Здрасти, донесох стоката!

Вярвам, че всички от вас са гледали тази реклама по телевизията – влиза доставчикът в един магазин и показва на собственика новата стока, казвайки горната реплика. Даже и добавя:

– Много си поръчал този път!

На което собственикът на магазина казва нещо от рода:

– Е, няма как – клиентите искат все повече!

Всичко звучи много идилично и накрая и двамата завързват разговор за главната тема на рекламата – кредит от съответната банка. Някой, обаче, обръщал ли е внимание на самата стока? Забелязали ли сте колко точно е „многото стока“? Ако не сте – ще ви кажа:

Стоката е точно две кутии с обувки и две блузи върху тях!

А представяте ли си какво щеше да бъде, ако собственикът беше поръчал „малко“ стока, както обикновено!? На всичкото отгоре, симулацията не свършва с това, ами по едно време идва един младеж и взема стоката от доставчика, че може много да му дотежи!

Не мога да разбера, така наречените „криейтив“ специалисти по рекламата наистина ли са толкова глупави, че произвеждат такива идиотски реклами, или си мислят, че ние сме такива?

Кой нормален магазинер ще вземе кредит за два чифта обувки? И то не да си ги купи, а да ги продаде? Не можеше ли рекламата да изглежда по-достоверно, та „да хване дикиш“, както се казва? Или просто банката има един бюджет, който трябва да бъде похарчен за реклами и парите са дадени на „наши хора“, за да оползотворят?

Нима рекламистите наистина мислят, че телевизионната публика е толкова тъпа, че ще преглътне всичко, каквото и подадеш? Някой вярва ли, че „Ариел“ наистина изпират всичко и че „Вениш“ може да премахне „и най-упоритите петна“? Едва ли. Този тип реклами отдавна са се превърнали в досаден натрапник, който просто трябва да изтърпиш, докато пуснат отново любимия ти филм или риалити шоу. Хората отдавна са престанали да се впечатляват от реклами въобще, а камо ли от такива нескопосани скечове, произведени в домашни условия, без никакъв реквизит и изпълнени от псевдо-актьори.

Другари творци!

Ако искате да си заслужите парите, ако искате наистина да повлияете на нашето пазарно поведение, напънете си малко мозъчетата и създайте реклами, които да изглеждат „като истински“, за да ви повярваме! Ако рекламата не изглежда поне малко достоверна, зрителят няма въобще да й обърне внимание, да не говорим, че няма да си купи рекламираната стока. Ние отдавна сме си изградили „имунитет“ срещу телевизионните реклами и когато видим нещо тъпо, просто „изключваме“ съзнанието си и го игнорираме. Единствения ефект, който можете да постигнете с тъпи реклами, е да раздразнение у потенциалния клиент, което може да рефлектира в обратна посока в две направления – или към телевизията, с което тя да загуби зрители, или към рекламодателя, което е точно обратното на това, което той е целял.

Един съвет и към рекламодателите: накарайте рекламните агенции, които произвеждат вашите клипове, да ги „подписват“, така че лесно да могат да бъдат идентифицирани от зрителите и да можете по-късно да получите обратна връзка до каква степен (в положителна или в отрицателна посока) вашите клиенти са били повлияни от съответния рекламен клип, за да знаете клиповете на коя агенция се възприемат добре, и на коя – зле.

Някога в капиталистическия свят имало една поговорка, която гласяла, че клиентът е бог. У нас тя е никога не е била разбирана и рекламите, с които ни заливат по медиите, са ярко доказателство за това. За съжаление, в нея има доста голяма доза истина и този, който не се съобразява с това, рано или късно ще бере ядове.

Така че – уважавайте клиентите си (поне малко!) – все пак те ви носят парите!

Публикувано на Простотии, Реклами и тагнато, . Запазване в отметки на връзката.

