Голямото разсъбличане… на блогове :-)

Naked

Велян започна една инициатива за разкриване на „тайните“ инструменти и plugin-и, които ползват българските блогъри и още в самото начало е посочил и мен, предизвиквайки ме да се включа в играта.

Признавам си, че не ползвам много техники и повече се занимавам с текстовете и оформлението на материалите, които публикувам, отколкото с технически джиджавки (странно за един бивш програмист, не мислите ли?). Докато се помотвах с моя „блог-стриптийз“, открих още един пост – този път от Манол, – който също ме предизвиква да участвам, само че с блога за управление на проекти PM Stories.

Явно е дошъл моментът на разсъбличането и ще трябва да уважа желанието на колегите да споделя какви точно плъгини използвам в своите блогове. Ще разкажа за всички плъгини и хитринки, които ползвам във всичките си блогове – те и без това не са много.

WordPress plugins:

 • Бутон за Svejo.net – редовно публикувам в Свежо и от там идва понякога голяма част от трафика към моите блогове. За улеснение на всички съм сложил бутони за гласуване в почти всичките си блогове.
 • Akismet – антиспам защита. Върви стандартно с WordPress. За съжаление, няма никакви възможности за настройки. Успява да улови повечето спам коментари, но понякога сред тях попадат и някои истински и това налага всеки ден да проверявам десетки спам съобщения дали няма и нещо ценно между тях. Търся по-силна защита от спама и тук изказвам специални благодарности на Велян за това, че започна тази игра, защото сред публикуваните по темата постове открих някои наистина добри идеи за борба със спама.
 • WordPress Automatic Upgrade – не разбирам от PHP и така се застраховам, че ъпгрейдите към нова версия на WordPress ще станат лесно и безболезнено.
 • WP-Polls – често публикувам анкети в моите блогове и това е един чудесен инструмент, при това изключително лесен за ползване. Лесно се локализира на български език – текстовете са параметризирани и изведени в специални полета, така че само трябва да се преведат. Много добра форма за общуване с читателите и добре направен софтуер. Горещо го препоръчвам!
 • WP-ContactForm – проста форма за контакти. Лесно се инсталира и настройва. Малко й е слабо секюритито, но върши работа срещу по-неуки спамери 🙂 За фирмения си сайт, който също е базиран на WordPress, ползвам cforms. Той има много повече възможности, включително и captcha, и позволява много повече настройки, но пък това го прави и много по-сложен за употреба. Човек сам трябва да прецени кой плъгин ще му свърши по-добра работа.
 • WordPress.com Stats – плъгин, който позволява да виждате същите статистики за посещенията във вашия блог, каквито виждате в дашборда на WordPress.com. До момента ползвам Google Analytics и Feedburner за статистики, но Analytics ги дава със закъснение от един-два дни, а Feedburner ужасно забавя работата на сайта ми и това със сигурност дразни посетителите, затова бях решил да го махна. Сега, откакто открих този плъгин, съм много доволен, защото има хубава графика и работи съвсем леко без да пречи на визуализацията на блога. За да го ползвате, обаче, е необходимо да имате WordPress.com акаунт.

Има и други плъгини, но те не са толкова интересни 🙂

Други джиджавки и хитринки:

 • Recent Readers от MyBlogLog – показва профила на последните посетители на блога, които са регистрирани в социалната мрежа MyBlogLog. Хубаво място, хубави хора 🙂 Мрежата е много популярна в света, но не и у нас. Прави ми впечатление, че българските ми читатели, които се появяват там, са десетина човека. Това е добра реклама за тях и мисля, че тулчето е много добро. Надявам се, че след време ще има повече български членове там.
 • Колко струва твоя блог? – една закачка, базирана на Technorati Authority, но ме гъделичка по самочувствието. (Можете да я видите в долната част на сайдбара, т.е. на страничната лента.) В момента, този инструмент казва, че този блог струва $60,970.32! Никак не е зле! Даже като се замислих колко ми е свиден, реших, че дори и някой да ми ги дава тези пари, няма да го продам! Може би, ако ми предложат милион ще се замисля 🙂
 • My Web Ranking – показва на коя позиция се намира вашия блог при търсене в Google на някоя ключова дума. Добра идея, но не работи всеки път за съжаление 😦 Освен това, използват програмистко броене и когато си на първо място, се появяват две големи нули, които навяват съвсем други асоциации 🙂

Надявам се да съм бил полезен някому. Темата е доста техничарска и предполагам, че има много блогъри, които даже не са се и замисляли над въпроса за плъгините. От друга страна, wordpress.com не позволява да си инсталираш свои плъгини, така че за голяма част от колегите, които ползват тази платформа, темата също може да е непозната. Поради това и не мисля да предизвиквам някого, още повече, че голяма част от „професионалните“ блогъри вече минаха по реда си, но вярвам, че така ще можем да обменим ценни идеи.

