Цената на свободата – Валерий Кипелов в рубриката „Великите рок певци“

Валерий Кипелов

Отдавна се каня да започна една нова рубрика за великите рок певци – хората, оставили сериозен отпечатък в моето музикално съзнание, а може би и в съзнанието на много хора по света. Предполагам, че много от читателите биха очаквали статии, посветени на имена като Gillan, Coverdale, Dio, Osbourne, Mercury, но нещата тръгнаха малко по друг начин. След поста, посветен на Mike Baker – наскоро починалия вокалист на Shadow Gallery, днес вдъхновението ми посочи едно друго име – може би не много популярно, но за сметка на това с голямо влияние в моите младежки години – „ариецът“ Валерий Кипелов.

Класиците са си класици и вероятно ще намерят място в моите публикации, но засега рубриката ще представя по-малко известни музиканти, но пък за сметка на това хора, които са формирали до голяма степен моя и на моето поколение музикален вкус.

Група Ария

Кипелов става известен като вокалист на група Ария – едни от флагманите на съветския (руския) хеви метъл. Всички съветски групи от 80-те години на миналия век, както и повечето български музиканти, са водили безумни борби с тогавашната политическа и идеологическа цензура, провеждана от самозабравили се културни цербери. Огромната страст към музиката и неистовата народна любов са били главните мотиватори на младите музиканти да се борят за своята музика до край.

Ария - "Герой асфальта"С идването на перестройката нещата започват да се променят – старата система започва да се пропуква и рокът става все по-достъпен и по-популярен сред народа. През 1988 година излиза третият пореден албум на Ария – „Герой асфальта“, който бележи истински пробив в тяхната кариера – продаден е в над един милион екземпляра само в Съветския съюз и до ден днешен е символ на класически метъл албум.

От него ви предлагам песента „Улица роз“ (Улицата на розите), която винаги ме кара да настръхвам със завладяващия си ритъм и настоятелната бас-линия. Разбира се, гласът на Кипелов вече се е превърнал в емблема за групата и има защо.

Ария – Улица роз

За нас – младежите, живеещи в социалистическа България, изолирани от световните музикални събития – музиката на перестройката беше истинска революция. Групи като Ария, Круиз, Мастер, Чёрный кофе и Август правеха музика, която по нищо не отстъпваше като качество на западните продукти. Освен това, може би поради това, че руският език се изучаваше повсеместно у нас, за нас нямаше и езикова бариера, а идеологическата падаше автоматично щом музиката идваше от „братския съветски съюз“.

Много скоро след това комунистическите режими паднаха навсякъде в Европа, Съветският съюз се разпадна и в този момент музикантите попадат в средата на пазарна икономика, с която не знаят как да се справят. Някои обвиняват кризата, други световното положение, но за мен липсата на големия враг – цензурата – е основния фактор, който позволява егото на музикантите и личностните разногласия да вземат връх и онази магическа спойка, която е съществувала между тях, да започне да се разпада.

Разбира се, групата на се разпада формално, но започват множество прекъсвания и най-разнообразни опити за соло изяви. Очевидно е, че всеки е правил опити за търсене на истинската си идентичност, за откриване на форми за изява, както и за форми за финансово оцеляване. И това е разбираемо за мен. Но ми се струва, че в лутането си мнозина са допускали грешки и това постепенно е довело и до по-голямото напрежение в групата и до влошаването на отношенията между музикантите.

Тук е момента да ви представя още една любима моя песен, разкриваща дълбоките терзания на лирически герой в търсенето на себе си – „Возьми моё сердце“ (Вземи сърцето ми). Песента е на група Ария, но записът е в изпълнение на собствената му група – Кипелов.

Кипелов – Возьми моё сердце

През 2002 година се случва очакваното – Кипелов окончателно напуска Ария, за да работи самостоятелно, което довежда до сериозно сътресение в групата – първо, той е символа и марката на Ария и второ, след него напускат и други. И двете групи оцеляват и имат значителен брой почитатели. Въпросът, както и в много други случаи, е: кои са истинските музиканти и дали някой спечели от раздялата? Нима Marillion са същите без Fish? Или Nightwish без Tarja? Кои са по-истинските?

