Седмичен блог дайджест – 50

Отминаването на една година и настъпването на новата са повод за равносметки и предвиждания на бъдещето. Такива бяха и повечето блог публикации в края на 2011 година и аз го намирам за чудесна тема за 50-тото, юбилейно издание на блог дайджеста. Надявам се, че през новата година ще имаме още много и качествени блог публикации и тази рубрика все още ще ви бъде интересна и ще ви вълнува.

***

Георги Ангелов представя една статистика от Евростат за доходите на човек в европейските страни за 2010 г., от които се вижда съотношението в стандарта на живот между българските граждани и другите европейци. Според тези данни най-бедната страна в Европа е Албания, а България е най-бедната страна в ЕС. За съжаление, тази информация е доста стара – явно статистиците на ЕС действат много бавно. Вече е 2012 г. и би било интересно да видим как изглеждат тези данни за отминалата 2011 г.

Иван Стамболов-Sulla споделя своята класация с топ 5 събития за 2011 г. Прави ми впечатление включването и анализа на международни събития, които сякаш напоследък официалните български медии пренебрегват (може би защото премиерът Борисов не участва в тях).

Най-интересни за мен бяха статиите, посветени на социалните мрежи. Димитър Цонев прави предсказания за социалното осъзнаване на българина през 2012 г., а Иво Илиев дава своите предвиждания за дигиталните тенденции през новата година. Василена Вълчанова представя 5 нива на усвояване на социалните мрежи като маркетингов инструмент и установява, че повечето българските компании не достигат и до средното трето ниво. Тя, обаче, намира това като повод за оптимизъм, защото смята, че тенденцията е да се движим нагоре, така че през новата година можем да очакваме значително по-ефективно и по-масово използване на социалните мрежи в бизнеса.

***

Жюстин Томс защитава мнението, че блоговете все още имат своята стойност и значимост в социалното общуване (с което аз съм напълно съгласен) и че социалните мрежи няма да ги изместят, а по-скоро ще ги допълват. Велян Стайков допълва тази идея, представяйки българските „влогъри“, т.е. видео блогъри – хора, които записват публикациите си на видео, а не като текст. Това е една нова за България форма, но явно набира скорост и предизвиква все повече интерес. Това за мен е поредното доказателство, че блогването се обогатява и развива, но не само не запада, а печели все повече последователи.

Павлина Върбанова представя своята теза за блога като платформа за споделяне на знания, което тя прави с много професионализъм и любов към читателя. И независимо, че нейната статия е посветена на знанията по български език, блогът е идеалната платформа за споделяне на всякакъв вид знания, стига авторът да е наистина компетентен и да има заинтересувана аудитория.

***

В категорията „полезни публикации“ искам да ви представя Методът „Дисни“ – мисловна техника, представена от Тодор Христов, която може да бъде много полезна в групови сесии за решаване на проблеми или обсъждане на идеи. Фитнес блогът на BB-Team обяснява какво представлява хъркането, кога се засилва и какво можем да направим, за да го предотвратим,  а Ласка Ненова представя разказите на Стойчо Димитров за Турция – как е устроено движението, кои са общите черти на нашите два езика и как се ходи на пазар в Турция.

От туристическата тема не мога да пропусна поста за Белинташ – местност, наричана Родопския Стоунхенжд – едно магическо място, което още не съм посещавал, но което страшно много ме привлича.

Белинташ

***

Накрая ви предлагам няколко поста, които да ви накарат да се позамислите, а може би да ви вдъхновят за действие. Иван Стамболов представя своите наблюдения за „репаганизацията“ на запада, което ще рече отдръпване на западните народи от религията и което според него е пагубно за цивилизацията, защото

обществата, които са се отдръпнали от християнството, страдат от социална и културна дезинтеграция и от заплахата да се стопят демографски след няколко поколения. […]

Някои смятат, че големите цивилизации създават големите религии. На мен обаче ми се струва, че по-скоро големите религии създават големите цивилизации.

Статията е изключително добре аргументирана и специално я препоръчвам за онези, които смятат себе си за атеисти и които авторът призовава към смирение и съмнение в собствената си правота.

Блогът Библиотеката представя читалнята-чайна на издателство ЛИК – едно място, където домакините са създали магическа обстановка на свещенодействие от четенето, общуване с хора, обсебени от книгите и споделяне на топли напитки. Намирам тази идея за невероятно добра и мисля, че съвсем скоро ще се появят и други такива места, където любителите на добрата книга ще мога да почетат и да се срещат със съмишленици в приятна обстановка.

