Силата на един слух

Откакто вчера се пусна слуха за фалита на Първа инвестиционна банка, интернетът пощуря – такова лудешко търсене на информация настана, че всеки, който е писал нещо за банката, стана медийна звезда.

Търсенето на информация доведе до рекордни посещения в блога ми, а статията ми за историята с подновяването на моята дебитна карта се превърна в топ-пост. Мислех да напиша още един материал за безуспешната ми борба с нещастния им софтуер за електронно банкиране – FlexCube, – в който все още не мога да се логна, но в момента бурята с фалита помете всичко останало.

Между другото, подобен слух беше пуснат още преди 5-6 години, но тогава я нямаше блогърската общност и само малко хора го чуха и ефектът от него беше минимален. Сегашният слух, обаче, би всички рекорди. Надявам се, че банката ще се размине само с лек трус и че все пак ще ни предложат малко по-читаво обслужване за в бъдеще, но това, което се случи, показа много ясно каква разрушителна сила може да има един слух, особено ако се раздуе в интернет.

От друга страна, разпространението на слуха имаше и положителен ефект – блогът ми придоби още читатели. Не знам дали това ще има по-дълготраен ефект и „дълга опашка“ – тук SEO специалистите трябва да се произнесат. По-важното е, че блоговете доказаха, че са сериозен фактор в днешното общество – и като източник на информация, която другаде не може да се намери, и като източник на дезинформация, която другаде не може да се провери.

Да видим докъде ще ни докара това…

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Блогове, Лични и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Силата на един слух

 1. Pingback: Силата на един слух

 2. velqn каза:

  Би следвало Flex Cube да се разглежда като core banking system, не като система за ел. банкиране, това по-скоро е модул 🙂

 3. Майк Рам каза:

  Приемам забележката, но в случая по-важното е, че не работи.

 4. Pippilota Mentolka каза:

  Това ми припомня за онова правило: „самосбъдналото се пророчество“.
  Обяснява се за измислена банка, която си е наред. Обаче един ден пред банката се събира опашка от хора. Минават други, които също имат пари в банката и почват да се чудят какво става. И понеже ясен отговор няма всички по слуха се втурват да си изтеглят парите, защото банката щяла да фалира. Та до края на деня банката наистина фалирала, защото всички искали да си изтеглят парите. Това на теория…Чудно ми е дали би могло да се случи на практика 🙂

 5. pierrot каза:

  Но както прочетох на едно място – мисля, че при Велян и Огнян беше, и и-банкирането им не бачка, и включено липсата на официално опровержение от страна на самата банка, няма как слухът да не приеме такива мащаби. Или поне на мен не ми е известно да има такова опровержение.
  Блоговете наистина са сериозна сила вече, което е хубаво, а още по-хубаво е, че дотук не видях един блогър, който да подхранва психозата, а само обяснение как не е вярно подкрепени с елементари факти.

 6. kanew каза:

  Добре, че имаме валутен борд и закон за защита на влоговете иначе този слух ми напомня за 1996-97 година, фалита на банките и километричните опашки от вложители да си теглят влоговете. То и сега нито една банка не би могла да издържи на масово теглене на влоговете. Лошото е, че събитията са верижни.

 7. Maya каза:

  Аз имам един простичък въпрос, на който ще се радвам да получа простичък отговор (макар да осъзнавам, че не е лесно да се даде :))

  На коя българска банка (или по-точно такава с клонове в България, че те не останаха много български) може да се довери човек и да разчита на бързо и коректно обслужване?

  От всичко, което чета и слушам не виждам такава. С удоволствие ще прочета съветите или препоръките ви. Предварително благодаря!

 8. Димитър каза:

  Като човек, който си вади хляба с внедряване на FlexCube бих искал да спомена, че винаги първият месец след миграция е тежък – така беше в Хеброс, в Булбанк и в Алианц. Системата обаче няма нищо общо със слуховете за фалита на ПИБ.

 9. Димитър каза:

  И само по повод валутния борд и невъзможността банка да фалира – от въвеждането на волатния борд – 1.7.1997 досега са фалирали две банки в България.

 10. Силата на този слух доказва две неща:

  1. България е вече неделима част от цивилизования свят, в който един слух действително може да срине финансовите пазари.

  2. Блогът като такъв притежава изключителна сила и мощ.

  Само за сведение: мой приятел написа на времето дисертация на тема „Скоростта на слуховете“! Чрез цяла мрежа от приятели в страната, той успя да изчисли и докаже, че слухът се движи с цели 500 км. в денонощие! Така че, опичайте си акъла! Да не вземе някой да пусне слух и за вас!…

 11. Зрител каза:

  ПИБ устоя достойно. Реакцията на цялата банкова обшност и на държавата беше синхронна и адекватна. Надявам се, виновните да понесат отговорността си – това не е шега работа.

Коментарите са изключени.