Петъчна притча: Употребявани вещи

Употребявани вещи

За да се адаптира към новите времена, Сатаната решил да се отърве от старите си запаси от изкушения. Публикувал обява във вестника и поканил всички клиенти в работилницата си.

Там имало фантастични неща: камъни за целомъдрените, да се препъват върху тях, огледала за повишаване на собствената значимост и очила за намаляване на важността на другите.

Някои неща, висящи на стената, привлекли особено внимание: кинжал със закривено острие, за забиване в гърба на приятел и диктофон, който можел да записва само слухове и лъжи.

– Не се притеснявайте за цената! – извикал старият Дявол на потенциалните си клиенти. – Вземете, каквото си харесате днес, а ще ми го платите, когато можете!

Един от посетителите забелязал два инструмента, които лежали в един ъгъл. Те изглеждали много захабени и не привличали вниманието на другите посетители, но пък били много скъпи. Любопитен, той поискал да разбере каква е причината за това очевидно разминаване.

– Да, те са много захабени, защото тях съм използвал най-много – отговорил Сатаната, смеейки се. – А ако привличаха по-голямо внимание, хората щяха да знаят как да се предпазят от тях.

Но, така или иначе, и двете неща си заслужават високата цена, която искам за тях: едното е Съмнението, а другото е Комплексът за малоценност. Всички други изкушения понякога се провалят, но тези двете работят винаги безотказно.

Източник


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Мъдрости, Паулу Коелю и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Петъчна притча: Употребявани вещи

 1. Krassi Aristo каза:

  Здравей Майк, прекрасна притча си избрал. Наистина е така за съжаление. Но пък притчите са за това, за да научат и се поучат хората , на всеки каквото му е нужно, стига да го усеща, да има сила да си го признае и естествено да вземе мерки, ако му е писано или както казваше мама – колкото от Господа му е дадено!
  Много хубава събота и неделя пожелавам!

 2. Майк Рам каза:

  Благодаря ти, Краси!

 3. Стоянка Георгиева каза:

  Здравейте Майк,с удоволствие чета петъчните притчи.Много мъдрост има в тях.
  Приветствам Ви за започването на „Седмичен блог дайджест“ Приятни празници!!!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s