Димитър Цонев представя идеите на Бен Пар за предприемачеството и желанието да промениш света в блога на Жюстин Томс. Защо хората решават да започнат собствен бизнес, кое ги спира и какво е нужно, за да пребориш страховете си и да реализираш идеите си. Хареса ми, защото в света има много идеи, но само шепа от тях стигат до своята реализация. За това е нужна воля, вяра и постоянство. Това е урокът, който аз научих от тази презентация. надявам се да е полезна и за вас.

***

Завършвам с поста на Тихомир Димитров Светът не се нуждае от ремонт. В него се говори за Изобилието и Оскъдицата, за Любовта и Страха. Постът е толкова въздействащ, че на моменти спирам да го чета, защото усещам, че съм тръгнал по погрешния път. Когато някой ти каже в очите, че грешиш, ти става неприятно. Усещам, че съм се отклонил от пътя на Любовта и Изобилието, но ми е трудно да намеря правилната посока. Ще прочета поста на Тишо още няколко пъти сигурно, за да намеря своята посока. Надявам се неговата мъдрост да ви бъде полезна и за вас.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Седмичен блог дайджест – 50

 1. asktisho каза:

  Майк, това не е „моята“ мъдрост. Това са интуитивни прозрения, които първо ги пиша, после седмици, месеци и години наред ги препрочитам отново, за да се уча от тях. Прилагането им на практика е единственото нещо, което има смисъл, защото животът ни не се състои от писане и четене, а единствено от живеене 🙂

  Предимството да живееш в 21 век е, че можеш да споделиш собствения си „курс“ по личностно развитие с всички останали и да го правиш публично достояние! 🙂

  Отделно, винаги получавам фийдбек, след всяка такава статия, която се отличава със своята дълбочина от всички останали, от хора, които ми казват, че точно в този ден и момент са имали необходимостта да прочетат нещо, ама точно такива! Дори това, само по себе си, е достатъчно, като постижение на някаква смислена цел! Все пак, хората са по-склонни да вярват, като ги „подбутне“ непознат човек. Аз също съм така. 🙂

  Благодаря ти за поредния чудесен дайджест! Благодаря ти, че ме включи в обзора, благодаря ти и за хубавите думи, макар похвалите да не ги заслужава тишо, а един много по-добър от него Автор, нека го наречем Интуицията, че като гледам, май е време да се връщаме към паганизма. 🙂

  Желая ти благодатна, весела, изобилна и СПОКОЙНА 2012 година, защото, вярва ти се или не, тези неща вървят винаги заедно, ръка за ръка, и никога поотделно…

 2. Майк Рам каза:

  Тишо, и аз като другите ти читатели ще кажа, че твоите писания имат голямо въздействие върху мен. В момента усещам, че съм станал по-лош от преди. По-малко духовен и много по-меркантилен. Това не е на добре. Знам, че трябва нещо да променя, но не знам точно как. От твоите постове черпя вдъхновение и мотивация, а начинът се надявам да открия сам.

  Това, че те споменах в дайджеста е моят форма на благодарност за това, което пишеш. Благодатна и щастлива нова година и на теб!

 3. asktisho каза:

  „Tвоите писания имат голямо въздействие върху мен. В момента усещам, че съм станал по-лош от преди“.

  Майк, това е най-отвратителната „присъда“, която можеш да ми дадеш. 🙂 Моля те, бъди колкото си искаш меркантилен и колкото си искаш духовен! Но не полагай никакви усилия! Бъди себе си. Без ограничения.

  Знаеш ли колко трудно е да раздаваш такива „съвети“?

  Непрекъснато трябва да ги минаваш после на „физически тест“. Такива са времената, просто.

  Живеем в епоха, в която Истината изпъква на преден план и шикалкавенето става все по-трудно. Няма да имаме възможност да лъжем дори себе си скоро. 🙂

  Това е, колкото прекрасно, толкова и ужасно.

 4. Павлина каза:

  Майк, благодаря за оценката. 🙂 Блогът наистина е подходяща платформа за споделяне на всякакви знания. За мен най-трудното беше да се доближа до онзи начин на поднасяне на информацията, който я прави разбираема и интересна за читателите. Но конкретно постингът, който си включил в дайджеста, не е типичен блог пост, защото е предназначен за друга аудитория.

 5. Майк Рам каза:

  Съгласен съм, че е предназначен за друга аудитория, но е ценен като съдържание. А от твоя блог понякога ми се иска да прекопирам всички постове – толкова полезни неща пишеш!

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s