Седмичен блог дайджест – 29

Желанието да твориш добро и трудностите да се пребориш със себе си, страхът, който ни насаждат медиите и начините за положителна мотивация, спомените за времето на социализма и разочарованието от живота на българина, правилната употреба на българския език и начините да се отървем от цигарите (или от пушачите) – това са част от темите на този дайджест. Приятно четене!

Понеделник, 08.11.2010

Ива Тихолова споделя своите терзания от това колко е трудно да преминеш от добрата идея към реалните действия. Макар и постът й да говори за опита да започне да пише по-интересен и полезен блог, пречките, с които се сблъсква (предимно със собствения си характер и воля), са същите, с които се сблъсква всеки от нас, тръгвайки с добро намерение по нов път. Признавам си, че четейки нейния текст, видях себе си и своите усилия отстрани.

Една от най-силните статии на седмицата, е творение на Григор Гачев. „Не на тероризма!“ казва той, разкривайки основаната цел на всеки, който иска да ни манипулира и управлява – страха. Няма никакво значение кой е първоизточникът, казва той. Няма значение кого се опитват да ни накарат да мразим. Важното е да не се поддаваме на провокацията. И да живеем свободни от страха.

Който избере свободата пред сигурността, печели и двете. Който избере сигурността пред свободата, губи и двете.

От известно време следя блога на Павлина Върбанова, посветен на тънкостите на българския език и едва сега намирам възможност да го споделя и с вас. Смятам, че подобно начинание е изключително важно и нужно за поддържане на по-висока грамотност не само сред хората, занимаващи се с писане, но и сред всички българи. Днес ви представям статията, обясняваща кога се поставя запетая пред съюза „и“. Добре е да се знае!

Снимката на деня е от Tower Bridge – един от символите на Лондон, представен ни от фото-репортажа на Събина Панайотова от този велик град.

Лондон, Tower Bridge

Вторник, 09.11.2010

Една от темите на деня са цигарите. В блога „Nicofree“ излезе втората част на темата за освобождаване от никотина, посветена на психологическото пристрастяване (от което може би страдам и аз), а в блога „Sofiology“ се появи списък на заведенията в София, в които не се пуши, под заглавието „София за непушачи„. Оставям настрани факта, че това заглавие е дискриминационно, но мисля, че ако трябва да бъдем справедливи, някой трябва да направи и списък на заведенията, където може да се пуши, защото те стават все по-малко.

Другата тема е „вечният 10 ноември“. Очевидно е, че българите стават все по-неудовлетворени от живота си и мнозина се опитват да се потопят в носталгия, докато други все още се подхранват с омраза към Тодор Живков и времето на „зрелия социализъм“. Мисля да напиша отделна статия по темата, затова съзнателно ще пропусна всички сериозни публикации по темата. В този дайджест ви предлагам единствено статията на Генади, озаглавена просто „10 ноември 1989„, в която покрай традиционния му хумор и сарказъм има и нещо истинско. Силно, както винаги!

Сряда, 10.11.2010

Ана Динкова се е заела да разчисти всички хартиени документи, които я затрупват и да дигитализира живота си. Добра идея – хем си екологичен (или зелен, както е модерно да се казва днес), хем разчистваш купища ненужни предмети, които задушават пространството ти. Струва си да се прочете!

Явно денят е посветен на полезните съвети. Те продължават и в блога Lifehacker.bg, където ни подсказват важните въпроси, които трябва да си задаваме всеки ден, за да постигнем силна положителна нагласа. Един от тях е „Кое изпълва сърцето ми с благодарност?“ – въпрос, който и аз се научих да си задавам редовно, използвайки един прост помощник като камъчето на благодарността.

Ана Бако пък е събрала мъдри съвети, които да ни мотивират да преодоляваме препятствията в живота и да продължаваме напред. Ето един цитат, който много ми допадна:

Може би Господ иска в твоя живот да опознаеш много фалшиви хора, така, че когато срещнеш истинският, да можеш да го оцениш и да си благодарен за това.

Четвъртък, 11.11.2010

Връщаме се към Интернет и цифровия свят. Gan е написал доста добра статия, в която разглежда въпроса дали ни е нужна фен страница във Фейсбук и как точно да подходим към нейното създаване, а Ивелина Атанасова е събрала колекция от интересни проучвания и доклади, за развитието на дигиталния маркетинг и разпространението на неговото влияние сред потребителите на Интернет.

Радислав Кондаков представя своята книга „Легенди за земята и небето“ в ново, електронно издание, което съдържа и нови разкази, и на всичкото отгоре е напълно безплатна! Още един забележителен пример за промяната в мисленето на младите български автори, които търсят по-тесен и по-искрен контакт със своите читатели!

Събина Панайотова продължава своите английски приключения с разказ за пребиваването си във ферма за ябълки. Доста любопитно четиво. Ето и една снимка от фермата:

Ферма за ябълки в Англия

Петък, 12.11.2010

Още една интересна публикация, която е по-скоро образователна, отколкото пътепис: „За кожата на един алигатор„, публикувана в „Пътуване до…“ разказва за това какво представлява работата в една ферма за развъждане на алигатори в щата Флорида и колко опасна е тази работа. Вижте снимка:

Ферма за алигатори във Флорида

Събота, 13.11.2010

Стефан Русев е един от хората, успешно доказали ефективността на интернет маркетинга за своя бизнес. Днес той представя своите 10 правила за успешен онлайн маркетинг. Когато човек говори от личен опит, винаги има нещо полезно, което можем да научим от него.

Неделя, 14.11.2010

Константин Павлов-Комитата разсъждава над темата за емиграцията и кое е онова, което ни кара да останем тук, в България. Тръгвайки от историята и спомени от детството, авторът стига до мъчителното заключение, че

всяка държава се изпълва с хората, които я заслужават.

Статията е изпълнена с доста разочарование, но и с мъничко надежда – ако открием в себе си качествените хора.

Аз вярвам, че можем. А вие?


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Седмичен блог дайджест – 29

 1. Събина каза:

  Майк, поласкана съм от вниманието тази седмица. 🙂

 2. stefan.rusev каза:

  Майк благодаря за хубавите думи.

 3. radislav каза:

  Майк, благодаря ти за подкрепата!

 4. Павлина каза:

  За мен е чест! 🙂

 5. Благодаря за подкрепата, Майк!

 6. Има много добри попадения! Особено това с алигатора…

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s