Nokia C6-00 – един страхотен смартфон

Nokia C6 е телефон, който направо ти „лепне“ на ръката като го вземеш. Преди време бях писал за друг модел на тази фирма – Nokia E72, който въпреки качествата си, не ми направи особено впечатление – нито като функционалност, нито като дизайн. Когато поех C6 в ръцете си, веднага си казах: „Това вече е друго нещо!“, а дъщеря ми Цвети направо се влюби в него и само ме дебне да го оставя, за да го вземе тя. Накрая ми заяви, че точно такъв телефон трябва да й купя по най-близкия повод (например за Коледа).

Не бях ползвал досега телефон с тъч скрийн, но този е много удобен – хем стои добре в ръката, хем добре разбира кой бутон си натиснал и работи перфектно дори за хора с дебели пръсти като моите. Освен това има и хардуерна клавиатура, която също е много удобна и плъзгачът се крепи доста стабилно. Става да пишеш и по-дълги текстове, като имейли и дори документи, но за съжаление, отново се сблъсках с традиционния за Nokia проблем – няма кирилица.

За сметка на това има множество приложения – както комуникационни, така и така и за забавление, и мисля, че предлага всичко, което човек може да иска от такъв модел телефон. Честно казано, не мога да не направя сравнение с E72 и се чудя защо единият телефон се води висок клас (бизнес) и е по-скъп, при положение, че е по-неудобен, а другият се води среден клас, при положение, че предлага абсолютно същата функционалност, по-удобен е за ползване и на всичкото отгоре е по-евтин. Някакъв маркетингов трик ще да е, но за мен Nokia C6 е определено по-добрият модел.

Е, има си и своите недостатъци, разбира се. Един от най-големите проблеми е слабата батерия. Казват, че е нормално за машина с тъч скрийн да издържа по-малко, но за мен е изненадващо – без да го ползвам за разговори, телефонът издържа около 48 часа с едно зареждане. Предполагам, че ако човек го ползва и за разговори, и за интернет комуникация, ще му се налага да го зарежда всеки ден, което е доста досадно.

Другият проблем е, че някои от приложенията са написани доста куцо, а операционната система не ти дава възможност да контролираш апарата. Пример: приложението Foursquare, с което се връзваш към едноименната социална мрежа. На него му трябват около 5 минути, за да се зареди и още толкова, за да установи връзка с мрежата. При по-слаб wi-fi сигнал приложението забива и отнася цялата операционна система (Symbian). Единственото спасение е да се рестартира телефона. Друга уловка е, че приложенията за четене на електронна поща са постоянно включени (освен ако не ги изключиш изрично) и постоянно генерират трафик, който, ако не сте настроили правилно телефона, минава през мобилния оператор и може да ви излезе доста солен.

Въобще, забелязвам като тенденция множество мобилни приложения да се правят да работят постоянно (в тази Nokia има инсталирани десетки приложения, които нямат бутон „Изход“) и да генерират постоянен трафик, от който очевидно мобилните оператори печелят основните си приходи и ако не сте избрали подходящ план или не си контролирате трафика, удоволствието от ползването на мобилни услуги може да ви излезе доста скъпичко. Просто човек трябва да бъде внимателен.

В брошурите за C6 се казва като предимство това че има AGPS (т.е. „аssisted“ или подпомаган от мрежата). В интерес на истината, аз не успях да го подкарам да работи без тази опция, т.е. с директна връзка към сателитите. Освен това, GPS позиционирането дава доста голяма грешка – около 300 метра, което в редица случаи прави услугата напълно безполезна.

Въпреки това, възможностите за браузване, за ползване на популярните електронни пощи, Skype, социални мрежи, както и офис пакети, прави модела Nokia C6 изключително полезен и практичен. Дори и Adobe Reader става за ползване с този модел, заради големия му екран, което прави книгите удобни за четене, когато сте в движение. Трябва да ви призная, че прочетох цялата книга на Тихомир Димитров „33 любовни истории“ на телефона 🙂

Специално благодаря на Nokia България и агенция grayling за възможността да ползвам този телефон. Вижте и ревюто на Събина Панайотова на същия модел. Много бих се радвал, ако и други компании предприемат тази стъпка и предложат временно ползване на телефон (например някой Android или iPhone) срещу подробна и обективна рецензия. Вярвам, че едно такова ревю дава по-точна представа на потенциалните купувачи за истинските качества на даден продукт, отколкото хвалебствените слова в рекламните брошури. Освен това, тук, в блога поддържам жива връзка с читателите и мога да отговоря на допълнителни техни въпроси – нещо, което няма как да се случи с рекламните материали.

А дали ревюто е искрено – читателят лесно може да усети. Ние, блогърите знаем, че не можем да измамим читателя и не бихме се полакомили да го направим заради някаква материална облага. Читателското доверие е най-ценния ни капитал и не бихме го заложили на карта. Поне аз мисля така.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Продукти и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

24 Responses to Nokia C6-00 – един страхотен смартфон

 1. Събина каза:

  На мен C7 много добре ми пасна за няколко часа с него. 🙂 След него С6 изглежда много дървен.

