Маркетинг в хотелиерството (и извън него)

Още като прочете заглавието, някой сигурно ще каже: „Кога стана калайджия, кога стана хотелиер?“. Е, не съм станал хотелиер, но започнах да се уча от тях. Трябва да ви призная, че когато от издателство „Зангадор“ се свързаха с мен за ревю на книгата „Маркетинг в хотелиерството“, и аз така си помислих – какво общо имам с хотелиерството, та да чета такива книги? Но понеже съм самоук маркетьор и не съм учил това в университета, реших, че може и да открия нещо полезно в тази книга. И действително, не се излъгах.

Книгата Маркетинг в хотелиерството е написана от Станислав Иванов и Владимир Жечев и е учебник, предназначен за студентите, изучаващи хотелски мениджмънт, и маркетинг в хотелиерството и туризма, но аз открих в него чудесен наръчник по маркетинг и бизнес управление, който би могъл да бъде полезен за всяка област на икономиката. Принципите, представени в нея, са валидни навсякъде, а примерите, независимо от факта, че са от практиката на туристическия бизнес, са разбираеми за всеки. Все пак, дори и да не разбираме от хотелиерство професионално, всеки от нас е бил клиент на тази индустрия, нали?

Възхитен съм от детайлния и аналитичен подход в представянето на информацията в книгата. Засегнати са всички аспекти на маркетинговия анализ и на потребителското поведение – както на индивидуалните клиенти, така и на организационните. Разписани са в подробности факторите, които формират клиентското поведение и вземането на решение, като са подкрепени с много конкретни примери, което прави книгата разбираема и изключително полезна в практиката.

За мен лично най-полезни бяха главите за избор на пазарна стратегия и пазарно позициониране, за особеностите на продукта и избирането на продуктово-пазарна стратегия, и за ценообразуването. Напоследък се опитвам да отговоря на тези въпроси за продуктите, които аз предлагам на пазара – професионални обучения и семинари – и в тази книга открих подхода, който трябва да следвам, за да намеря верните отговори. Това ме изненада приятно – не очаквах, че книга, посветена на един определен бранш, ще се окаже полезна и в друг. Но е така. Книгата е много добре написана и действително е полезна за всички, занимаващи се с маркетинг.

Не са пропуснати и различните форми на маркетингова комуникация – реклама, пиар, изграждане на имидж в обществото. В книгата всяка една от тях е разгледана в детайли, като се посочват нейните силни и слаби страни и ефективността на различните подходи и акценти, които маркетьорът може да избере. По-нататък книгата разглежда и концепцията за маркетинг на отношенията, която е една от най-успешните практики в хотелиерството напоследък, а аз съм сигурен, че е правилната стратегия и във всеки друг бизнес. Там фокусът е в изграждането на стабилни и позитивни отношения с клиентите, което да ги накара редовно и постоянно да ползват услугата, която предлагаме, от което и двете страни да извличат взаимна изгода.

Когато човек прочете тази книга, почва да вижда всички грешни практики, които се прилагат у нас (и върху нас като клиенти) и разбира как те действително не дават траен резултат. Масовата практика „излъжи клиента и му вземи парите“ е нещо, което може да те докара до фалит много бързо, но за съжаление множество български „бизнесмени“ все още действат на този принцип.

Книгата „Маркетинг в хотелиерството“ представя добрите практики в бизнеса, обилно подкрепени с множество примери и според мен е задължително настолно четиво за всеки начинаещ, а даже и за по-напредналите специалисти в маркетинга. Независимо дали се занимавате с хотелиерство и туризъм, или работите в друга област на бизнеса, тази книга може да ви бъде изключително полезна.

Рядко сипя такива суперлативи, но наистина съм възхитен. Към книгата е приложен богат списък на допълнителна литература, която заинтересуваните могат да прочетат и да доразвият знанията си в професията. Единственият недостатък, който забелязах, е академичният изказ, който авторите са използвали. Аз лично предпочитам по-отворен и по-личен формат на изразяване – може би защото такъв изказ се е наложил в блоговете, – но все пак това е университетски учебник и академичният език е част от „изискванията на жанра“. Въпреки това книгата се чете леко и разбираемо. По-важно е човек да вникне в смисъла на това, което чете и затова му е нужно време и внимание. А ако я прочетете внимателно, несъмнено ще извлечете безценна полза от нея.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Книги и тагнато, , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s