Силен, по-силен, най-силен

Одисей и сирените

Случвало ли ви се е да изпиете цяла бутилка водка? А да се похвалите с това?

Естествено, всеки се хвали със способностите си да погълне големи количества алкохол. Или пък, като поостарее, се хвали, че го е можел като млад.

Четох биографии на известни музиканти и почти при всички го има това – колко много алкохол и наркотици са изконсумирали. И даже, когато в един момент започнат да усещат унищожителното въздействие на алкохола, цигарите и дрогата, такива хора често си спомнят с умиление за онези времена, когато са имали силен и здрав организъм, който е можел да понесе всичко това.

Така ми хрумна, че за мнозина това е начин да демонстрират своята сила – силата на тялото, силата на здравия организъм, който може да понесе големи натоварвания, все едно, че нищо не е било.

Разбира се, това е заблуда. Естествено, че има нещо. И това нещо руши твоя организъм. Идва време, болестите започват да се обаждат една след друга и тогава му идва „другия акъл“, който му казва, че трябва да живее здравословно, да се движи повече, да яде по-малко, да не се докосва до алкохол и цигари, защото току-виж някой орган вземе, та откаже да работи.

И тук идва второто ниво на силата. Хората, които преживяват тази промяна, решават, че ако проявиш волята да не близваш алкохол, с това демонстрираш по-голяма сила – силата на волята и на характера.

Според мен, обаче, тази сила е продиктувана от страх. Страхът, че ако отстъпиш, дори малко, лошите навици отново ще те завладеят и ти ще се хлъзнеш по надолнището на порока. Тази сила е предизвикана от чувството за слабост.

В едно видео от TED, лекторът Даниел Голдщайн разказва историята за Одисей, който, преминавайки покрай земите на сирените, е поискал да бъде завързан, за да слуша песента им, без да се поддаде на нейното пагубно влияние. Завързването той нарича „устройство за обвързване“. В действителност, много хора, страхувайки се, че волята им е недостатъчна силна, използват такива устройства, за да се мотивират да следват целите, които са си поставили, защото изкушението да се отметнат от тях, е твърде силно. Да избягваш изкушението е също такова устройство. Затова хората, отказващи алкохола избягват купоните, а онези, отказали цигарите не понасят край тях да се пуши.

И тогава ме достигна прозрението, че истинската сила на волята се проявява тогава, когато си осъзнат, тогава, когато можеш да контролираш желанията си и можеш да правиш точно онова, което си решил.

Ако можеш да изпиеш само една чаша водка и след това да спреш, ако можеш да изпушиш само една цигара и след това да не повториш, ако можеш да хапнеш една хапка от тортата без да изяждаш две парчета след това, значи си наистина силен. За мен силата не е в това да избягваш изкушението, нито пък да му се отдадеш безконтролно, а да си вземеш от удоволствието точно толкова, колкото ти е нужно, и да спреш.

Затова днес не се впечатлявам от хора, които ми се хвалят, че цяла нощ могат да пият без да си легнат да спят, нито пък от такива, които се хвалят, че три години не са близнали капка алкохол. Не ме впечатляват пушачите, които пушат по 2 кутии цигари на ден, нито пък онези, които воюват с тях за чистотата на въздуха. Открил съм, че има удоволствия, от които мога да вкусвам по малко без да страхувам, че ще ме въвлекат в грях. Мога да изпия чаша ракия и да спра. Мога да изпуша една цигара и да не продължа. И съм горд с това.

Разбира се, има и такива изкушения, които все още не съм овладял, като да ям по-малко и да спортувам повече, но вече имам ясната представа как мога да ги овладея – прост трябва да разбера какво действително означават за мен, от какво бягам и какво търся в тях. Когато осъзная това, ще имам силата да застана срещу тях и да ги овладея. Осъзнаването е ключът!

А най-силният човек на света е онзи, който може да изяде един фъстък или само едно парченце шоколад! 🙂


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Лични и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Силен, по-силен, най-силен

  1. Баба Пена каза:

    Статията много ми хареса! Истината е, че и аз напоследък достигам до подобни изводи. Хапвам по едно блокче шоколад и не продължавам. През сутрин играя йога. Закалката на духа продължава.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s