 2. hristostankov каза:

  И аз искам такъв за Коледа, може и C7;)

 3. Гонзо каза:

  Когато си избирах нов телефон, този модел беше един от тези между които избирах. Но след дълго обмисляне прецених, че хардуерната клавиатура и по-големия и тежък апарат не си струват цената спрямо моя 5800.

  Тъй като според описанията, които четох 5800 и C6 са с почти еднакви характеристики, ще споделя и моя опит. Аз ползвах GPS-а вече доста пъти в колата и ми върши чудесна работа. Обаче в града за нуждите на Foursquare и подобни приложения е леко безполезен. Без връзка към Интернет му трябва много време да намери сателитите, а като влезеш в заведението, където да ползваш WiFi, вече нямаш местопожение.

  Мисля, че трябва да обърнете по-сериозно внимание на Нокия да ви дават телефони с кирилица. Не би трябвало да е проблем да се инсталира допълнително, но при условие, че по магазините всички телефони имат, а на вас ви дават без, е малко тъпо.

 4. Майк Рам каза:

  А на мен дали ще ми дадат един C7 да си поиграя с него? 🙂

 5. Събина каза:

  Гонзо, да ако няма да се скъсваш да пишеш, май 5800 е по-стабилен. 🙂

 6. mname.org каза:

  Аз пък си мисля, че т.нар. блогъри все пак са обикновени българчета и нищо чудно както и верту-депутатите да са готови на всичко – например да напишат тотални глупости, само и само да им дадат я телефонче, я вафличка, я лукче …

  „Специално благодаря на Nokia България и агенция grayling за възможността да ползвам този телефон. Вижте и ревюто на Събина Панайотова на същия модел. “

  Изключително лицемерен параграф. Ако беше коректен, щеше да напишеш още в началото, че това е вид ‘платена публикация’, за да не си губим времето да четем. Макар, че … честно казано не е нужно да стигаш дотам за да го разбереш.

  „Много бих се радвал, ако и други компании предприемат тази стъпка и предложат временно ползване на телефон (например някой Android или iPhone) срещу подробна и обективна рецензия.“

  А какво ше кажеш да ти дадат и да покараш едно Бентли един месец, едно Ферари другия, щото, виждаш ли .. „блогърите знаем, че не можем да измамим читателя и не бихме се полакомили да го направим заради някаква материална облага“

  Началото на комерсиализацията на българските блогове. Скоро по този показател ще надминете дори глупави издания като „24 часа“ и „Труд“

 7. asktisho каза:

  Майк, благодаря ти за ревюто! И за споделеното относно книгата. „Nokia connecting people“, нали така? Голям фен съм на марката още от 98-ма 🙂 Сериозно ме замисляш дали да не си подаря един такъв за Коледа. И аз като децата, хехех. Единствено липсата на кирилица ме възпира – малко обезсмисля целия инвентар 🙂 Това не важи за повечето хора, разбира се, просто аз не мога да си позволя да пиша на шльокавица…Но се радвам, че книгата ми е достъпна и по такъв удобен начин…Поздрави!

 8. Майк Рам каза:

  Ех, дори и такива „принципни“ хора като „mname.org“ също си остават българчета – злобата и завистта са най-ярко демонстрираните им черти. И естествено, коментират анонимно!

  Интересното е, че Akismet правилно беше определил този коментар като спам, но аз го извадих нарочно, за да видим и мнението на другата страна – на завистливия злобар и лузър.

 9. Гонзо каза:

  А, нещо, което пропуснах за батерията: тъй като ползвам моя основно като телефон, ще кажа, че ако не го бъзикаш, а само говориш, телефонът издържа доста, предполагам може и до 5 дни да докара. Не знам дали клавиатурата на C6 няма да харчи повече ток.

 10. Майк Рам каза:

  Гонзо, може и да си прав, но ако не го бъзикам за какво ми е толкова скъп телефон? 🙂

 11. Гонзо каза:

  Майк, естествено, че няма смисъл, написах го като информация. А и телефона не е толкова скъп, малко повече от 1/3 от цената на iPhone4.

 12. Хубаво е телефончето, но някакси повече ме блазни идеята за С7.

 13. Събина каза:

  @Тишо, ако 750лв без програма не са ти много, избери C7. Много по-добър е и има български. А екрана е „черен“, тоест още по-добре се чете и на слънце.

  Иначе всичко след Е5 има български. (С6 е преди него).

 14. Дори без да съм докоснал телефона мога да предположа удобствата и предимствата на подобен модел. Малко само успях да видя в реклами по телевизията, но ми бе достатъчно да си направя заключенията. Друг проблем е – в България много фирми се опитват все още да ни ‘бушменизират’ доставяйки не дотам качествени стоки произведени или ‘недокрай произведнени’в правилните страни като съответните гаранции и рекламите им по този начин се обезсмислят.
  Бих се радвал да мога да тествам подобни модели и да дам своята преценка директно на фирми с доказано реноме и ДОСТАВЯЩИ И ПОДЪРЖАЩИ КАЧЕСТВО И НАДЕЖДНОСТ И В БЪЛГАРИЯ.

