Седмичен блог дайджест – 10

Ето че една идея, която започна като на шега, вече 10-та седмица продължава да работи и да трупа (по)читатели. Интересно е, че юбилейното й издание се случва в една толкова богата на събития седмица. Искрено се надявам, че с този дайджест успявам да насоча вниманието ви към по-интересните публикации в българското блог-пространство и че наистина съм ви полезен.

Събота, 19.06.2010

Съботата традиционно беше глуха. Дълго търсих нещо, което да ми хване окото, но намерих много малко севстни публикации. Това ме накара да сменя тактиката за следващото издание на дайджеста и той ще започва с интересните публикации от неделя следобед и понеделник, когато блогърския творчески подем се събужда.

В блога „Книголандия“ попаднах на една силно позитивна рецензия за книгата „Държавата“ на Фредерик Бастиа. Бастиа е автор, който се научих да ценя, а тази книга е едно от фундаменталните му произведения. Ето какво казва Христо Блажев за нея:

Книгата на Бастиа е всичко друго, но не и остаряла – разсъжденията му са триумф на свободомислието и вярата в правата на всеки един отделен човек. […] С лек и забавен стил Бастиа разгромява опонентите си, мечтаещи за ниски данъци и едновременно широка държавна намеса в икономиката.

Мисля, че това произведение е задължително за всеки интелигентен съвременник.

Красивото изображение идва от сайта „Нещото“ и се наричаЗамръзнали вълни. Колкото и странно да изглежда, това е истинско природно образувание и се получава от ледници. Там можете да прочетете повече за този феномен и да видите още красиви снимки.

Неделя, 20.06.2010

Неделята беше значително по-богата на публикации – PR агенция Apeiron са публикували в блога си интервюто с мен по повод на предложеният от тях подход на социален PR. Там можете да видите и интервюта с други блогъри, участвали в тяхната анкета.

Стефан Русев пита не прекаляваме ли с маркетинга, разказвайки една история от Световното първенство по футбол, където охраната на стадиона изгонила група от 36 холандски фенки, заради това, че носели тениски с логото на „неоторизирана“ компания за бира. Аз си мисля, че това изобщо не е маркетинг, а си е направо цензура, при това доста брутална.

Новината на деня е, че германците оправдават титлата си на „нация техническа“. Знаех за дъгогодишните юридически спорове между Джон фон Нойман и Джон Атанасов за „бащинството“ върху съвременния компютър, но изказването на Ангела Меркел, цитирано от блога „Extrene Center Point“, че всъщност германците са изобретили компютъра, наистина ме изненада. А, сега де!

Истинската сензация, обаче, е твърдението на македонския професор, че македонският език и култура са съществували още от преди 77 000 години и са истинския първоизточник на човешката цивилизация. Вижте видео запис и много интересни коментари при Комитата.

Понеделник, 21.06.2010

Стана традиция в понеделник някой да публикува интересни мъдри слова. Този път ви препоръчвам хасидските мъдрости от блога „Притчите“ и кредото на оптимиста от блога „Позитивното“. Вдъхновяващи думи!

Като човек, който постоянно чете и пише в интернет и намира оттам информация и вдъхновение, изпитвам огромно затруднение да подредя и класифицирам всичката информация, която намирам за полезна и която смятам, че може да ми потрябва и в бъдеще. Точно като по поръчка се появи материалът на Тодор Христов, който с много подробности разказва за възможностите на Google Bookmarks и удобствата, които той предлага за съхраняване и каталогизиране на ценната информация в интернет.

Седмицата започна с политически сблъсък, който противопостави властта и блогърите – предложението на Искра Фидосова новият избирателен кодекс да оказва контрол върху всички интернет сайтове, форуми и блогове, третирайки ги като медии, в случаите, когато биват отправени клевети към някой политически кандидат. Блогосферата гръмна с възмущение, че това е опит за налагане на цензура, което някои автори като Николай Сисоев – Труден окачествиха като популизъм. Той защитава тезата, че всеки човек, който излага някакви твърдения, трябва да може да ги защити с доказателства и факти и това не е клевета. За съжаление, когато властта наложи своя тотален контрол над обществото, трудно ще можем да докажем правото си на лично мнение и да го защитим от обвиненията в клевета. Това пък е мнението на Иван Стамболов – Sulla в един от най-добрите постове по темата.