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Голямото разсъбличане… на блогове :-)

 1. Mitko Ivanov каза:

  Известна истина е, че най-трудно и сложно се правят лесните и прости неща! Простете за лаишкото мнение, но когато човек, не знае английски, не е учил програмиране и компютърна техника, като мен, какво може да иска? Има нужда от изключително опростено, интуитивно използване на инструментариума и технологията за да сподели своите мисли и чуства! С една дума, молбата ми е да мислите и за нас, простосмъртните. Каквото и да правите правете го така, че да може да се използва и обслужва и от не специалисти, така ефекта ще е много по-голям, в противен случай става самоцелно! Успех!

 2. Майк Рам каза:

  Здравей, Митко!

  Не съм много наясно срещу какво точно протестираш, но виждам, че имаш собствен блог, значи вече си „в бизнеса“ 🙂

  Плъгините за wordpress са малки програмни инструменти, които се инсталират върху собствен хостинг, т.е. ако си имаш някъде собствен сайт и върху него си инсталирал платформата на wordpress.org.

  За съжаление, ако си клиент на wordpress.com, какъвто си ти и какъвто съм аз с този блог, нямаш възможност да инсталираш и управляваш свои плъгини. Има няколко, които са инсталирани служебно и само можеш да ги ползваш. Такъв, например, е Akismet – той е автоматично включен за всички и защитава от злонамерени коментари (спам).

  Други могат да се използват като widgets (не знам как е на български – аз ползвам английска версия). Тук WordPress.com предлагат доста богат избор и аз например ползвам „Най-популярните постове“, за да направя реклама на най-доброто, което съм писал.

  Но все пак, изборът, който се предлага в wordpress.com е доста ограничен, а човек като го хване крастата, иска все повече и повече. Затова много хора избират да прехвърлят блога си на собствен хостинг и да го управляват много по-свободно оттам.

  Надявам се, че съм ти бил полезен. И не се притеснявай, че си простосмъртен – всички сме били такива в началото 🙂

 3. Pingback: Ден на отворения блог 1 - равносметка | velqn

 4. Pingback: Ден на отворения блог 1 - равносметка

 5. go_fire каза:

  И друг път съм попадал на това място, но чак сега видях, че нещо не е наред. Горе в полето, в което ни призоваваш да се абонираме за информационния ти поток, правиш нещо двусмислено. Думичката feed я превеждаш по Николаевото предложение, а думичката e-mail, не само че не е преведена като ел. поща, ами е написана на кирилица. Защо така?

 6. Майк Рам каза:

  Най-простото обяснение е, че не знам да има утвърдени български преводи на тези думи. Всъщност, нямам представа какво е Николаевото предложение, нито кой е Николай.

  „Имейл“ е доста популярна дума, а е и значително по-кратка от „електронна поща“, затова я използвам навсякъде. „Четец“ е превод на „reader“, а не на „feed“. Може би трябва да използвам „фийд“, която също придобива гражданственост, или пък „хранилка“, но пък тя звучи много животновъдски.

  Aко дадеш разумно предложение, обещавам, че ще му обърна внимание.

 7. go_fire каза:

  Николай Бачийски (http://nikolay.bg/) е най-вече известен с това, че превежда Вордпреса на български език, има си и рубрика, в която събира всичко свързано с него. Съжалявам, но не мога да съм ти полезен, аз силно държа, където може да използваме български думички като поток и електронна поща.

  Иначе, браво за старанието в този дневник! Водиш го много добре и пишеш занимателно и с чудесен стил. Но това сигурно го чуваш всеки ден, затова да не повтарям другите преди мен.

  Само като пожелание- успех и нагоре!

 8. go_fire каза:

  Забравих вчера да питам, след като хранилка ти звучи животновъдски (то и на мен така), защо я ползваш вместо четец или фийд? Второто ти предложение би се свързало смислово с „имейл“, което на два сантиметра от него.

 9. Майк Рам каза:

  Отговор: по инерция 🙂

 10. Майк Рам каза:

  @ go_fire: Всъщност, този текст вече съм го променил на „фийд“ в по-новите си публикации. Не мога да го променя навсякъде. Ако не си забелязал, този пост е от преди 6 месеца. Но специално за теб и тук го променям на „фийд“.

 11. go_fire каза:

  Извинявай, последните няколко дни нахълтвам директно в тази публикация, да гледам за отговори, понеже не виждам възможност да се абонирам за поща, а фийдрийдера временно съм го спрял, че имам проблем.

  Туко що забелязах още интерсни публикации, особено две инициативи. Отивам да чета и спирам да спамя.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s