18 Responses to Здрасти, донесох стоката!

 1. longanlon каза:

  Ти да си се заглеждал в средния телевизионен зрител напоследък? Истината, за съжаление е, че телевизионната публика е точно толкова тъпа, че да преглътне такива неща, че и къде по-малоумни. Не виждам смисъл да си хабиш нервите 🙂

 2. Изключително интересен коментар е това. Обаче за едно ще ви разочаровам, с извинение: телевизионната публика у нас наистина е толкова тъпа – говоря за масовия зрител. Всъщност, трудно ми е да опиша колко по-тъпа е дори от това, което предполага вашата публикация. Тази публика е формирана след близо две десетилетия умишлена и целенасочена политика на опростачаване и опростяване. Наистина няма смисъл да се ядосва човек от реклами, които се целят много под нивото му.

 3. gf каза:

  Рекламистите не са творци. Както казва техния гуру Боб Гарфилд, you are not artists, your job is to sell shit и те го правят.

 4. mikeramm каза:

  А, ако тръгне човек да се ядосва от реклами, съвсем ще се побърка. Добре, че телевизорът има дистанционно – с него лесно се решават всички проблеми с тъпите реклами 🙂

 5. Eneya каза:

  Аз преди време се възмущавах от същото. И ми казаха точно същото. Май точно Лонгалон първи се разписа в коментарите, не помня.
  Един вид „това е братле, не очаквай повече“.
  Ако нямаш изисквания, после никой да не мрънка, че е под всякаква критика обаче.
  Пък и… ако клиентът на Запад е Бог, тук той едва ли не им е длъжен. На продавачките, на рекламодателите и на който още се сети, че може да има претенции да му се бият теманета, че си върши работата, за която му се плаща.
  Ха.

 6. ssk каза:

  1) Началото, извадено от контекста ми звичеше като продажба на един „по – усобен“ вид стока…
  2) Рекламите от типа : „Някой вярва ли, че “Ариел” наистина изпират всичко и че “Вениш” може да премахне “и най-упоритите петна”?“
  Имат малко или много ефект. Стига да са направени по подходящ начин. Когато чуя хидратация, примерно, се сещам за Dove и т.н. Но разбира се , поне спореде мен нещата са сложни и трябва да се внимава.
  3)Дистанционното напоследък не помага. Всички рекламни блокове са по едно и също време и човек се пули на една и съща реклама по всички канали.
  4) Друг „натрапник“ в рекламните минути са така омразните ми реалитита. На всеки 20 мин един и същ едноминутен клип… Дори само началото, докато успея да превключа, ме втриса….
  5) Затова решението ми е – гледам много малко ТВ 🙂

 7. kanew каза:

  Аз покрай внучето, което е на 1 г и 3 м съм запознат с рекламата. В интерес на истината, рекламата се показва различно съкратена. Но, в пълния вариант, тоя с тъпата физиономия, който носи кутиите го показват, как влизайки в магазина е придружен от негов човек носейки стоката. Съгласен- тъпа реклама.
  Не съм съгласен, че българския ТV зрител е тъп. Тъпите по изборите ще ги познаеш.
  Както казва Берберска: Клиента не е бог той е цар. Бог прощава, царя – не.

 8. strangera каза:

  Че рекламата е тъпа, тъпа е… Но друго ми направи впечатление в коментарът ти. А именно „Някой вярва ли, че “Ариел” наистина изпират всичко и че “Вениш” може да премахне “и най-упоритите петна”?“ Не разбира се че никой не го вярва, но повярвай ми ако ме пратиш до магазина да купя прах за пране аз ще купя именно „Ариел“, точно защото тази марка се е „установила“ ясно в съзнанието ми. Защото за мен тази марка звучи познато… Те и за това не ме пращат до магазина 😉

  Мисълта ми беше, да може и рекламите да са тъпи но това не им пречи да си вършат работата (е разбира се безумно тъпите не ги броим).