Блогът „Истината, такава, каквато можеше да бъде“, познат ни с публикуването на забавни и измислени новини, този път излезе с много силно послание, наречено Манифест на анонимните блогъри, в който авторите защитават свободата на словото в интернет и призовават:

Ние призоваваме, всички блогъри, всички ползватели на социални мрежи, всички интернет потребители, всички търсещи истината, свободата и възможност за свободно изразяване и общуване в интернет, независимо дали ни харесват или ни мразят, да се противопоставят с цялата сила на тяхното перо, на този пореден опит за погазване правата на отделния гражданин. […]

Ние знаем, че тази стъпка на правителството, разкрива неговият страх, неговата паника, неговата обърканост и неговото неистово желание да държи под тотален контрол медииното пространство, за да прикрие своята некадърност, безхаберие и неадекватност.

С малко закъснение, едва в петък, излезе и публикация на Вени Марковски – обширна и задълбочена. За съжаление, разкриваща болезнени истини за борбата на нашите политици срещу свободата в Интернет:

  Вече 12 години всяко правителство се опитва да постави Интернет под контролГоворил съм с депутати от всички политически сили и когато сме насаме, те са напълно нормални хора, които веднага разбират налудничавостта на подобни идеи. Възприемат аргументите и на “Интернет общество – България”, и на широката Интернет общност и изобщо не се сърдят, ако им се покаже, че бъркат. Но в момента, в който влязат на заседание на парламентарната си комисия, същите хора се променят. Сякаш им порастват глиган ски зъби, нахлузват полицейските ботуши и закопчават кафявата униформа. Чуят ли думата “Интернет”, веднага се хващат за кобура и започват да се държат като фелдфебели.

  Това не е нормално.

Никой, обаче, не предполагаше какво щеше да се случи във вторник…

Вторник, 22.06.2010

Във вторник ГДБОП арестува създателите на интернет библиотеката „Читанка“ и конфискува един компютър. Събитието беше определено от медиите като „разбиване на престъпна група, ощетила книгоиздателите и българската култура с милиони левове“. Вандалщината на полицейската акция, гарнирана с мазното сервилничене на медиите, предизвика възмущението и гнева на огромно количество хора, пишещи и споделящи своите идеи в интернет. Аз не съм „писател“ в класическия смисъл на думата – нямам издадени хартиени книги, – но като човек, който чете постоянно и който активно пише в блоговете си и споделя знания и мисли с хиляди читатели, съм силно съпричастен към тази ситуация. Затова събрах всички по-интересни публикации в мрежата за последните няколко дни и публикувах специално, извънредно издание на дайджеста, озаглавено Читанка дайджест. Прочетете мненията и коментарите на хората от интернет обществото по повод войната, която издателите поведоха срещу своите читатели с помощта на полицията.

Василена споделя информация от едно интересно изследване как бизнесът използва новите медии, от което се вижда, че все още европейските компании не проявяват особен интерес към тях – липсва диалог с потребителите, а блоговете са по-скоро за украса, отколкото за реално споделяне на полезна информация с клиентите. Тъжно.

Хубавото идва от пътеписа на Ренета Костадинова в „Пътуване до…“ за нейното пътуване до Метеора. Ходил съм по тези места и наистина е много впечатляващо, а нейните снимки са много красиви.

Сряда, 23.06.2010

В сряда вече се бяха разгорели страстите около другото голямо събитие на седмицата (а за някои и на годината) – Sonisphere Festival. Събирането на толкова много метъл групи и десетки хиляди фенове наистина е забележително. Аз се поколебах да отида, а предполагам, че и други са имали моите съмнения, за да не сме съвсем капо и да не останем неинформирани, събрах по-интересните репортажи и коментари от концертите в отделен пост, наречен Sonisphere дайджест.

Йордан Матеев цитира едно оригинално предложение на виден американски икономист: понеже богатите станахме много богати, а бедните – много бедни, пък на всичкото отгоре си създадохме и криза, дайте да си затворим границите и да сложим входна такса от 50 хиляди долара за всеки, който иска да емигрира в нашата страна! Възхитен съм от това гениално прозрение! Браво! Да живей! Интересно, как не му хрумна, че ако можехме да помогнем на хората да живеят по-добре в собствените си страни, те нямаше да се натискат изобщо да емигрират в Америка?

Знаете ли какво е маркетинг на съдържанието? Сигурно всеки има някаква представа, но аз ви препоръчвам да прочетете статията на Ивелина Атанасова, в която не само обяснява понятието маркетинг на съдържанието, но ни предлага и няколко полезни съвета как да го прилагаме, за да бъдем успешни. Най-важният от тях е, че

Маркетингът на съдържанието е процес, не кампания. Изисква много време и много усилия, за да донесе ефект.

