Седмичен блог дайджест – 50

Отминаването на една година и настъпването на новата са повод за равносметки и предвиждания на бъдещето. Такива бяха и повечето блог публикации в края на 2011 година и аз го намирам за чудесна тема за 50-тото, юбилейно издание на блог дайджеста. Надявам се, че през новата година ще имаме още много и качествени блог публикации и тази рубрика все още ще ви бъде интересна и ще ви вълнува.

***

Георги Ангелов представя една статистика от Евростат за доходите на човек в европейските страни за 2010 г., от които се вижда съотношението в стандарта на живот между българските граждани и другите европейци. Според тези данни най-бедната страна в Европа е Албания, а България е най-бедната страна в ЕС. За съжаление, тази информация е доста стара – явно статистиците на ЕС действат много бавно. Вече е 2012 г. и би било интересно да видим как изглеждат тези данни за отминалата 2011 г.

Иван Стамболов-Sulla споделя своята класация с топ 5 събития за 2011 г. Прави ми впечатление включването и анализа на международни събития, които сякаш напоследък официалните български медии пренебрегват (може би защото премиерът Борисов не участва в тях).

Най-интересни за мен бяха статиите, посветени на социалните мрежи. Димитър Цонев прави предсказания за социалното осъзнаване на българина през 2012 г., а Иво Илиев дава своите предвиждания за дигиталните тенденции през новата година. Василена Вълчанова представя 5 нива на усвояване на социалните мрежи като маркетингов инструмент и установява, че повечето българските компании не достигат и до средното трето ниво. Тя, обаче, намира това като повод за оптимизъм, защото смята, че тенденцията е да се движим нагоре, така че през новата година можем да очакваме значително по-ефективно и по-масово използване на социалните мрежи в бизнеса.

***

Жюстин Томс защитава мнението, че блоговете все още имат своята стойност и значимост в социалното общуване (с което аз съм напълно съгласен) и че социалните мрежи няма да ги изместят, а по-скоро ще ги допълват. Велян Стайков допълва тази идея, представяйки българските „влогъри“, т.е. видео блогъри – хора, които записват публикациите си на видео, а не като текст. Това е една нова за България форма, но явно набира скорост и предизвиква все повече интерес. Това за мен е поредното доказателство, че блогването се обогатява и развива, но не само не запада, а печели все повече последователи.

Павлина Върбанова представя своята теза за блога като платформа за споделяне на знания, което тя прави с много професионализъм и любов към читателя. И независимо, че нейната статия е посветена на знанията по български език, блогът е идеалната платформа за споделяне на всякакъв вид знания, стига авторът да е наистина компетентен и да има заинтересувана аудитория.

***

В категорията „полезни публикации“ искам да ви представя Методът „Дисни“ – мисловна техника, представена от Тодор Христов, която може да бъде много полезна в групови сесии за решаване на проблеми или обсъждане на идеи. Фитнес блогът на BB-Team обяснява какво представлява хъркането, кога се засилва и какво можем да направим, за да го предотвратим,  а Ласка Ненова представя разказите на Стойчо Димитров за Турция – как е устроено движението, кои са общите черти на нашите два езика и как се ходи на пазар в Турция.

От туристическата тема не мога да пропусна поста за Белинташ – местност, наричана Родопския Стоунхенжд – едно магическо място, което още не съм посещавал, но което страшно много ме привлича.

Белинташ

***

Накрая ви предлагам няколко поста, които да ви накарат да се позамислите, а може би да ви вдъхновят за действие. Иван Стамболов представя своите наблюдения за „репаганизацията“ на запада, което ще рече отдръпване на западните народи от религията и което според него е пагубно за цивилизацията, защото

обществата, които са се отдръпнали от християнството, страдат от социална и културна дезинтеграция и от заплахата да се стопят демографски след няколко поколения. […]

Някои смятат, че големите цивилизации създават големите религии. На мен обаче ми се струва, че по-скоро големите религии създават големите цивилизации.

Статията е изключително добре аргументирана и специално я препоръчвам за онези, които смятат себе си за атеисти и които авторът призовава към смирение и съмнение в собствената си правота.

Блогът Библиотеката представя читалнята-чайна на издателство ЛИК – едно място, където домакините са създали магическа обстановка на свещенодействие от четенето, общуване с хора, обсебени от книгите и споделяне на топли напитки. Намирам тази идея за невероятно добра и мисля, че съвсем скоро ще се появят и други такива места, където любителите на добрата книга ще мога да почетат и да се срещат със съмишленици в приятна обстановка.

