Ние сме вече грамотни!

По времето на моето детство, след завършване на първи клас имахме тържество, озаглавено „Ние сме вече грамотни!“, на което демонстрирахме пред своите родители как сме се научили на „четмо и писмо“ и сме направили първата сериозна стъпка в живота си към своето съзряване.

Сетих се за това тържество и за неговия лозунг, докато четях тази статия от Coppyblogger. Тя е посветена на това как да станем по-добри блогъри, но в нея попаднах на следните данни за Щатите:

 • 58% от възрастните жители на САЩ не са прочели нито една книга след завършване на средното си образование.
 • 42% от завършилите колеж не са прочели нито една книга след това.
 • 80% от американските семейства не са си купили нито една книга за последната година.
 • 70% от американците не са влизали в книжарница за последните 5 години.
 • 57% от книгите, които са започнали да четат американците, са оставени недовършени.
 • Повечето читатели не стигат и до 18-та страница на книгата, която са си купили.

Сякаш американците са заявили на себе си не само „Ние сме вече грамотни“, ами „Ние вече всичко сме прочели и научили и повече нищо не ни трябва да четем“. Това ми изглежда толкова байганьовско, че чак се зачудвам дали „и ний не сме дали нещо на света“ 🙂

Интересно би било да има и подобно изследване за българската грамотност и интерес към книгите. Знам, че у нас има много голям интерес към вестниците – най-вече към политиката и спортните страници, но мисля, че и отношение на книгите сякаш сме малко по-напред.

Вие четете ли още книги? А в книжарница влизали ли сте? Аз съм с чиста съвест – моят отчет е тук.

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Американизми и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Ние сме вече грамотни!

 1. Царевна каза:

  Когато се говори за книги, обикновено се набляга на количеството, т.е. ‘Колко книги си купи последната година? Колко прочете?’ и т.н Само че има разлика от книга до книга. Важно е не само колко на брой книги си прочел, а и с какво качество са били те. Както и какво си разбрал от тях, нали така? Въобще има ли какво да се разбира. Защото нали ползата от четенето е обогатяване на речника, развиване на способност за вникване и разбиране на нещата, интелекуално предизвикателство. Разбира се няма лошо да се чете и за забавление и почивка, но този тип книги може би трябва да се сложат в друга категория.
  Според мен е важна и тенденцията. Че българинът не чете много в момента, е ясно, но не е без значение дали тенденцията на нечетене се задълбочава или пък обръща посоката си.
  Как да обърнем посоката? Чрез личен пример в ролята си на родители, учители, просто възрастни. Защото основният виновник да не четат децата са именно възрастните. От личен опит знам колко е трудно да откриеш четенето и книгите, когато вкъщи не се чете, а учителите не считат за необходимо да изискват това от учениците.

 2. longanlon каза:

  американиците тва, американците онова… ама те имат една поговорка: „като и толкоз умен, що не си богат?“ която е приложима в случая… 🙂 а и спри българите положението не е кой знае колко розово.

 3. Вместо проучване ви предлагам факти, с които лично съм се сблъсквал:

  Първата ми книга излезе през 1988 година. Допечатваха я няколко пъти и общият тираж надскочи 100 000 екземпляра!

  Последната ми книга излезе преди три години в тираж от 1000 бройки. Все още не могат да я продадат…

  Това не е падение, това е нравствена и интелектуална деградация на българите, които упорито продължават да мислят, че са много, ама много интелигентни.

  Ще допълня longanlon:

  Бедният е беден, защото е ПРОСТ!
  Това е един универсален закон на Вселената!

 4. xunap каза:

  Мисля, че това е явление в световен мащаб. Телевизията измества книгите. Я се отървете от телевизора и компютъра да видите колко книги ще прочетете. Изобщо ще си промените живота към по-добро.

  На бръщолевенето на Апостолов ще отговоря: А защо някой е ПРОСТ?
  А богатият, следва от това, е винаги суперобразован, с богата обща култура и не пропуска нова постановка в Большой театр. Я да видим статистиката, щото както викат руснаците „У их мистика, у нас – статистика“.
  Багера

 5. radislav каза:

  Аз съм оптимист (не ме питайте що), и мисля, че хората (в това число и българите) ще преоткрият книгите. Всъщност, вече и много прозведения се четат онлайн или на файл, в блога или нечий форум.

  Но – ще видим.

 6. Хипарът както винаги се проявява като пълен чукундур и простак. Яд го е на мен, защото го настъпих по мазола- той е беден, милият, защото е прост. Клечи пред компа и телевизора и набива клинци. Едни маратонки не може да си купи, без да направи дългове. Измекярска работа…

 7. Майк Рам каза:

  Бай Апостоле, не прекалявай с добротата ми! Тук всички сте ми на гости и те моля да не нарушаваш добрия тон с груби лични нападки.

 8. Val каза:

  Браво, Хипар! Да живеят чукундурите като теб! 😛

  Майк, българите ще се окажар щастливци – тук все още спира тока, от време на време – ако спре денем, все ще хванем да прочетем някоя книга. 😉

  В поста си Чародейство се питам дали изобщо е възможно да се създаде компютърна програма, която да създава усешане за досег с хартия, и то с мирис на прясно-отпечатана? Няма да се учудя, ако се окаже възможно…

  Майтапа настрана – не й е още време на книгата да умира, но киното и телевизията доста задобряха с визуализации на книги като ‘Пилето’ или ‘Властелинът на пръстена’…

 9. pierrot каза:

  Тези данни ги видях преди известно време и направо не можах да повярвам – това е отвратително висок процент, за която и да е нация. Наскоро гледах предаване за културата в Русия – купуват книги и ходят на театър като луди. Дали са бедни или богати не е от такова значение, предпочитам да имам достатъчно богата културна база и да не съм толкова богат, отколкото да съм милионерче с три записани теми за разговор. Но това си е моя лична мечта, пък дали ще стане е друг въпрос.

  Може да се изведе и нещо друго от въпросната статистика – четат тези, на които им трябва, тези които трябва да са кадърни и широкоскроени, тези, което трябва да знаят. Така се разделя обществото…

 10. yoalbo каза:

  Аз се присъединявам към radislav. Важното е да се чете! (И да се разсъждава, да се мисли върху прочетеното). А дали от книга, файл, блог, вестник и пр. не е чак толкова важно.
  Аз лично, поне от 10 години чета главно от монитор и затова рядко си купувам вестници, списания, дори и книги (купувам си online, когато мога). 100-те, избрани от Грънчаров, блогъри мечтая да прочета – всичките им публикации, ама нямам време… а има и поне 10 пъти по толкоз, които също са ми интересни; пък…, освен блогове има и още толкова много online библиотеки, разнообразни издания и пр. които също си струват – просто библиотеката ми се премести и вече е изключително online 🙂
  Само ми се иска да обясня (на някои хора, които не разбират), че online съдържанието не е даденост… Но на мене, няма да ми се удаде да напиша подходящата статия за целта, затова нека някой друг да го направи!

 11. forsa каза:

  то и книгите на апостолов са като блоговете му копирани от чужди автори които той даже не познава.били са актуални за началото на 90-те години,а сега вече за нищо не стават минало им е времето както и това на “автора”

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s