Месечен блог дайджест – декември 2010. Част 1 (32-ро издание)

Вече цял месец боледувам и в кратките мигове на просветление, когато грипът ме поотпускаше, успях да проведа един семинар и да подготвя още един за новата година. За съжаление, през целия месец не можах да намеря време да публикувам редовните седмични дайджести. Събирах много материали, но с времето започнаха да губят актуалност и ги затрих. Останаха само няколко публикации, които задържаха вниманието ми и реших да ги споделя с вас точно преди края на годината – и без това тези дни освен честитки и пожелания за успехи няма почти нищо друго в блогосферата 🙂

Не знам за в бъдеще дали ще успявам да поддържам огъня всяка седмица или пък ще премина на по-големи интервали, например да издавам дайджеста веднъж месечно – времето ще покаже. Надявам се в коментари към този пост да ми подскажете дали одобрявате този формат или предпочитате седмичния. Приятно четене!

***

Винаги съм бил трън в очите на компанията заради това, че пуша и винаги съм се възмущавал от безкрайните примери на липса на всякаква толерантност и разбиране в двата враждуващи лагера – на пушачите и на непушачите – затова много харесах подхода на Ваньо Каменов от блога NicoFree и съм горещ негов почитател. Не знам дали под негово влияние или поради физическата невъзможност да пуша, но вече и аз мога да се похваля, че от началото на декември не съм запалвал цигара. Това едва ли ще угаси фанатизма и омразата на непушачите към различните от тях, но аз приемам за своя кауза да посочвам Ваньо като един светъл пример за човек, който разбира проблемите на пушещите и който напълно добронамерено се опитва да им помогне. Това, което най-много ми хареса този месец от неговия блог е публикацията „Спиране на цигарите с мислещи шапки„, в която той прилага метода на 6-те мислещи шапки на Едуард де Боно за мотивиране пушачите за отказване на цигарите. Много е оригинално, а мисля, че ще бъде и ефективно!

***

Тодор Христов създаде през 2010 г. доста успешната онлайн книжарница NovaVizia.net, специализирана в полезни за бизнеса и личностното развитие книги и сега, в края на годината представя своята класация на Най-добрите бизнес книги за 2010 г. Споделям мнението му за голяма част от заглавията, тъй като съм ги чел, така че му се доверявам и за останалите. Винаги съм смятал, че добрата книга е отличен подарък, който можем да направим на себе си или на свой близък, а какъв по-добър повод от Новата година и какво по-добро заглавие от тези, които са попаднали в класацията? Пожелавам успех на всички, които се захващат с нов бизнес през новата година, успех и на интернет книжарницата NovaVizia.net с пожеланието догодина да предложат и афилиейт програма, в която да могат да участват и блогъри! 🙂

***

Стефан Русев пък е предприел една друга похвална инициатива, наречена „Предай нататък„. Вдъхновен от книгата „Лидерът, който нямаше титла“ на Робин Шарма, Стефан обяви, че ще я подари на някой от своите читатели, който обещае да направи същото след като я прочете. Идеята е книгата да обикаля от човек на човек и така колкото може повече хора да попият от нейните идеи. Надявам се спечелилият Евгени Йорданов да продължи идеята. Ще следим за това в неговия блог.

***

В края на годината текат годишните оценки на производителността (performance reviews), които за мнозина са си чиста проба лицемерие. Ваня се е изказала доста безцеремонно и прилага една цинична, но до голяма степен вярна илюстрация на служебната йерархия.

***

Не съм особено активен политически, защото винаги съм изповядвал принципа, че човек трябва първо сам да се погрижи за себе си и за своя живот, а после да мисли за обществения. У нас, разбира се, всичко е наопаки – всички лежат и чакат някой да ги оправи. Затова и всеки път се чудим кой Месия да изберем, но последният надхвърли всички прогнози – аз лично смятам, че това правителство е най-некомпетентното от Освобождението насам. Един от малкото хора, пишещи на политически теми, чиито блогове активно следя, е Николай Слатински – в негово лице откривам един честен, отговорен и най-важното – трезво мислещ човек. Скандалът с Калина Илиева, която успяла да „измами“ всички с фалшивата си диплома предизвика много коментари, но никой не разкрива безпринципността и корупцията в кадровата политика на управляващите, както публикацията на г-н Слатински „Кадрите решават всичко!„. Ето кратък откъс от нея:

А за някои най-фрапиращи случаи като рапър в депутатска листа, шофьор на ТИР – спец по еврофондове, Мадам – спец по социални въпроси, самбист – спец по БАН, опериран от национално чувство хитрец – спец по българи в чужбина и какво ли още не, просто не ми се говори!

Само че обслужващите, обгрижващите и облизващите медии се възторгват когато премиерът се раздели, силно огòрчен и възмỳтен, от поредната смехотворна кадрова издънка, но не си правят труда да зададат единствено правилният, верен и точен въпрос: Какъв е механизмът за подбор на хора в „ГЕРБ”, че става възможно подобни потресаващи недоразумения и излагации да додрапват до такива високи постове и позиции?