  Иначе ей това:

  Един съвет и към рекламодателите: накарайте рекламните агенции, които произвеждат вашите клипове, да ги “подписват”, така че лесно да могат да бъдат идентифицирани от зрителите и да можете по-късно да получите обратна връзка до каква степен (в положителна или в отрицателна посока) вашите клиенти са били повлияни от съответния рекламен клип, за да знаете клиповете на коя агенция се възприемат добре, и на коя – зле.“

  не можах да го разбера много ясно.
  1. Клиента си е виновен ако се е навил на малоумния криеитив, пък някой даже и си го харесват. Да напомням ли за култовата реклама на фемикур която за щастие не сполетя родният ни ефир?
  2. Какво го интересува зрителя коя рекламна агенция е правила рекламата?
  3. Резултата от една реклама се следи лесно, пък когато говорим за рекламна кампания, там всичко минава под един криеитив, и обикновено се прави от една агенция, тъй че няма много смисъл от подписи.

  А иначе като видях заглавието, реших че става въпрос за още някой „наркомански пост“ 🙂

 9. deni4ero каза:

  И на мене ми направи впечатление и аз точно това се зачудих – за толквоа тъпи ли ни имат? Даже съм се зарекла никога да не си купя прах Бонукс заради рекламите, които му правят. Виж, обаче много се кефя на това предаване за смешните рекламите(забравих му името). Там по можеш да ме навиеш да си взема нещо, дори и да не е за продан.

 10. mikeramm каза:

  Въобще не ми е дошло наум, че под „стоката“ някои хора ще разберат нещо друго. Явно не съм в час със съвременното обществено подсъзнание…

 11. mindbolt каза:

  Кутиите са пълни с кока.

 12. bozho каза:

  Ужас!

  Ужаси ме всъщност не рекламата – тъпи реклами отдавна не ме дразнят – пропускам ги като бял шум и даже не обръщам внимание какво рекламират. Тая реклама съм я виждал, ама чак от тоя пост разбрах, че рекламирали банков кредит.

  Ужаси ме, че поне двама души са решили от заглавието, че става дума за наркотици. Явно действителността е още по-лоша, отколкото си я представях.

  А, трябва да внимавам и да не употребявам думата „стока“ явно, че току виж ме арестували.

 13. strangera каза:

  Хахах 🙂 Аз държа да кажа че си имам оправдание. Точно преди това четох някакъв пост със заглавие Наркомани! Всички сте наркомани! и затова реших че е нещо по-темата 😀

 14. mikeramm каза:

  Mindbolt, ти разкри тайната! 🙂

  Ако кутиите са пълни с кока, това обяснява всичко. Явно предишния път човекът е поръчал само една кутия, а сега са две. Затова му трябва и по-голям кредит. А използват кутии за обувки за маскировка.

  Друго си е някой да те светне! 🙂

 15. mindbolt каза:

  Разчитайте на мен!

 16. longanlon каза:

  „You’re not an artist – you’re selling shit to people who don’t want it“ – това ми хареса 🙂

 17. Лора Палмыр каза:

  Телевизорыт е зла вещ. Тя може да ви срещне сыс Слави Трифонов и да ви предложи да станете по-богат. Кому са нужни подобни изживявания?

  Лора, 23

 18. Евгени Анастасов каза:

  Че рекламите ни се представят по този начин причината е една, имат ефект, независимо дали са направени както трябва или са претупани на две на три. Няколко са факторите за успешната реклама, това, че ни я набиват всеки ден в продължение на 2 месеца, или пък песничката е мелодична (спомнете си пуловера на Пурлан) и т.н. Защо да се ръсят с огромни суми за свястна реклама, след като и ефтините тъпи реклами постигат същия ефект. Едно е вярно със сигурност, общо взето всички реклами дразнят, особено когато се появяват точно преди субливния момент или колуминацията на някой интересен филм и ти развалят удоволствието от филма. В такъв момент си казвам, а може би и не само аз, че никога няма да си купя това, което рекламират, независимо колко добра е рекламата!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s