Забавният пост идва от Ана Бако. Тя задава серия от въпроси „Защо?“ (и други важни въпроси), които, колкото и да са смешни, ни карат да се замислим. Ето няколко примера:

 • ЗАЩО доставчикът на пици пристига по-бързо от линейката на Бърза помощ?
 • ЗАЩО думата „съкращение“ е толкова дълга?
 • ЗАЩО лимоновият сок съдържа изкуствени ароматизатори, а таблетките за миялната машина – натурален лимонов сок?
 • Ако летенето е толкова безопасно, ЗАЩО залата за пристигащите на летището се нарича „терминал“?
 • Ако някоя дума е написана погрешно в правописния речник, как ще разберем?
 • ЗАЩО тъпакът Ной не ги утрепа тия последни два комара?

Четвъртък, 24.06.2010

За да бъде денят ни красив, Събина е публикувала вълшебни снимки от миналогодишното си пътуване до Италия. Първата серия е от Соренто (снимката горе).

Марти (Циничният елф) понякога пуска интересни класации, които не само ни припомнят хубави филми или актьори, но и провокират да се замислим кои точно качества на тези филми или актьори ценим. Пък и заглавията им са много оригинални. Днешната класация се казва Гадни кучки, ама с положителна карма и представя актриси, изпълнявали роли на безскрупулни, но положителни героини в яки екшън филми. Много добра подборка!

Икономика на дузпата!? Това вече наистина звучи съвсем откачено, но по време на Световно първенство всичко е футбол! Така се казва постът на Йордан Матеев, в който всъщност се говори повече за психология, отколкото за икономика, но дузпите са важен елемент в него. Оказва се, че е проведено изследване къде са най-слаби вратарите при отразяване на дузпа и това е центърът на вратата, долу. По-интересно е, че повечето футболисти не ритат там, а изпращат топката високо и встрани, където вратарят много по-лесно би могъл да я улови. Защо се получава така? Това е въпросът, над който са умували „специалистите“ и в крайна сметка са открили много интересен отговор: защото така срамът от неуспеха е по-малък. Спасяването ще бъде обяснено с уменията на вратаря и никой няма да обвини несполучилия играч. Дали това не ни мотивира в много други ситуации от живота?

Петък, 25.06.2010

Темата за затварянето на Читанката вълнуваше блогосферата през цялата седмица и хората с активна позиция по въпроса не спряха да пишат по нея. За да ви предам най-интересните публикации по темата, която е изключително важна и за мен, съвсем скоро ще подготвя и второ извънредно издание на Читанка дайджеста.

Другата гореща тема на деня беше предстоящия в събота гей-парад, който предизвика силни полемики преди да се състои, мина тихо и кротко и бързо бе забравен няколко дни по-късно. Тази тема предизвика много агресия у всички и реших, че няма да цитирам в този дайджест публикации за това. За сметка на това ви предлагам още една серия от снимки от фантастичната Италия, този път от градчето Позитано, дело на Събина, с която водихме идеологически спор във Фейсбук 🙂

Максим Кирилов повдигна отново въпроса за шуробаджанащината, което донякъде ме изненада. Мислех, че в днешно време това явление се среща все по-рядко, а ето, че много хора не мислят така. Та нали, като назначиш на работа тъпия си братовчед или некадърната си леля, бизнесът ти ще се срути? Наистина ли има още хора, които го правят?

Събота, 26.06.2010

Тъкмо си мислех, че тази събота най-интересните неща са на тема футбол и ето че се появи една сериозна статия на Анастас Мавродиев за ефективното управление на времето. В нея той описва някои конкретни случаи (в каквито и аз съм изпадал), когато наглед съвсем невинни отклонения от набелязания план ни водят до огромни загуби на време или до нарушаване на творческия ритъм и загуба на вдъхновение. Какво да направим? Анастас ни дава няколко добри съвета, от които аз най-много си харесах този: експериментирайте! Всеки може да ви дава съвети, но има само един подход, който е най-подходящ за вас и вие самите трябва да го откриете. Експериментирайте различни варианти, докато уцелите онзи режим, който ви прави най-продуктивни и при който успявате да използвате времето си най-ефективно.

Забавните публикации в събота си бяха футболни. Какво да се прави – тече Световното и нашите коментатори бълва бисери „като за Световно“ 🙂 Петър и Биляна са събрали култова колекция от простотии, от която ви пускам няколко цитата за зарибявка:

„В последно време отборите от Aфрика правят добро впечатление в европейските първенства“

„…и в Корея има състезатели с много приличен за съвременния футбол ръст…“

„Алжир ще продължават да търсят гол в своята врата“

„Да видим дали съдията ще прояви чувство на хуманност спрямо австралийците, недавайки дълго продължение… в крайна сметка главният съдия реши да бъде садист докрай, давайки три минути продължение!“

„Дирк Кайт изпрати силен удар в гърба на Каленберг и той се хвана за слабините.“

„Кака ще бъде в най-добрата си форма в края на Мондиала, когато формата му ще е във върхова форма!“

В същия пост можете да видите и една коментаторка пародия от Павел Поппандов.

