този вълнуващ ден.

 7. webgravity каза:

  Страхотно прекарах и аз, много съм възхитен от организацията на отворения ден. Също така получих подпис на личната ми юбилейна банкнота – http://attractive.blogspot.com/2009/04/130.html

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s