Всички дебели – вън!

Научих една история от блога на Donald Trump и тя страшно ме впечатли. Вече написах един пост за нея в моя блог Нова работа, но бих искал и тук да я споделя, защото знам, че този блог го четат хора, които обичат за воюват за „справедливи“ и „добронамерени“ каузи.

С две думи, в Япония бил приет закон, според който не е допустимо в техните фирми да работят дебели хора. За целта хората периодично се проверяват дали отговарят на максимално допустимите мерки за размер на талията и ако се намери служител, надвишаващ зададената норма, фирмата отнася глоба.

Както се сещате, няма фирма в света, която да обича глобите, така че по всяка вероятност, всички дебели хора ще бъдат уволнявани.

Няма съмнение, че подбудите да се създаде такъв закон, са изцяло алтруистични. Всички знаем колко са вредни излишните килограми и каква сериозна предпоставка са те за високо кръвно, диабет и болести на сърцето. Затова спокойно може да се каже, че хората биват уволнявани за тяхно добро, в името на тяхното здраве.

И ако японците като цяло за здрави, слаби и дълголетни хора, така че може би този закон въобще няма смисъл за тях, то за мен е много интересен въпроса как би се възприела една такава идея в нашето демократично общество и особено пък сред нашего брата блогъра. Моето предположение е, че идеята ще бъде прегърната с възторг и ще започне масова, фанатична и яростна борба срещу дебелите хора у нас, (които, за разлика от Япония са много) и даже ще се намерят факти, които да докажат, че дебелите не само вредят на себе си с това, че ядат повече, но и на околните, на фирмата и на цялото ни общество. Поне такива са аргументите срещу пушачите – не виждам с какво дебелите трябва да се третират по-различно.

Има и още един въпрос, който ме вълнува. Българите (и в частност българските блогъри) са известни борци за правата на онеправданите. То петиции ли не подписваме, то митинги ли не организираме, то гневни статии ли не пишем. Въпросът е: как решаваме чии права да защитаваме? Защо едни хора имат права, а други – не? Например:

 • Защо у нас наркоманите имат права, а пушачите – нямат?
 • Защо хомосексуалистите и травеститите имат права, а садо-мазохистите – нямат?
 • Защо инвалидите имат права, а дебелите – нямат?
 • Защо престъпниците имат права, а обикновните граждани – не?

Задавам тези въпроси не защото отстоявам правата на една или друга социална група, а защото виждам, че в медиите и в интернет тенденциозно и фанатично се изпада в крайности, „защитавайки“ уж „правата“ на едни хора винаги за сметка на други. Не може ли някак си да се опитаме да намерим компромисно решение, което да удовлетворява и едните, и другите? Защо винаги трябва да се води война за нечии „права“? Защо винаги тези, които не разбираме ги обявяваме за безправни и се стремим да ги смачкаме и унищожим, вместо да намерим начин да живеем заедно?

Аз съм глупав човек и затова задавам много въпроси. Знам, че у нас има много умни хора, които знаят всички отговори и те ще ми помогнат и на мен да намеря своите. Пък после сигурно ще ходя да се самоубия някъде, защото съм дебел, хетеросексуален мъж и при това – пушач, т.е. – напълно безправен човек. А съвсем малко е необходимо някой да извика:

Всички дебели – на сапун!

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Zemanta Pixie
Публикувано на Блогове, Лични и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

14 Responses to Всички дебели – вън!

 1. longanlon каза:

  Япония, както знаеш, не е като останалите държави.

  Както аз го виждам, единствената причина за такова регулиране е да се намали натиска върху здравната система. В Япония по-голямата част от здравеопазването е държавно, а здравното осигуряване е като у нас – всички в общия кюп. Тъй че, логично, ако има повече дебели хора, това означава повече здравни проблеми, особено в късна възраст (а японците живеят дълго) – и на здравната система това й излиза много скъпо.

  Само че методът е меко казано неприемлив. Много по-логично, за всяка демократична държава, е да постигне същата цел с … индивидуализиране на здравната вноска – демек ако си дебел, плащаш повече, защото рисковете от заболявания са ти повече.

 2. nervousshark каза:

  Ти верно ли не разбираш защо трябва да се води война за права, или просто се правиш?
  Между другото, ако по някакъв начин чувстваш правата си погазени или застрашени, нищо не ти пречи да направиш нещо по въпроса.

 3. Michel каза:

  Пушачи не е равно на хора с наднормено тегло!

