Седмичен блог дайджест – 4

Изминалата седмица беше обсебена от празника Гергьовден и от четирите почивни дни, което доведе в събота и неделя до почти пълното замиране на интернета, което ме постави в голямо затруднение да избера интересни блог публикации измежду тоновете готварски рецепти и снимки на тежки трапези. Добре, че през работната седмица имаше интересни попадения, които приковаха вниманието ми и дадоха материал за този дайджест.

Събота, 08.05.2010

Попаднах на един интересен пост, в който авторът (непознат за мен) се опитва да опровергае твърдението, че подсъзнанието може всичко с един бунтарски и саркастичен подход, наричайки книги от рода на „Пилешка супа за душата“ пародийно “Бульон за съзнанието“, „Саламура за кармата“, „Борш за съзнанието“ и „Мусака за ума“, но аргументите му някак си не успяват да ме убедят в неговия негативизъм. Сякаш той (или тя) спори сам със себе си и не може да се надвие.

Не знам дали Jason Seiler е Царят на карикатурите, но серията от карикатури на популярни политически и обществени личности, която Грандоман ни представя, е наистина много добра.

Неделя, 09.05.2010

Иво Мирчев разсъждава мрачно над особеностите на българските SMS игри и обяснява защо никой не трябва да се обижда, след онази приказка, че „трябва да си сменим чипа“…, a Вили Фарах ни посреща с „Добре дошли в ерата на силикона!“ и иронизира модерния днес култ към изкуственото, който може и наистина да промени масовото обществено мнение за красивото и здравословното. (Благодарности на Марио за линка!)

Пламен Петров пък, в традиционния си шътокуа стил, ни споделя колко е лесно да се поддадеш на изкушенията на Тъмната страна и да станеш лош и колко е хубаво да си добър, защото така си избрал сам. Аз също съм решил да бъда добър, въпреки че е трудно, но съм убеден, че е възможно и че е въпрос на лично решение, а не на генетика.

Понеделник, 10.05.2010

Началото на работната седмица запази духа на мъдрост и мистицизъм, изразени в публикацията на Огнян МладеновАко можеш„:

Ако можеш винаги да бъдеш радостен и да пренебрегваш болки и страдания,

Ако можеш да се въздържиш от оплаквания и да не досаждаш на хората с проблемите си,

Ако можеш да ядеш една и съща храна всеки ден и да бъдеш благодарен за това,

Ако можеш да не обръщаш внимание на това, когато без вина, тези, които обичаш си го изкарват на теб,

Ако можеш да поемаш критика и обвинения без възмущение,

Ако можеш да игнорираш ограниченото образоване на приятеля си и никога да не го поправяш,

Мъдрост с неочакван край. Прочете целия пост, за да я разберете.

Вторник, 11.05.2010

След като работната седмица тръгна на по-бързи обороти, блогърите също се съживиха и започнаха да се появяват все повече интересни публикации.

Васи споделя един невероятно красив и романтичен фото-пътепис за своето пътуване до Созопол през празниците. Честно казано, не обичам българското море заради тълпите, чалгата и простотията, които заливат нашите курорти през лятото, но идеята да отидеш на морето през май, когато времето е достатъчно топло за разходка, а плажовете са пусти, изглежда много привлекателна. Всички снимки в този пост са на Василена Вълчанова от това пътуване.

Тихомир Димитров – човек, който шеговито се определя като „народен поет и писател“, а аз бих нарекъл млад мъдрец – написа поредната си разтърсваща статия за пътя към изобилието и богатството. И той е много прост, макар и непостижим за мнозина – чрез даване:

Щедростта в ръцете е невъзможна без великодушие в сърцето.

Човек трябва да се довери на принципа.

Трябва да започне пръв!

Поне веднъж трябва да се отпуснеш и да дадеш малко повече, отколкото считаш за „необходимо”. Без да очакваш нищо в замяна. Ама да дадеш с кеф и за предпочитане там, откъдето получаваш вдъхновение, любов, удоволствие, наслада.

После остава само да чакаш и да се наслаждаваш на резултатите. Те най-вероятно ще дойдат от съвсем различни посоки, но какво значение има? Механизмът вече е задействан.

Поговорката: „За да получиш, първо трябва да дадеш” звучи ли ви познато?

Сряда, 12.05.2010

Ивелина Атанасова споделя някои от най-често срещаните грешки, които бизнесът допуска в социалните медии. Списъкът е резултат от едно проучване, което тя цитира и съдържа много точна характеристика на едно остаряло и неефективно днес поведение. Ето един пример:

Компаниите са твърде обезпокоени от възможните отрицателни коментари на потребителите, които не  ги харесват

…. и пропускат възможността да превърнат недоволните потребители в лоялни такива, отговаряйки на коментарите им и правейки нещо добро за тях, нещо, което отговаря на техните изисквания и очаквания

Нора Цонева зачеква една тема, която възникна по повод на последната среща на Клуб „Спри и помисли!“ – доколко имаме право да се заиграваме с думите и дали това няма да увреди знанията на децата ни за езика? Аз смятам, че изводите са леко пресилени, но темата определено си заслужава дискусията.