Кадровият разврат, разгул, разгром в администрацията, на който сме свидетели започва да ми напомня на болшевишкия напор на конекрадците и касообирачите, готвачките и чистачките през 1917-1920 год., изместили, изгонили или изтребили цялата руска администрация, вдъхновени от лозунги и пропити с манталитети от типа „Няма незаменими хора!” и „Няма човек – няма проблем!”.

***

Едно изследване, показващо тоталната неграмотност на българските ученици взриви медиите (за три дни, както всяко друго чудо), но някои хора се запитаха не само кой е виновен (и на кого да поискаме оставката), а значително по-сериозни въпроси като: къде точно се коренят причините за това изоставане и какво може да се направи. По първия въпрос вижте коментара в блога „Точица“, а по втория – примера на училището по роботика „Robopartans“. Радвам се, че има такива хора, които ги е грижа и които не чакат на някой да им изпише държавни помощи, а просто вземат нещата в ръце и правят онова, което смятат, че е добро за децата.

***

Краят на годината подтикна блогърите към съставяне на всякакви класации и споделянето им като блог-игри. Тук ще ви представя две от тях, в които все още имам желание да се включа, защото мисля, че са стойностни. Блогът „Framespotting“ стартира играта „Филмите, които промениха живота ми„, която бе подета от доста други блогъри и специализирани кино-сайтове, а от Иво Илиев получих покана за включване в играта „10-те най-важни книги в моя живот„. Мисля, че и двете игри си струват, защото всеки може да научи за книги и филми, които имат силно въздействие и биха могли да окажат такова и върху вашия живот, ако още не сте се срещали с тях.

Тодор Христов пък представи победителите от конкурса за най-добрите презентации в света за 2010 г., който той следеше от самото му начало в блога „Нова Визия“. Добре е да се поучим от най-добрите постижения, макар че, честно казано, започвам да наблюдавам едно уеднаквяване на стила и наблягане повече на дизайнерските ефекти, отколкото на самото послание. Не бива да забравяме, че това са презентации, предназначени за самостоятелно гледане, което е много по-различно от презентации, представяни от лектор, но все пак конкурсът е световен и винаги е полезно да се учим от най-добрите.

***

Няма да пропусна и пътеписите. Този път са само три, но впечатляващи. Единият е от Пепеляшка, публикуван в блога „През очите на пътешественика“ и е посветен на Кония, наречен „люлката на Танцуващите дервиши“ – градът, в който е живял великият мъдрец Джеляледдин Руми. Интересът ми към този човек и неговият град се разрасна неимоверно след прочитането на книгата „Любов“ на Елиф Шафак, за която все се каня да пиша, а този пост просто разпали въображението ми до крайност. Постът е невероятно интересен и изпълнен с подробности от живота на дервишите и украсен с впечатляващи снимки! Това е едно от местата, където със сигурност ще отида!

Кония – градът на танцуващите дервиши

Другият пост е от Христо Радичев, който е поел изключителното предизвикателство да напише пътеводител на Париж в една-единствена страница. Бих казал, че това е невъзможна мисия (все пак това е любимият ми град!), но той наистина се е справил много добре. Отбелязал е най-важните и интересни места в града, които човек задължително трябва да посети и и е изпълнил поста си множество линкове, които ни водят към по-подробна информация за всеки един обект. Уникално и много полезно!

Третата публикация е всичко онова, което аз така и не можах да напиша за Румъния, след като имах възможност за първи път това лято да посетя нашата северна съседка и останах безкрайно учуден от това колко шарена и разнообразна бе тази страна и колко различна бе тя от моите представи. Авторката Милена Угринова започва пътеписа си така:

Румъния е всичко онова, което не очаквате. И в същото време е като огледално копие на България. По-напред ли е в развитието си или по-назад? Или някъде там? Защо до скоро северната ни съседка не беше туристическа дестинация? А защо да не бъде. Няма да ви говоря за полуразрушени заводи, мръсни комини, бедни села, защото за мен Румъния не е това. Вероятно в някои провинции е точно това, но не и в моето пътуване през сърцето й – Карпатите.

И за доказателство – вижте това:

Замъкът Пелеш

Северна Румъния остана завинаги в сърцето ми и категорично смятам да я посетя отново, този път с цялото си семейство.

***

Очаквайте скоро и втората част на този дайджест – последният за тази година!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Месечен блог дайджест – декември 2010. Част 1 (32-ро издание)

 1. peter каза:

  Майк,

  и аз имах подобен проблем с грип разпрострял се 6 седмици. На финала си взех много почивка и само спах. Взех и изпих цял сироп за кашлица. Май беше „Проспан“. Много плодове, чай и топло. За около една седмица всичко отшумя.

 2. danny:) каза:

  Пожелавам ти успешно излекуване! За дайджеста – винаги много се радвам, когато го открия в рийдъра си, но все пак смятам, че ти си авторът и ти преценяваш на какъв период ще го пишеш 🙂

  Поздрави,
  Дани:)

 3. nicofree.bg каза:

  Привет, Майк,
  Оздравявай в темпо! Новата година ни очаква със своите си предизвикателства и не трябва да изоставаме :о)
  Тази година имаш страхотен шанс да се похвалиш с това, че си си подарил един страхотен подарък – свобода от цигарите! :о)

  Успех!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s