  Пушачите когато пушат до мен, тровят и моя въздух, и своя. Тоест, навлизат в моята територия. Когато обаче някой си похапва до мен, храната влиза само в него, не и в мен. И не ми пречи.

  Ти само се преструваш на неразбиращ за разликата между „пушач“ и „дебел“, или ?…

 4. petya каза:

  Съгласна съм и с двата коментара по-горе (без часта за индивидуализиране на здравната вноска).

  Що се отнася до правата, когато дадена група от хора (дебелите, наркоманите, хомосексуалните) се борят за правата си, те не го правят за сметката на другите.

  По какъв начин борбата против расовата дискриминация, която води ромската общност в България, например, влошава твоя живот?

 5. Майк Рам каза:

  Michel, дебелите загрозяват гледката на всички хора, следователно ти пречат. Дебелите боледуват повече, следователно тежат повече на здравната система, т.е. на твоите данъци. Има хиляди начини да се донесе вода от девет кладенеца и да се „докаже“, че дебелите хора са точно толкова вредни за обществото, колкото и пушачите.

  Но това не е страшното. Страшното е, че „борбата за права“ се води с една и съща фанатична злоба, без значение каква е каузата. Преди няколко десетилетия, Хитлер, воден от същите съображения, като японските законодатели, е започнал да избива инвалидите, педерастите, комунистите и евреите. За да не пречат на обществото. А то го е подкрепяло.

 6. Майк Рам каза:

  Петя, защо смяташ, че ромите в България трябва да имат по-различни права от останалите граждани? Аз не съм видял расова дискриминация в България, освен това тя е забранена от Конституцията, а Конституцията е закон за всички граждани на страната, не само за ромите.

 7. Pippilota Mentolka каза:

  Абе някой пита ли ги как се чувстват слабите?!
  Писнало ми е като захапя някой тлъст сандвич или опоскам бонбоните, дето колежката донесе, да ми прекъсват кефа с:
  „Аууууууу, как можеш да ядеш непрекъснато и толкова много и да си такава клечка?!“
  Някой дава ли си сметка, че нямам нужда от насаждане на комплекси и етикиране. Не мисля, че трябва да съм поле за нечия гузна съвест и неправене на нищо за по-добра физическа форма или за това, че ми е кеф да си ям. Дебелите вън! 😀

 8. pierrot каза:

  Борбата за нечие право, означава, че има някой който го накърнява. Защо дебелите да са накъренени? Аз трябва да съм накърнен, тъй като те наистина ядат моите здравни вноски, колкото и абстрактно да е това.
  Няма смисъл според мен да се разводнява с правата на циганите или пушачите – всички имаме права. Но когато упражняването на твоите права почне да пречи на мен, или когато ти не ми даваш възможност аз да упражнява своите гарантирани права – протест.
  Но обществото – както и организма, има и вредоносни елементи с които следва да се бори. Извинявай, но пушачите присъстват в моят вредоносен списък. Казвам го като човек който пушеше преди време доста…

 9. Val каза:

  Че то по тази логика и пушачите ‘ядат’ здравните ни вноски, консумиращите повечко алкохол – също, тези които блогстват/геймват до зори – също, да не говорим за тези, които нямат пари да си купуват екологично-чиста храна: те май най-много ‘ядат’ здравните вноски…

  Борбата за права съвсем не се води с една и съща фанатична злоба – не мога да сравнявам Алкайда с Тибетските монаси или с Наш’те Гейове. 😉

  Защо мислиш, че пушачите нямат права? > навсякъде има мест за пушачи и за непушачи – в самолети, влакове, заведения и т.н., та дори на открито – там най-много права имат и даже навлизат в правата на непушачите… 😉 Да ме прощаваш, ама места за наркомани не съм забелязвала, нито съм виждала някой да си бие хероин на публично място.

  Как така реши, че хомосексуалистите и травеститите имат права? Тук не могат да встъпват в брак с партньори от същия пол, нито могат да осиновяват деца. Садо-мазохостите явно нямат нужда да си търсят правата – едните им е гот да нямат права – та нали за ‘мазохисти’ ;), а другите пък не ги е еня дали ще им дават права да насилват – та нали са ‘садисти’, защо им е да имат нещо позволено, т.е. негенериращо ‘болка’;) ?

  Инвалидите май нямат толкоз много права, иначе насвсякъде по хотелите щяхме да виждаме рампи за инвалидни колички… уви, тук не е така!