Димитър Цонев представя идеите на Бен Пар за предприемачеството и желанието да промениш света в блога на Жюстин Томс. Защо хората решават да започнат собствен бизнес, кое ги спира и какво е нужно, за да пребориш страховете си и да реализираш идеите си. Хареса ми, защото в света има много идеи, но само шепа от тях стигат до своята реализация. За това е нужна воля, вяра и постоянство. Това е урокът, който аз научих от тази презентация. надявам се да е полезна и за вас.

***

Завършвам с поста на Тихомир Димитров Светът не се нуждае от ремонт. В него се говори за Изобилието и Оскъдицата, за Любовта и Страха. Постът е толкова въздействащ, че на моменти спирам да го чета, защото усещам, че съм тръгнал по погрешния път. Когато някой ти каже в очите, че грешиш, ти става неприятно. Усещам, че съм се отклонил от пътя на Любовта и Изобилието, но ми е трудно да намеря правилната посока. Ще прочета поста на Тишо още няколко пъти сигурно, за да намеря своята посока. Надявам се неговата мъдрост да ви бъде полезна и за вас.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Реклами
Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Седмичен блог дайджест – 50

 1. asktisho каза:

  Майк, това не е „моята“ мъдрост. Това са интуитивни прозрения, които първо ги пиша, после седмици, месеци и години наред ги препрочитам отново, за да се уча от тях. Прилагането им на практика е единственото нещо, което има смисъл, защото животът ни не се състои от писане и четене, а единствено от живеене 🙂

  Предимството да живееш в 21 век е, че можеш да споделиш собствения си „курс“ по личностно развитие с всички останали и да го правиш публично достояние! 🙂

  Отделно, винаги получавам фийдбек, след всяка такава статия, която се отличава със своята дълбочина от всички останали, от хора, които ми казват, че точно в този ден и момент са имали необходимостта да прочетат нещо, ама точно такива! Дори това, само по себе си, е достатъчно, като постижение на някаква смислена цел! Все пак, хората са по-склонни да вярват, като ги „подбутне“ непознат човек. Аз също съм така. 🙂

  Благодаря ти за поредния чудесен дайджест! Благодаря ти, че ме включи в обзора, благодаря ти и за хубавите думи, макар похвалите да не ги заслужава тишо, а един много по-добър от него Автор, нека го наречем Интуицията, че като гледам, май е време да се връщаме към паганизма. 🙂

  Желая ти благодатна, весела, изобилна и СПОКОЙНА 2012 година, защото, вярва ти се или не, тези неща вървят винаги заедно, ръка за ръка, и никога поотделно…

 2. Майк Рам каза:

  Тишо, и аз като другите ти читатели ще кажа, че твоите писания имат голямо въздействие върху мен. В момента усещам, че съм станал по-лош от преди. По-малко духовен и много по-меркантилен. Това не е на добре. Знам, че трябва нещо да променя, но не знам точно как. От твоите постове черпя вдъхновение и мотивация, а начинът се надявам да открия сам.

  Това, че те споменах в дайджеста е моят форма на благодарност за това, което пишеш. Благодатна и щастлива нова година и на теб!

 3. asktisho каза:

  „Tвоите писания имат голямо въздействие върху мен. В момента усещам, че съм станал по-лош от преди“.

  Майк, това е най-отвратителната „присъда“, която можеш да ми дадеш. 🙂 Моля те, бъди колкото си искаш меркантилен и колкото си искаш духовен! Но не полагай никакви усилия! Бъди себе си. Без ограничения.

  Знаеш ли колко трудно е да раздаваш такива „съвети“?

  Непрекъснато трябва да ги минаваш после на „физически тест“. Такива са времената, просто.

  Живеем в епоха, в която Истината изпъква на преден план и шикалкавенето става все по-трудно. Няма да имаме възможност да лъжем дори себе си скоро. 🙂

  Това е, колкото прекрасно, толкова и ужасно.

 4. Павлина каза:

  Майк, благодаря за оценката. 🙂 Блогът наистина е подходяща платформа за споделяне на всякакви знания. За мен най-трудното беше да се доближа до онзи начин на поднасяне на информацията, който я прави разбираема и интересна за читателите. Но конкретно постингът, който си включил в дайджеста, не е типичен блог пост, защото е предназначен за друга аудитория.

 5. Майк Рам каза:

  Съгласен съм, че е предназначен за друга аудитория, но е ценен като съдържание. А от твоя блог понякога ми се иска да прекопирам всички постове – толкова полезни неща пишеш!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s