Кипелов

Не знам дали музикантите си задават този въпрос, но ние, феновете, винаги страдаме от подобна раздяла. Честно казано, аз лично съм по-голям фен на Валера Кипелов – струва ми се, че той по-добре запази онзи дух на свобода, който запали милиони фенове по музиката на Ария не само в Русия, но и у нас. Разбира се, свободата, която той спечели, си има своята цена – очакванията на публиката са по-високи, а в творческо отношение загуби половината от авторите на песни, които останаха в Ария.

И тук, като завършек на цялата статия, ви представям песента на група Кипелов – „Я свободен“ (Свободен съм), която освен, че е страхотна балада, има и изключително силен и въздействащ текст.

Кипелов – Я свободен

За владеещите руски език, прилагам и пълния текст, а онези, които не говорят руски, могат да видят клипа със субтитри на български тук.

Кипелов – Я свободен

Hадо мною – тишина,
Hебо, полное дождя,
Дождь пpоходит сквозь меня,
Hо боли больше нет.

Под холодный шёпот звёзд
Мы сожгли последний мост,
И всё в бездну соpвалось,
Свободным стану я
От зла и от добpа,
Моя душа была на лезвии ножа.

Я бы мог с тобою быть,
Я бы мог пpо всё забыть,
Я бы мог тебя любить,
Hо это лишь игpа.

В шуме ветpа за спиной
Я забуду голос твой,
И о той любви земной,
Что нас сжигала в пpах,
И я сходил с ума,
В моей душе нет больше места для тебя!

Я свободен, словно птица в небесах,
Я свободен, я забыл, что значит стpах.
Я свободен – с диким ветpом наpавне,
Я свободен наяву, а не во сне!

Hадо мною – тишина,
Hебо, полное огня,
Свет пpоходит сквозь меня,
И я свободен вновь.

Я свободен от любви,
От вpажды и от молвы,
От пpедсказанной судьбы
И от земных оков,
От зла и от добpа.
В моей душе нет больше места для тебя!

Я свободен, словно птица в небесах,
Я свободен, я забыл, что значит стpах.
Я свободен – с диким ветpом наpавне,
Я свободен наяву, а не во сне!

Приятно гледане и слушане!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Музика и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Цената на свободата – Валерий Кипелов в рубриката „Великите рок певци“

 1. blah каза:

  Може би ще Ви допадне и тази версия:

 2. Майк Рам каза:

  Това парче е много странно, но има хубав текст.

 3. Браво, страхотна статия и страхотна група. Рядко съм ги слушал по принцип, но имат много стойностни неща, винаги са ми правили впечатление когато ги чуя.

 4. morrt каза:

  Ухааа! Браво! Кипелов го харесах с „Я свободен“, при това доста късно в сравнение с „Круиз“ и „Чёрный кофе“. Но после си свалих няколко видеоконцерта(с и без „Ариа“) и много, много ми допадна.
  Благодаря.

 5. nousha каза:

  По моите наблюдения „Ария“ са доста известни, почти не познавам човек, който да не е чувал за тях. Наистина много добра група и много добър пост 😉

 6. Майк Рам каза:

  Струва ми се, че по-младите хора не слушат руска музика и вероятно за тях Ария са по-малко познати. А за запознатите – малко припомняне не вреди 🙂

 7. Тихомир Везирски каза:

  Kипелов 6те остане в музикалната история като“руският Bruce Dickinson“което трябжа да кара руснаците да се гордеят с него!!!

 8. Румен Вълков каза:

  МОЖЕ !!!

 9. tony каза:

  И аз мисля, че Ария са доста познати и обичани у нас. В Каварна не бяха ли преди три години през август,( аз тогава не можах да отида)?
  Романтична група (леко като Импулс от времето с Нелко Коларов, извинявам се за необичайното сравнение

 10. DES каза:

  Ария е една велика група, за любителите на този стил!
  Кипелов, дори без Ария продължава да гази наред, убийствено добър с всеки следващ албум, докато нещата със самата Ария не стоят така – сега пак сменят вокали… както и да е…
  Кипелов е вокал с невероятен глас, невероятна харизма и излъчване! В моя топ 3 на велики гласове – 1-во място!

 11. ivailo каза:

  кипелов е велик

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s