Петъчна притча: Силата на дявола

Това е една история, която отново ми напомни старата поговорка, че няма лоша реклама. Завистта е едно от най-грозните човешки качества и за съжаление е едно от най-разпространените. Понякога, водени от завист, се опитваме да обидим или унижим някого, но често ефектът е точно обратният и унижението пада върху нас.

Силата на дявола

Едно момче излязло да купи хляб, когато видяло кметът на града да пресича улицата.

– Той е много могъщ, защото е сключил договор с Дявола – казала на момчето една благочестиво изглеждаща жена и многозначително поклатила глава. То било заинтригувано…

Няколко дни по-късно момчето се запътило към съседния град и покрай пътя забелязало богато царевично поле. Когато пристигнало, попитало кой е собственикът на това поле.

– Цялата земя наоколо принадлежи на един човек – му отговорили. – И бих казал, че Дяволът има пръст в това.

По-късно на същия ден една жена преминала покрай момчето и го поразила със своята красота.

– Тази жена служи на Сатаната! – изкрещял гневно местният проповедник.

От този ден нататък, момчето решило да открие Дявола и да се срещне с него лице в лице. Един ден това се случило и то му задало въпроса, който постоянно го мъчел.

– Казват, че ти можеш да направиш хората могъщи, богати и красиви. така ли е?

– Не съвсем – отговорил Дяволът. Ти просто си слушал онези, които се опитват да ми правят реклама.

Източник


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Мъдрости, Паулу Коелю и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Петъчна притча: Силата на дявола

 1. KrassiAristo каза:

  Страхотна притча Майки! Тъжничко ми е тази сутрин, но ти ме накара да се усмихна. Благодаря ти! Наистина е така с успешните хора и завистта.Според мен нормалния или по-скоро здравия човек никога неможе да завижда. Завистта е присъща на хора с нарушена ценностна система или друго психично нарушение като лошотията. Всеки успешен човек е нестандартен и различен със своята решителнос и смелост да променя нещата, да бъде съзидателен и градивен. Това е причината за завистта на нерешителните и посредствени хора. Но те съществуват според мен наистина заради рекламата.
  Усмихнат петък и много слънчице в сърчицето!

 2. Eлена Петкова каза:

  „И затова пази се да не изгубиш самообладание и помни, че по пътя, злобната мисъл е способна да изпепели отначало твоята жертва, а след това и самия теб.“ – не непременно в този ред!
  „Затова не натрапвай на другите нито своята правота, нито своята Истина. Най-възвишеното, което можеш да направиш, е да бъдеш сам твърд в твоята Истина. От това, както ще узнаеш после, произлиза всяка добродетел, без това няма изобщо никаква добродетел.“
  Убедена съм, че това е щит, който не може да бъде пробит от завистта, злобата и лошотията!Съчувствам искрено на всеки, който хаби себе си и енергията си да „твори“ този „черен PR“!!
  Хубав уикенд, Майк!

 3. Мая каза:

  Няма случайни неща, за сетен път се убеждавам. Днес ми се случи точно това, направиха ми реклама, без да разберат, че точно това се случва. И след пълния с емоции труден работен ден, реших да прочета нещо в блога на Майк преди да си тръгна и какво виждам – чета този пост. Направо се хванах за главата :). Много обичам петъчните притчи тук. Благодаря ти, Майк!

 4. Violeta каза:

  Всяка сутрин се моля на Бог да ми помогне да не допусна в душата си отровата на завистта и злобата. Така ми се иска моят Ангел пазител да е по-силен от Дявола. Дано добрата енергия на Земята да е повече! Живеем в Дяволски свят, как да се опази човек като интригите и помията ни залива отвсякъде?

 5. Божо каза:

  Явно завистта не е български патент.

  Много ценна приказка!

 6. Пламен каза:

  Много интересен цитат. Наистина имате право за лошата реклама 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s