Петъчна притча: Употребявани вещи

Употребявани вещи

За да се адаптира към новите времена, Сатаната решил да се отърве от старите си запаси от изкушения. Публикувал обява във вестника и поканил всички клиенти в работилницата си.

Там имало фантастични неща: камъни за целомъдрените, да се препъват върху тях, огледала за повишаване на собствената значимост и очила за намаляване на важността на другите.

Някои неща, висящи на стената, привлекли особено внимание: кинжал със закривено острие, за забиване в гърба на приятел и диктофон, който можел да записва само слухове и лъжи.

– Не се притеснявайте за цената! – извикал старият Дявол на потенциалните си клиенти. – Вземете, каквото си харесате днес, а ще ми го платите, когато можете!

Един от посетителите забелязал два инструмента, които лежали в един ъгъл. Те изглеждали много захабени и не привличали вниманието на другите посетители, но пък били много скъпи. Любопитен, той поискал да разбере каква е причината за това очевидно разминаване.

– Да, те са много захабени, защото тях съм използвал най-много – отговорил Сатаната, смеейки се. – А ако привличаха по-голямо внимание, хората щяха да знаят как да се предпазят от тях.

Но, така или иначе, и двете неща си заслужават високата цена, която искам за тях: едното е Съмнението, а другото е Комплексът за малоценност. Всички други изкушения понякога се провалят, но тези двете работят винаги безотказно.

Източник


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Мъдрости, Паулу Коелю и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Петъчна притча: Употребявани вещи

 1. Krassi Aristo каза:

  Здравей Майк, прекрасна притча си избрал. Наистина е така за съжаление. Но пък притчите са за това, за да научат и се поучат хората , на всеки каквото му е нужно, стига да го усеща, да има сила да си го признае и естествено да вземе мерки, ако му е писано или както казваше мама – колкото от Господа му е дадено!
  Много хубава събота и неделя пожелавам!

 2. Майк Рам каза:

  Благодаря ти, Краси!

 3. Стоянка Георгиева каза:

  Здравейте Майк,с удоволствие чета петъчните притчи.Много мъдрост има в тях.
  Приветствам Ви за започването на „Седмичен блог дайджест“ Приятни празници!!!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s