Още една публикация, която разбуни духовете – Лидия Стайкова за сурогатното майчинство. Не мога да дам лично мнение по въпроса, защото не мога да бъда майка, но статията определено си заслужава, още повече, че Lyd е много искрена и добре аргументирана.

Четвъртък, 13.05.2010

В новините по телевизията се появи сензационно съобщение: жена на 62 години стана майка! Радо Бимбалов разказва историята с подробности, пречупена през собственото му усещане за справедливост към осакатените деца в поста си Изродители. Много силен текст!

Четвъртък се оказа Спасовден (внимание! 18+) – един езически празник на сексуалността, асимилиран от християнската религия – и по този повод в блога „ентелегентно“ се появи разбиваща статия на Нино за стремежа на съвременното общество да избягва „неудобните“ думи, с което обезличаваме собствената си същност:

Използването на невулгарни думички е комплексарщина, my friend. Страх да наричаш нещата с истинските им имена. Ето така изчезва рокендролът – с появата на евфемизми в и без това вегетиращата ни екзистенция. Дишаме, но тихичко, за да не пречим на някого. Оригваме се, но тайно, защото било невъзпитано. Пърденето си остава само за под завивките.

Ето и нещо за разпускане – Свилен Милев от блога БРЦК (интерпретирайте го както си искате) си е направил колосалния труд да събере и публикува заглавията на най-култовите Фейсбук групи в публикацията си Фейсбук групите като жанр. Някои от тях въобще не съм ги чувал:

 • Жените били курви! Ми мухльо, то и аз с такъв като тебе пътя ще хвана!
 • Хубавия мъж си е хубав и пиян !
 • ВСИЧКО ПОСКЪПВА…САМО ТИ СИ ОСТАВАШ ЕВТИНА…
 • Специфичното чувство да искаш да удариш някого с лопата
 • Завистта ми трябва да си я заслужиш.. Съжалението ми получаваш безплатно 🙂
 • Никой мъж не търси само секс, просто има жени които друго не могат да дадат!
 • шшш АЛО “принцесата”, колко и да се надуваш, по-красива няма да СТАНЕШ !!

и още много други бисери на родната социална логорея. 🙂 Не пропускайте!

Петък, 14.05.2010

Все още не разбирам защо някои хора посвещават живота на омраза към онова, което не харесват у другите, вместо просто да го игнорират. След статията на Григор против Слави Трифонов, за която писах отделно, ето още един пост от Комитата, в който демонизира Дългия и чалгата.

Може би една от най-силните публикации на седмицата се появи по повод напускането на Бербатов от националния отбор по футбол. Nicodile е направил фантастично сравнение на Бербатов със Стоичков през призмата на някои от най-характерните черти на българина днес. Абсолютно задължително! И естествено конфликтно. 🙂

От известно време съм спрял да публикувам петъчни притчи, но пък за сметка на това намирам чудесни публикации в другите блогове. С една такава история от Хорхе Букай, която открих в блога „Позитивното“, искам да завърша този седмичен дайджест. Колко са миговете, в които сме изпитвали безмерна радост и щастие? Колко сме живели наистина?


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

12 Responses to Седмичен блог дайджест – 4

 1. Комитата каза:

  Тъпо е да обяснявам, че не съм бил разбран, значи не съм го написал като хората. Но идеята ми беше да покажа, че демоните не са толкова черни, а ангелите не са толкова бели.

 2. Майк Рам каза:

  И аз имах усещането, че друго си искал да кажеш, но някак си не видях „белосването“ на демоните. Надявам се читателите да си кажат и тяхното мнение.

 3. Събина каза:

  Много силна седмица! За моя радост с наше участие! 🙂
  Всички постове са много добри!

 4. Майк Рам каза:

  Благодаря! Можете да го споделите с приятели! 🙂

 5. Събина каза:

  Вземи сложи разни Tweetmeme и тн бутончета, или drag to share, че е по-лесно.

 6. Майк Рам каза:

  В този блог май не може. Дай съвет, но имай предвид, че съм при wordpress.com и скриптове не са разрешени.

 7. nname каза:

  мерси за линка, не съм събирал групите специално, просто копирах всички от профила на една тинейджърка 🙂

 8. Майк Рам каза:

  Важното е, че се получило добре. Чак се амбицирах и аз да изровя още такива заглавия. 🙂

 9. Събина каза:

  А ама ти си на WP. Мда, май не може.

 10. Комитата каза:

  Хм, за всеки е казано по нещо положително, което е истина.

 11. Благодаря за включването в класацията – радвам се, че статията ви е харесала, въпреки леко песимистичният й нюанс.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s