Да живеят религиозните мракобесници!

Боян Юруков е открил оригинален документ на някакъв партиен комитет в Украйна от 1985 година, в който се осъждат и забраняват различни поп и рок изпълнители и групи, като надлежно обясняват и причината за това.

Спомням си онези времена, защото тогава бях примерен комсомолец, но въпреки това имах нездравия навик да слушам групи като Black Sabbath, Scorpions, Kiss и Pink Floyd, които и в България бяха обявени за незаконни, защото пропагандирали антикомунистически или неофашистки идеи. В нашето училище идваха „специалисти“ от ЦК на БКП, да ни разяснят нашите заблуди и да ни обяснят колко вредна за нашето пубертетско съзнание, а и за цялостното ни здраве, е тази разлагаща морала музика.

HM avatarЕ, украинските другари направо са надскочили себе си, обвинявайки Sabbath и Maiden в „религиозно мракобесие“. Това е най-любимата ми дума-рожба на комунистическата лексика. Винаги ми е било чудно какво означава тя – някой някого беси в мрака ли?

Pink Floyd пък са обвинени в „извращение на външната политика на СССР“, а огромен брой изпълнители просто са обвинени в „пънк“, който очевидно сам по себе си е престъпление 🙂 Обвинението към Nazareth е „насилие, садизъм и религиозен мистицизъм“, а към Scorpions са били по-снизходителни и тях са ги обвинили само в едно провинение – „насилие“.

HM fanНай-фрапиращите случаи, обаче са Хулио Иглесиас, обвинен в „неофашизъм“ (?!?) и Donna Summer и Tina Turner, обвинени в „еротизъм“ и „секс“. Леле, това сексът, ако знете колко е страшен за комунистическото общество! Вие сте млади и сигурно не знаете, но при комунизма децата не се раждат в следствие на полов контакт между мъж и жена, не! – това е нравствено недопустимо! Има едни специално обучени щъркели с червени ленти на крилата, които носят децата на верните партийци. 🙂

Не знам дали хората от по-младото поколение разбират ужаса и безсмислието на такива наредби, но аз, като човек, живял в онова време, съм много объркан. От една страна ми е смешно, защото това да забраняваш музика, особено пък под такива безумни предлози, е пълна идиотщина. От друга страна, обаче, ми е срамно и обидно, че обществото ни е било толкова извратено, за да приеме такива простотии за нещо нормално, че даже се е съобразявало с тях.

Дали сме го правили само от страх или е имало и нещо друго? А дали наистина сме го надживели онова време или то още живее в съзнанието и спомените ни?

Metal Crowd

Виж още:

Публикувано на Лични, Музика, Простотии. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to Да живеят религиозните мракобесници!

 1. mindbolt каза:

  Хубавата музика не умира.

 2. mikeramm каза:

  Воистина не умира! 🙂

 3. slideworld каза:

  То и сега в голяма част от това проядено от двойния си морал общество се роят какви ли не идеи за хората слушащи по различна музика.
  Сега чалгата и поп музиката са „нормалната“ и общоприетата.Всичко останало е – странно в най лекия случай до побъркани : ).

  А аз съм се уверил в това.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s