За важността на блога

Признавам, че напоследък малко се укрих от публични изяви или, както казва един приятел, потопих се като вражеска подводница 🙂 Причината е проста – никога не съм обичал да пригласям в общия хор, независимо колко позитивна и благородна е темата, а празници като Коледа и Нова година за мен винаги са били повод за размисъл и пренастройване на мислите и целите, а не на лигави пожелания за здраве и късмет. Не че не го желая на всички близки, приятели и читатели, но звучи ужасно банално, когато го чуеш за 315-ти път.

Повод за новия поток на мислите ми бяха лекцията, която изнесох в курса по оптимизация за търсачки на Академия Телерик, от която сам се вдъхнових за стойността и важността на блога, новата ми работа като маркетинг мениджър във фирма Български софтуерни технологии, която произвежда продукта CadIS – софтуерна система за кадастър и модерно земеделие, и влошеното ми здравословно състояние, което налага радикални мерки за промяна на начина ми на живот и хранене, ако искам да живея още малко.

Затова за тази година си поставих малко цели, за да мога да се фокусирам по-лесно  върху тях и да мога да ги изпълня. Харесва ми идеята на Крис за 100 дни да напише 100 поста в различни блогове. Това може и да е малко прекалено, но определено смятам и аз да пиша повече, макар и по-кратки публикации в блоговете си. Напоследък бях много по-активен в социалните мрежи, но написаното там отминава и се забравя бързо. Написаното в блога остава и може лесно да бъде открито, дори и след повече време. От много време планирам да стартирам нов сайт и блог, в който да пиша за общуването в интернет, за маркетинга – личен и фирмен – и за онова, което ни прави хора в новото време. Сега обещавам публично, че ще го направя до края на януари и след това ще публикувам поне по една статия седмично в него, както и във всичките си останали блогове. Май и при мен ще се окаже, че ще трябва да пиша по една статия всеки ден, но като са в различни блогове и по различни теми, се надявам да не ви омръзва.

Важното е да успея да създам образ на добър професионалист за себе си в публичното пространство и да спечеля доверието на своите читатели, които да превърна в клиенти или в пропагандатори на моите продукти и услуги. Когато успея да създам в себе си дисциплината да пиша редовно, мисля, че ще бъда готов и за следващите стъпки от големия план, които засега ще премълча.

Второто голямо обещание е да се движа повече. Смятам да ходя до офиса всеки ден пеша, като с това навъртам поне по един час дневно ходене, а като допълнение ще включа и бягането по 4 километра, което досега практикувах от дъжд на вятър, поне два пъти в седмицата.

Ето, признах си греховете – мързел и липса на организация, – които смятам да излекувам по този начин. Смятам, че ако успея да наложа някакъв ритъм на движение, спорт и работа, ще мога след това да включвам и други задачи, които да превърна в полезни и здравословни навици и така да постигна главните цели, които съм си поставил.

Не знам дали ще успея, но при мен нещата буквално са на живот и смърт, така че май нямам много избор. Ако се питате кое е толкова страшно, че говоря за умирачка, ще ви кажа. През зимата на 2001 г. един доктор ми откри диабет и ми предсказа 10 години живот. От тогава минаха 11 години и аз още не съм умрял. Това от една страна ме радва, защото днес буквално всеки ден ми е подарък. От друга страна виждам, че положението се влошава и единствената причина е, че с нищо не съм си променил начина на живот, а по този начин няма как да се преборя с болест, която съвременната медицина смята за нелечима, но въпреки това се прави, че я лекува.

Знам, че има хора, които са победили диабета – значи е възможно. Но са нужни много воля и усилия. Затова давам това публично обещание пред вас – ако го спазя, ще спечеля не само аз, но и ще дам пример на много хора, които се мъчат с диабета; ако не го спазя, много ще ме е срам.