 15. колкото за кирилица – може да се ползват интернет базирани страници като Дневник онлайн и подобни на него – предлагащи възможността да се пише и избира клавиатурна подредба установена директно в сайта.

 16. da original каза:

  можеше все пак да обясниш за произхода ревюто в първото изречение, иначе е тотална реклама. и аз съм с подобен модел на Нокия и съм го хвалил безплатно 🙂

 17. Майк Рам каза:

  Обяснението е още в първия пост, към който има линк във второто изречение 🙂 Иначе хвалбата си е напълно безплатна – нищо не са ми платили за това.

 18. Slavi каза:

  От 3-4 дни използвам тоя телефон. Преди това имах N95 и сравнявам с него.
  За GPS-a точността на позициониране зависи от много неща извън телефона
  – броя на сателитите които са отгоре в момента
  – дали си на абсолютно открито или между сградите
  – кога за последен път си имал успешна GPS връзка
  – технически времето за пълед достъп до данните от сателита е около 12 минути, обменът е 50 байта в секунда

  Лично аз съм постигнал на открито 15 метра точност което е приемливо. Ако си с кола малко може да подминеш кръстовището обаче като свикнеш и се съобразяваш с това.

  Интензивно използвам WiFi, GPS, музика, RSS, Офис пакета, камерата. Малко говоря. Мисля че капацитеът на батерията е приемлив.
  Вграденият MP3 плейър е голяма боза. Търся си друг. Радиото и интернет радиото са добре.
  Телефонът го вземах без възможност да пише на кирилица, смених регионалния код – никаква промяна. Още си търся как да го накарам да пише на български.
  В момента ми показве езиков пакет с номер нула.
  Някой ако знае как да си вкарам в езиковия пакет български и да изчистя другите езици може да ми се обади. Искам в езиковия пакет да оставя само български и английски. Такова нещо съм правил в древността на Siemens CX75. Обаче тук още не знам как става.
  Настроил съм го автоматично да обръща екрана при завъртане на телефона обаче не е удобно. Обръща го в най-неподходящия момент. Трябва програма която стои на екрана и като и натисна иконката да обръща изображението.
  Един път ми увисна и вадих батерията.
  Вграденият WEB броузер е неудобен. Opera Mini е по добър.
  Имах съмнения за камерата обаче е почти добра. На N95 се правят ма-а-алко по-добри снимки, сравнявал съм ги.
  Много важно беше за мен да има на камерата режим MACRO – за снимки от близо и за снимане на документи.
  Снима от 10 до 50 сантиметра. Формат A4 се снима без проблем. Важно е да имате добро външно осветление. Не трябва да се използва светкавицата. Въобще! Даже някой ден като го разглобя ще и лепна на контактите едно тиксо въобще да не може да работи.
  На хардуерната клавиатура няма написани букви на кирилица. Има руски версии на телефона с написана кирилица по клавишите – QWERTY.
  Бях си намерил програми за N95 и някои от тях на които държа нямат версии за C6-00 и ще ги загубя. Много жалко.
  Имам малко резерви към механизма на слайдера за клавиатурата – колко ще издържи обаче гледам че е метален. Все пак го пазя от притискане и грубо отваряне. Освен това не се налага толкова често да се използва.
  Навигацията на Нокиа е пълна боза. Насилвах се да си върша работа с нея обаче ще се отказвам.
  Много малко настройки, ако не задам маршрут не завърта картата по посока на движението ами си стои обърната на север и това ме побърква.
  Освен това Гармин може да пази GPS в телефонната книга към всеки контакт в полето Notes. Това ми е много удобно и на Нокия Мапс липсва.

  Общо взето съм доволен, бях нацелил C6-01 с 250 МВ RAM обаче вземах C6-00 със 128 MB понеже го намерих на добра цена.
  Добро телефонче, добър баланс цена/възможности/производителност.
  Върши работа и не капризничи.

 19. Майк Рам каза:

  Слави, много обширен и подробен коментар! Благодаря!

 20. kameliq каза:

  а интересувам се да ми кажете не се ли разваля слайда на тази nokiq c6 -00

 21. Майк Рам каза:

  Аз съм го ползвал само един месец, но ми се стори доста стабилен.

 22. De4i каза:

  ima li skype za c6-00 tarsih ama ne namerih

 23. lenko каза:

  c7 е по-добър съгласен сам,Имам c6 и немога да кажа хубави работи за него,Доста често забива операционната система е много злее…Тежичак е,,,,пълен боклук не се самозалъгвайте от опит знам!!!!!!

 24. И на мен този телефон би ми лепнал на ръката, но и цената си я бива! От както си взех телефон с тачскрийн ме гони носталгията към обикновените бутончета. Но пък не бих се отказал от всичко останало, което смартфона ми предлага 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s