Петъчна притча. Съвет от сърце

Суфи мъдрец

Тази седмица петъчната притча малко позакъсня, но дори и в събота, бих искал да споделя с вас един интересен сайт с класически и съвременни притчи, който открих благодарение на Капка (притчата за чашките кафе). Той се казва Капки тишина и очевидно е още в процес на разработка, защото има още непопълнени секции, но историите вътре са много хубави – мъдри и затрогващи – и силно ви го препоръчвам.

От този сайт съм ви избрал една история за това как всеки съвет и всяка дума, които изричаме, трябва да бъдат искрени и да идват от сърцето.

Руми и захарта

Джелаядин Руми се явява един от стълбовете на суфизма. Много хора идвали при него за съвети и мъдри слова. Веднъж при него дошла една съседка с детето си и казала:

– Аз вече опитах всички способи, но момчето не ме слуша. Той яде прекалено много захар. Моля кажете му вие, че това не е правилно. Той ще ви послуша тъй като изпитва към вас много силно уважение.
Руми погледнал доверчивите очи на детето и казал:

–  Елате след три седмици.

Жената била в пълно недоумение. Такова просто нещо. Загадка … При него пристигали хора от далечни страни и Руми им помагал да решат големи проблеми веднага. Но тя послушно дошла след три седмици. Руми отново погледнал към детето и казал:

– Елате след още три седмици.

Тук жената не издържала и се осмелила да попита какво става. Но Руми само повторил казаното. Когато пристигнали след още три седмици Руми казал на момченцето:

– Синко, послушай моя съвет: не яж много захар – това е вредно за здравето.

– След като вие ме съветвате, повече няма да го правя – отвърнал малчуганът.

След това майката помолила детето да почака на улицата. Когато то излязло, тя попитала Руми защо той не направил това още първия път, та това е толкова просто. Тогава Джелаядин и признал, че самия той много обичал да яде захар и преди да даде такъв съвет на някого му се наложило първо сам да се избави от тази слабост. Отначало той помислил, че три седмици ще са му достатъчни за това, но сгрешил…

Мисля, че мнозина блогъри, включително и аз самият, изпадаме в ситуации да даваме съвети без самите ние да ги прилагаме. Мъдрецът Руми ни показва единствения начин да спечелим уважението на хората и те да ни вярват и да се вслушват в съветите ни – да бъдем искрени и думите ни да идват от сърцето.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Духовност, Мъдрости и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Петъчна притча. Съвет от сърце

 1. fen каза:

  Да, лесно се дават съвети, а най-важен си остава личния пример. Прекрасна притча.

 2. Браво !
  Интересна притча в деня на избиране на Мустафа Хаджи за главен мюфтия на България .
  Аллах е велик !

 3. Графът каза:

  Даа…
  Човек трябва да е честен най-напред пред себе си!

 4. hard каза:

  Не само съвети се дават лесно.И кусури се връзват лесно.

 5. cveta каза:

  Съвета е тоалет и аксесоари-всеки взема това,което му приляга.А притчите са повече от дреха и храна за душата.Благодаря за линка към Капките тишина!

 6. Filip каза:

  Аз съм чул подобна история, само че в нея става въпрос за Ганди …

 7. KristineX каза:

  От опит върху злополучната си глава, разбрах, че съвети не бива да се дават. После всичко се връща пак върху нея (главата, де!)….

 8. sickdreamer каза:

  Супер притча! 🙂

 9. ankabanka каза:

  понякога в живота обаче дадените от някого съвети са именно такива, каквито сам той не е спазил. и както за повечето неща в живота: колко е важно да бъдеш честен.

 10. Ще ми се да спомена и инж. Ганев, който мре да поучава по- учените от него. Защото той от всичко разбира- от политика, от футбол, от Интернет…

 11. reyoulookinatme каза:

  Съвети трябва да се дават …,в посока оказване на помощ на нуждаещ се ..Не трябва да се плашим как точно ще се върнат те към нас с обратна сила(има моменти когато човек се нуждае от съвет..,било то и за да намерисобствената си истина)

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s