  Дебелите – те имат едничкото право да носят XXXXL-гигантски номера! За тях няма по-широки места в такси или обществен транспорт, няма по-обемни пространства, няма по-големи маси или столове в кино, театър или в заведения… Да не забравяме, че затлъстяването е вид болестно състояние (или се лъжа?) Ама горките дебели не искат да се борят за правата си, защото повечето ги е срам, че са дебели и не искат да търсят някакви права, а точно обратното – да не привличат внимание.

  Престъпниците имат права? Не разбирам… Визираш съдебния процес, вероятно? Е, да ама тези права, които те имат, са СЪЩИТЕ за всички останали – дори за обикновените граждани. 🙂 Друг е въпросът дали законът ще отсъди по-строга или по-лека присъда…

  Иначе – всеки, който се чувства онеправдан от закона, може да протестира – защо не? Та законът също търпи изменения, нали?

 10. Аmelia Еkhart каза:

  Майк, статията ми харесва, но поставя твърде много въпроси.
  Ще си позволя да обърна вниманието на това, че в някои случаи наднорменото тегло се основава на генетична предразположеност и ендокринни заболявания. Стереотипът, че „дебелите“ са такива поради слабохарактерност, мързел и нежелание за поддържане е нещо, от което човекът не може да избяга, но мисля, че е нередно въвеждането на подобни ограничения.
  Като цяло българите имат множество вредни навици, срещу които приемането на подобни правила в работната едва ли биха подействали, пък и тук каквито и правила да се въведат, никой не ги спазва, просто защото умовете ни са просмукани с нежелание за спазване на социално установените норми сред своите тук. С две думи, в България това е безсмислено налагане на ограничения.

  Виж, темата за правата на едни за сметка на други е друга работа, ама тя иска повечко обмисляне от моя страна, а кафетата за тази сутрин са ми твърде малко за целта.
  🙂

 11. radislav каза:

  Това си е чиста дискриминация и, определено, не е това начина, пък било и с благородни подбуди. Но, както казва и longanlon, в Япония всичко е различно 🙂

 12. Val каза:

  Правата трябва да са еднакви, въз основа на ЕДНАКВОТО третиране на участниците в дадени взаимоотношения:
  Що е трудов договор и как защитава интересите на двете старни?
  Що е работно време и отпуск и колко дълги да са за дадена професия?
  Що е брак и какви са половите/възрастовите му граници?
  Що е родителство и какви са моралните му граници?

  Темата, която Майк поставя аз виждам така: ПРИВИЛЕГИИ за едни, за сметка на други.

 13. Миглен каза:

  Индивидуализирана здравна вноска.. яко 🙂

  Иначе за мен пушачите, накоманите, алкохолиците.. са едно цяло. Хора, зависими от нещо. Аз съм зависим, като тях съм но от друго съм зависим и не вредя на околните. (Интернет де..) Свободата Санчо… не е като салама който ти така лекомислено режеш а нейните граници се простират до там, където почва свободата на другия. Искам да кажа с прости думи че когато някой нарушава свободата (вкл. и правата) на някого, тогава трябва да има промяна. Когато някой е дебел, пуши и е хомо да си прави дейностите така че да не пречи на никого. Не ми е поблем че има наркомани, стига да не ми пречат. А дебелите хора пък с какво могат да попречат?

  Вярно когато бях на 15 се ядосвах че един мой приятел, който тежеше два пъти колкото мен. Тогава мислех че трябва да плаща двоен билет, щото заема двойно място. Но той отслабна дори повече от мен в момента. Тая история не е поучителна. Ето една друга приказка.. дебелите хора са като слабите и обратното, докато не почнат да се бъркат в твоите права и свободи. Докато не започнат да ти пречат пряко или косвено, тогава стават the дебелите и останалите.

 14. DeCoDe каза:

  Val едно е когато човек е болен(говоря за затлъстяването),съвсем друго е ,когато човек го мързи да си мръдне малкия пръст,седи по цял ден пред телевизора с чипс и сандвичи в ръка и си казва „аз немога да отслабна“.Много се дразна когато някои каже „харесва ми да съм дебела“-Божееее :Х-това защото до такава степен са я мачкали,че се опитва да скрие емоционалното си състояние,което съшност е сринато до основи…Нямам нищо против дебелите хора,рядко бих тръгнал да обиждам такъв човек(освен ако не бъда предизвикан ),но мисля че от друга страна тези „нападки“ би трябвало да ги накарат да се позамислят малко и да разберат,че нищо не пада от небето и трябва да вложат малко услия….(ДА аз знам какво е да си бил дебел,но точни тези подигравки,ме накараха да се промена-пожелавам го на всички-не е толкова трудно колкото изглежда 😉

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s