Маркетинг приказки от български блогъри

Наскоро получих писмо от Поли Козарова – създателката на блога Маркетинг буркан, – в което ми изпрати все още сурова версия на книгата „100 маркетинг приказки“, която тя и нейни колеги – блогъри-маркетьори – са съставили от своите блог публикации и са оформили в едно компактно и полезно четиво. Бях поласкан от честта да съм един от първите, които могат да прочетат тази книга и в същото време много се зарадвах, че след нашия първи колективен блогърски труд – книгата „Блогопедия“ – излиза още едно творение на български блогъри, насочено в конкретна ниша и пълно с полезна информация.

Познавам лично почти всички автори на книгата и изобщо не бях изненадан, че са решили да създадат този сборник. Въпросът беше: кога най-сетне ще го направят? 🙂

Приказките са групирани по автори и показват вижданията на всеки един от тях за съвременния маркетинг – за неговите цели и за успешните подходи при общуването с клиентите.

Честта да бъде първият автор се пада на Поли Козарова – и като дама, и като главен инициатор на тази идея. Нейните истории са насочени повече към корпоративната страна на маркетинга – как се организира тази дейност в големите компании, как се намират и обучават маркетинг специалистите и как да се мотивират за постигане на успешни резултати. Текстовете й са по-сериозни, по-информативни и донякъде се усеща едно разочарование от това, че у нас нещата все не се случват така, както би трябвало да бъде. Разбираемо е човек с нейния опит да чувства умора от постоянното проповядване на добрите маркетингови подходи, но пък издаването на тази книга показва, че човек, който вярва в своето призвание, никога няма да се откаже от него, колкото и да е трудно понякога да се бориш с вятърните мелници.

Тихомир Петров е вторият автор в книгата и единственият човек, с когото не се познавам лично. Той е автор на блога Млад маркетинг и впечатлението ми е за него е за млад човек, силно ентусиазиран да овладее тънкостите на професията. Неговите глави в книгата са доста информативни и запознават читателя както с основните принципи на маркетинга, така и с някои от най-новите тенденции в областта. В текстовете се усеща някаква академичност и повече клонят към теорията, отколкото към практиката. Личи си, че авторът е все още млад и може би няма много богат практически опит, но пък поднася информацията интересно и увлекателно.

Тихомир Димитров е човек, толкова богат духовно и с такива разностранни интереси, че съвсем искрено си признавам, че съм щастлив да го познавам лично и да го наричам свой приятел и духовен учител. Той се титулова писател, но освен с писането на романи и разкази, се занимава с копирайтинг, интернет маркетинг и много други дейности, свързани с писане. Автор е на Писателския блог на Тишо и в своята част от книгата споделя вижданията си за бъдещето на книгоиздаването и изкуството, за новият начин на ползване на интелектуални продукти и съответно нуждата от ново отношение към потребителите и нов стил на маркетиране на тези продукти. Той е радетел на подхода за безплатно предоставяне на книги, за свобода на идеите и с това завинаги ме е спечелил на своя страна. Стилът му на писане е толкова увлекателен, че ако иска да вдигне революция, с лекота би повел всичките си читатели към нея.

Четвъртият автор поред е Стефан Русев. Той е изключително успешен практик. Работи като маркетинг експерт във фирма за интериорен дизайн и поддържа личен блог за маркетинг. Стефан е човек, който винаги тества всяка своя идея на практика, активно ползва възможностите за общуване в Интернет и силата на социалните мрежи и успява да докаже, че фирмите, които се адаптират своевременно към новите тенденции в общуването между хората, успяват в бизнеса. Неговите „приказки“ са съвсем земни и реални и предлагат множество ценни съвети, които веднага можете да приложите на практика.

Книгата завършва с няколко глави от Димитър Николов – един от първите български блогъри, създали специализиран, професионално ориентиран блог – Kreativen.com – и чиито идеи започнах да следя още през 2007 г. Въпреки младостта си, Митака е невероятно опитен и ерудиран специалист и неведнъж съм научавал ценни и полезни неща от неговите публикации.

С двама от авторите – Стефан Русев и Димитър Николов

В заключение, книгата е изключително полезен наръчник не само за онези, които професионално се занимават с маркетинг, но и за тези, които искат да изградят професионален авторитет, които искат да използват максимално възможностите на новите технологии и на новите форми на общуване в Интернет, за да постигнат по-големи професионални успехи.

Книгата ще излезе официално на 20.07.2012 и ще се разпространява безплатно в електронен вариант, а малко по-късно вероятно ще излезе и в книжно тяло.

Следете страницата на „Маркетинг приказки“ за новини и горещо ви препоръчвам да си я свалите и прочетете, а защо не и да я подарите на шефа си? Сигурен съм, че за него тя би била от особена полза.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Книги и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Маркетинг приказки от български блогъри

  1. stefan.rusev каза:

    Майк, много благодаря за отзива за блогърската ни книга. За нас е чест, че ти си един от първите, които прочетоха Приказките.

    Лично, благодаря ти за хубавите думи.

  2. И аз искам да благодаря на Майк за прекрасното представяне. Дано хората се възползват от съдържанието по най-добрия начин 🙂

  3. Майк Рам каза:

    Книгата „100 маркетинг приказки“ вече е достъпна за безплатно сваляне от този адрес: http://marketingprikazki.bg/ Възползвайте се!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s