Office 2010 на Майкрософт – по-близо до народа

В петък, на 18.06 бях поканен на официалното представяне на Microsoft Office 2010 в България. Признавам си, че дълго време съм работил като програмист, а в последствие като проектен мениджър и съм ползвал много активно продукти за разработка на софтуер от Майкрософт. Поради това, досега винаги съм участвал или в програмистки мероприятия, където постоянно се пише код и се демонстрира колко лесно се пише „Hello, world!“, или пък в бизнес-мероприятия, където се обяснява какво голямо ROI ще спечели бизнеса от внедряването на техните продукти. За първи път сега присъствах на представяне, където говореха какво ще спечели редовия потребител на техните продукти и как животът му ще стане по-лесен.

Въпреки, че съм верен почитател на фирмата и ценя високо техните продукти (които винаги съм притежавал легално – държа да отбележа), напоследък започнах да гледам по-консервативно на нововъведенията, защото забелязах, че Майкрософт сякаш игнорираха тенденциите в последните години на масовото навлизане на социалните медии и интернет комуникацията, бяха загърбили интересите на обикновените хора и се бяха насочили предимно към мастите корпорации.

Днес виждам, че компанията се обърнала отново към хората, започнала е да се вслушва в техните проблеми и желания и е извадила на пазара един продукт, който би трябвало да бъде много удобен и полезен.

Казвам „би трябвало“, защото още не съм го инсталирал, но пък бях поканен да участвам в един потребителски екип от блогъри и приех да тествам различните продукти от пакета и да споделя своето мнение в блога си. Включих се с желание и любопитство, тъй като първите ми впечатления от представянето и от чуждите коментари са много добри. Акцентът върху колаборативността, възможността за споделяне на документи в социалната мрежа live.com и ползване на базовата функционалност на основните продукти от нашите партньори напълно безплатно, са ходове, с които Майкрософт определено ще спечели фенове.

Разбира се, има и уловки (например: не можете да създадете документ в интернет – можете само да качите готов документ, за което се изисква да притежавате закупен лиценз) – все пак Майкрософт не са благотворителна организация – но определено смятам, че са тръгнали (макар и бавно) в правилната посока. Между другото, от сайта на Office 2010 можете да си изтеглите напълно функционираща trial версия на Office, която важи два месеца, така че спокойно можете да прецените дали си струва да си го купите или не. Аз лично ще си инсталирам новия Office 2010 и по-нататък ще споделя повече впечатления от конкретните възможности на продуктите, които ползвам.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Office 2010 на Майкрософт – по-близо до народа

 1. Martin каза:

  Хм… не бих отишъл на събитие на майкрософт, освен ако не показват кода на powerpoint и outlook – признавам ги за читавите им продукти, айде и excel става. Анивей, лошото е че и OpenOffice НЕ е много Open и изглежда май нямаме истинска алтернатива…

 2. Майк Рам каза:

  Всъщност, проблемът на OpenOffice не е, че не open, а че не върши работа. 🙂

 3. Кризата започва да се отразява и на глобалните лидери, lucky we all, и дано почнат повече да се вслушват в обикновените клиенти 🙂

 4. Михаил Златанов каза:

  Здрасти,
  Малък коментар.
  Няма проблем да създадеш нов документ чрез Office web apps. Също така нe е задължително да закупиш продукта за да ползваш webapps. Изисква се безплатна регистрация на http://www.windowslive.com

 5. Майк Рам каза:

  @Михаил, при мен показва само две опции в менюто: „Създаване на папка“ и „Добавяне на файлове“, като файловете се ъплоудват от моя компютър, тоест, някой трябва да ги е създал предварително. Ето картинка.

  Няма опция за създаване на Office файлове в office.live.com. Или поне аз не я виждам.

 6. Михаил Златанов каза:

  @ Майк Рам, Изглежда си на старата версия на услугата. Принципно докато услугата беше бета, трябваше да се качи документ от Офис 2010 бета за да се активира. Сега, след като услугата е анонсирана официално, поетапно вече всички акаунти трябва да са мигрирани към новата версия, независимо дали е качен файл или не. Явно обаче процеса не е приключил.
  Преди малко регистрирах един тестов акаунт и той си има пълната функционалност включваща създаване на документи. За да ускориш миграцията на твоя акаунт можеше да опиташ да качиш един файл от Word 2010 използвайки save&send->save to web от backstage менюто. Ако го направиш моля сподели дали се е активирала функционалността.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s