Любимият ми футболен блог „Три корни“ пък представя едно кратко, но забележително видео за това на какви визуални чудеса са способни южнокорейските агитки. Невероятна прецизност и дисциплина, които на моменти ме карат да се замисля дали наистина е нужно да се прави това. И ако в Южна Корея – една свободна страна – имат волята и дисциплината да правят това, то на какво ли са способни в Северна Корея?

За завършек – още една прекрасна снимка на Събина от италианското крайбрежие, публикувана в третата част на нейния фото-пътепис, този път от Амалфи:

Приятно четене!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

13 Responses to Седмичен блог дайджест – 10

 1. longanlon каза:

  в началото избираше някои от най-заслужаващите внимание неща от блогосферата. напоследък много дълги взе да ги правиш тия дайджести и вкарваш някои тотално скучни неща… 😦

 2. Майк Рам каза:

  Както сам знаеш, няма начин да угодя на всички – винаги ще има някой недоволен. 🙂

  И не мисля, че е станал по-дълъг – винаги се стремя да цитирам по 2-3 поста за ден. Проблемът е, че има дни, когато и два свестни поста не мога да намеря, а има и други, когато настава обществена буря. Затова изнесох темата за Читанката отделно.

  От трета страна, стремя се да показвам на читателите повече блогове. Добрите блогъри пишат хубави неща, но ако цитирам само тях, пак ще стане скучно. Затова цитирам и някои, които може да не са толкова добри (за твоя вкус например), но в които някой може да открие нещо интересно за себе си.

  От четвърта, това е един блогърски социално-мрежов експеримент, който започна да дава много добри резултати.

  Но каквото и да направя, накрая винаги ще има и недоволни. Няма угодия!

 3. stefan.rusev каза:

  Благодаря за включването в юбилейното издание на Седмичен блог дайджест – 10 🙂

 4. Събина каза:

  Хахаха, Майк нещо ще искаш ли, много линк към :)))

 5. Майк Рам каза:

  Само да не ме ядеш много 🙂

 6. Иордан каза:

  Аз като автор на два от посочени постинга бих искал да добавя нещо.

  Икономистът Гари Бекър е един от ключовите хора заради които либерализма набира сила, а той е най-силното оръжие срещу бедността по света, особено либерализацията на търговията. Стотици милиони бедняци вероятно са излезли от крайната мизерия заради Бекър и чикагската икономическа школа, в чието създаване той участва заедно с Милтън Фридман. Негов ученик например е и Стивън Левит, който направи чудеса с икономиката, които описва в книгите си Freakonomics и Super Freakonomics. Левит е автора на анализа за дузпата 🙂

  В анализа за дузпата е използвана основно теорията на игрите. Това е икономическа теория, не е психология. Въпреки че икономиката влиза със страшна сила и в психологията (основно чрез поведенческата икономика), включително в края на анализа. Аз имам едно любимо определение на икономиката, благодарение на което между другото икономиката бързо навлиза в „чужди“ територии: икономиката е наука за стимулите. Точно за стимули се говори в края на анализа.

 7. Иордан каза:

  не знам защо се появих с някакво сърдито човече вдясно от името ми 🙂

 8. Майк Рам каза:

  Здравей, Йордане! Благодаря ти за интересния блог – чета го с голямо удоволствие – и за важния коментар тук. Теорията на игрите всъщност е математическа теория, но определението ти за икономика много ми харесва. Мисля, че в него има и много психология 🙂

  Колкото до намръщеното човече – то излиза на случаен принцип. Ако се регистрираш в gravatar.com, навсякъде по блоговете, където коментираш, ще излиза снимката, която си избрал в тази регистрация.

 9. Иордан каза:

  Майк, радвам се, че блогът и определението за икономика ти харесват 🙂
  Прав си за теорията на игрите – това е част от приложната математика, която основно се използва в икономиката. Много интересна и вдъхновяваща теория. За съжаление май още не се учи в България.

 10. Събина каза:

  Просто спорим 🙂

 11. yan каза:

  Тази седмица седмичния дайджест е запълнен с много стой ностни неща,които спестяват ценно време на читателите!От името на всички читатели:Благодарим ти,Майк!

 12. Много ти благодаря за включването, Майк!!!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s