Упражнения по креативно мислене с Едуард де Боно

Вчера, 23.09.2010, имах възможността да присъствам на семинара на Едуард де Боно в София, посветен на креативното мислене. Щастлив съм, че бях на това събитие благодарение на организаторите от Projecta (колеги и донякъде конкуренти), благодарение на Деси Бошнакова, която организира блогърски конкурс, в който наградата беше покана за семинара, и благодарение на вашите гласове, които подкрепиха моя пост „Пич, оправи ми термостата!„, с който участвах в конкурса и който спечелихме заедно с Пламен Петров.

Първоначално подходих малко скептично към семинара – първо, събития от такъв мащаб не ми се струват особено ефективни, защото един лектор трудно може да създаде ефективен контакт с хиляди зрители в голяма зала като Зала 1 на НДК. Второ, всичко мъдро, което авторът е искал да каже, вече го е казал в книгите си и едва ли би споделил нещо нечувано и уникално точно на този семинар.

Всичко това се оказа вярно, но въпреки това не съм разочарован, както някои други колеги, които го изразиха съвсем нескрито. Аз успях да открия за себе си кое е онова нещо, което прави семинара полезен и ценен – създаването на творческа атмосфера и витаещата във въздуха енергия, която зареждаше мозъците ни да мислят творчески и общуването с другите присъстващи, което провокираше раждането на нови и нови идеи в главите ни.

Да, професор де Боно не е най-атрактивният презентатор на света, а и поради напредналата си възраст, не използваше ефективно сцената, за да надъха зрителите си, а кротко си седеше на стола. Да, неговият стил на презентиране с шрайбпроектор вместо с PowerPoint слайдове изглежда стар и демоде, но въпреки това тезата му, че креативното мислене не е талант, а е умение, което може да се усвои и подобри, техниките, които ни представи и които изпробвахме в различните задачи, които ни поставяше, ме заредиха с оптимизъм, с вяра в собствените ми способности и най-вече доведоха до раждането на множество полезни идеи за моя бизнес, които съвсем скоро ще изпробвам на практика.

В това е и смисъла на семинари като този. Човек възприема информацията по различен начин – един като чете, друг като слуша, а трети – като му разказват вицове за блондинки, паралелно илюстрирани на шрайбпроектор 🙂 По-важното е, че за да се запалиш, за да се мотивираш за действие, често ти е нужна искра, която може да ти даде точно такъв лектор, като Едуард де Боно. Книги и информация има много по света, но на семинара откриваш мъдростта, есенцията, смисъла и искрата, която запалва огъня в теб.

Сега осъзнах, че точно това е което предлагам и аз на своите семинари и курсове по управление на проектизнанията на експертите, мъдростта на опита (положителен и отрицателен), огромната любов към професията и страстното желание за успех. Който търси всичко това на едно място – да заповяда!

Радвам се, че на семинара се срещнах с приятели, колеги ИТ специалисти, популярни блогъри и даже фенове. За мен това означава, че интелигентните хора осъзнават важността на творческото мислене и неговия принос за техния успех и затова търсят начин да го развият в себе си. Едуард де Боно едва ли пак ще дойде в България, но неговите идеи и техники за трениране и култивиране на креативността могат да бъдат научени и прочетени от много места. Някои от книгите му можете да закупите от електронната книжарница NovaVizia.net, а уменията си по творческо мислене можем да приложим в някоя от следващите сбирки на Клуб „Спри и помисли!“. Вижте и коментара на Пламен Петров от събитието.

Бъдете креативни!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Събития и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

9 Responses to Упражнения по креативно мислене с Едуард де Боно

 1. Събина каза:

  Това, че някой може да застане пред пълна зала и да ги убеди в теорията си, не прави теорията вярна. 🙂

  Евала на Де Боно обаче, че толкова много хора се вързват на креативното-мислене-не-е-талант-а-умение.
  Ако обаче бях работодател и ми трябваха креативни хора, нямаше да разчитам, че мога да обуча всеки, а щях да търся доказано креативни такива. Затова в някои професии хората се представят с портфолио, в други с препоръки. 🙂

 2. NownessКатина каза:

  Радвам се да чуя и твоето мнение, Майк. Благодаря. Хареса ми нагласата, която изразяваш с 2 и 3 абзац (невъзможно е да ги копирам поради поставените ограничения)- и аз мисля, че създаването на творческа атмосфера е много важно и с реална, актуална полезност. Не ми хареса подвеждащото заглавие, без да ме впечатлява излишно (няма да формирам очаквания спрямо теб на тази база);) Поздрави сърдечни 🙂

 3. Майк Рам каза:

  Събина, има професии и компании, които са се самообявили за единствените креативни хора и те отстояват теорията, че човек се ражда с тези умения. Де Боно се насочва към простосмъртните като нас и ни дава надежда, че и ние можем да постигнем нещо креативно в живота. Как да не му повярвам? 🙂

 4. Майк Рам каза:

  Катина, не разбрах защо смяташ заглавието за подвеждащо – на семинара наистина имаше много упражнения и някои от тях бяха доста ефективни. Разбира се, ефектът би могъл да бъде и по-голям, ако лекторът беше по-активен, но ние не сме чак такива максималисти.

 5. Pingback: Tweets that mention Упражнения по креативно мислене с Едуард де Боно « The Man On The Silver Mountain -- Topsy.com

 6. Rositsa каза:

  Не мисля, че Едуард де Боно е подвел някого в залата…Ако някой се е почувствал така, то със сигурност той е бил в ситуация да очаква готова рецепта…А това със сигурност се разминава с креативността…Колкото до щрайбпроектора, аз бях впечатлена точно от това/преди 2 години/. В ръцете на Едуард де Боно той беше променил смисъла си…По ред причини аз не бях в залата, но следя коментарите ви с интерес…

 7. Събина каза:

  Ама разбира се, че човек се ражда с тези умения. 🙂 Това, че се смяташ за „простосмъртен“, не означава, че не го притежаваш, може би просто никой не ти е дал шанс, не го е подхранвал в теб, не те е насърчил. Не можеш да научиш човек на креативност, можеш да му дадеш свобода да я изрази. 🙂

 8. Лари каза:

  Събина, какво е за теб креативност? Гениалните решения не се пръкват всеки ден, даже и в най-умните глави. Според мен целта на Де Боно е да научи повече хора как да разчупят стандартното си мислене и да излязат от задънена улица при решаване на проблем. За тези неща не е нужно да си роден „креативен“.

 9. Pingback: Упражнения по креативно мислене с Едуард де Боно

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s