Защо заглавието на поста е „За важността на блога“? Защото блогът е моят начин да намеря своя път, да потърся подкрепата на приятели и да споделя постиженията си пред света – това ме мотивира да работя и да се боря, а се надявам и да бъда полезен. Очертава се много интересна нова година!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Лични и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

10 Responses to За важността на блога

 1. stefan.rusev каза:

  успех Майк,
  Спорта е здраве. Отначало е трудно и човек се чувствя постоянно уморен, но с постепенно ще стане така, че всяка тренировка (бягане) ще те зарежда с енергия.

  Кееp blogging and Keep Fighting

 2. Методи Божилов каза:

  Успех Майк!
  Мисля,че всеки може да си наложи дисциплина и постоянство в живота и съм сигурен,че можеш да се справиш.До известна степан и аз съм в подобно положение на „преход“,така,че те разбирам. Аз съм с теб,можеш да разчиташ на всякаква подкрепа и помощ.Стискам палци 😉

 3. Майк Рам каза:

  Момчета, благодаря за подкрепата!

 4. Майк, преди време бях попаднала на статистика, май беше за САЩ, че медицински работници с диабет живеят с около 11 години повече от средностатистическата възраст за страната! Обяснението беше, че хора с медицинска грамотност, които си налагат съответен на диабета режим, се справят доста успешно със заболяването.
  Така че десетте години, които са ти отпуснали докторите, имаш шанс да започнеш да ги броиш след още 40-50 години.
  Е да, без дисциплина няма да стане, но съм сигурна, че можеш!

 5. Chris каза:

  Ще се справиш Майк, с писането е по-лесно, проблемът и на мен ми е движението, но си струва. Лятото почнах да тичам и да ходя по малко на фитнес, и доста от болежките които ме тормозиха и бяха свързани с наднорменото ми тегло малко по малко почнаха да изчезват. Ще се насърчаваме взаимно не само във писането, но и в спорта 😉 Аз съм решил поне по 15 мин на ден да ходя независимо дали съм ходил на фитнес или не. Успех 😉

 6. Майк Рам каза:

  Крис, аз съм си сложил норма един час на ден ходене минимум. И не е трудно – офисът ми е на половин час пеша, така че вместо с колата вече ходя само пеша дотам и обратно. Малко е трудно понякога в мъглата и в поледицата да се мотивирам, но по-добре е да се напъна да походя, отколкото да се возя с колата.

 7. Поли Козарова каза:

  Честита Нова Година, Майк, с пожелание за много здраве и професионални успехи! Радвам се, че си сред маркетьорите на софтуерните компании и съм сигурна, че твоята работа ще внесе качествена промяна в бранша!

  За здравето … знаеш моето мнение, особено за Лъвовете – дисциплината идва едва когато е налице висока мотивация. А тя само от вас зависи 🙂

 8. Майк, аз късно разбирам за здравословните проблеми и за новата работа. За проблемите ти пожелавам да се оправиш (мога да помогна с психотормоз 🙂 на тема спорт, спорт, спорт…е и с някоя друга идея за упражнения), а за новата работа поздравления и много успехи.

  Като пишеш 100 статии в 100 блога….няма как да пропусна възможността да те поканя да напишеш една пътешественическа статия за моя блог. ПОКАНЕН СИ ОФИЦИАЛНО КАТО ГОСТ АВТОР. Надявам се да приемеш!

 9. Майк Рам каза:

  Ласка, благодаря за поканата! Непременно ще напиша нещо за твоя пътешественически блог, но аз рядко пътешествам. Трябва или да напиша за някое по-старо пътешествие или да попътувам до някъде и след това да пиша. Ще го измислим 🙂

 10. Майк, всяко едно пътешествие е възможно и интересно. Прочетох, че вече ходиш пеша. Колко ли интересни неща има около теб, които обикновено не се забелязват? Може да дадеш идеи за места, които харесваш в София( нямам нито една статия за София). Можеш да опишеш и мечтаното от теб пътуване. Пътуваш и за обучения – беше в Русе и Варна, скоро и в Пловдив…. теми и възможности много!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s