Петъчна притча: Силата на дявола

Това е една история, която отново ми напомни старата поговорка, че няма лоша реклама. Завистта е едно от най-грозните човешки качества и за съжаление е едно от най-разпространените. Понякога, водени от завист, се опитваме да обидим или унижим някого, но често ефектът е точно обратният и унижението пада върху нас.

Силата на дявола

Едно момче излязло да купи хляб, когато видяло кметът на града да пресича улицата.

– Той е много могъщ, защото е сключил договор с Дявола – казала на момчето една благочестиво изглеждаща жена и многозначително поклатила глава. То било заинтригувано…

Няколко дни по-късно момчето се запътило към съседния град и покрай пътя забелязало богато царевично поле. Когато пристигнало, попитало кой е собственикът на това поле.

– Цялата земя наоколо принадлежи на един човек – му отговорили. – И бих казал, че Дяволът има пръст в това.

По-късно на същия ден една жена преминала покрай момчето и го поразила със своята красота.

– Тази жена служи на Сатаната! – изкрещял гневно местният проповедник.

От този ден нататък, момчето решило да открие Дявола и да се срещне с него лице в лице. Един ден това се случило и то му задало въпроса, който постоянно го мъчел.

– Казват, че ти можеш да направиш хората могъщи, богати и красиви. така ли е?

– Не съвсем – отговорил Дяволът. Ти просто си слушал онези, които се опитват да ми правят реклама.

Източник


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Мъдрости, Паулу Коелю и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Петъчна притча: Силата на дявола

 1. KrassiAristo каза:

  Страхотна притча Майки! Тъжничко ми е тази сутрин, но ти ме накара да се усмихна. Благодаря ти! Наистина е така с успешните хора и завистта.Според мен нормалния или по-скоро здравия човек никога неможе да завижда. Завистта е присъща на хора с нарушена ценностна система или друго психично нарушение като лошотията. Всеки успешен човек е нестандартен и различен със своята решителнос и смелост да променя нещата, да бъде съзидателен и градивен. Това е причината за завистта на нерешителните и посредствени хора. Но те съществуват според мен наистина заради рекламата.
  Усмихнат петък и много слънчице в сърчицето!

 2. Eлена Петкова каза:

  „И затова пази се да не изгубиш самообладание и помни, че по пътя, злобната мисъл е способна да изпепели отначало твоята жертва, а след това и самия теб.“ – не непременно в този ред!
  „Затова не натрапвай на другите нито своята правота, нито своята Истина. Най-възвишеното, което можеш да направиш, е да бъдеш сам твърд в твоята Истина. От това, както ще узнаеш после, произлиза всяка добродетел, без това няма изобщо никаква добродетел.“
  Убедена съм, че това е щит, който не може да бъде пробит от завистта, злобата и лошотията!Съчувствам искрено на всеки, който хаби себе си и енергията си да „твори“ този „черен PR“!!
  Хубав уикенд, Майк!

 3. Мая каза:

  Няма случайни неща, за сетен път се убеждавам. Днес ми се случи точно това, направиха ми реклама, без да разберат, че точно това се случва. И след пълния с емоции труден работен ден, реших да прочета нещо в блога на Майк преди да си тръгна и какво виждам – чета този пост. Направо се хванах за главата :). Много обичам петъчните притчи тук. Благодаря ти, Майк!

 4. Violeta каза:

  Всяка сутрин се моля на Бог да ми помогне да не допусна в душата си отровата на завистта и злобата. Така ми се иска моят Ангел пазител да е по-силен от Дявола. Дано добрата енергия на Земята да е повече! Живеем в Дяволски свят, как да се опази човек като интригите и помията ни залива отвсякъде?

 5. Божо каза:

  Явно завистта не е български патент.

  Много ценна приказка!

 6. Пламен каза:

  Много интересен цитат. Наистина имате право за лошата реклама 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s