Blogging въпроси

WonderingОт известно време умувам над няколко неща, свързани с моите блогове и идеите ми за бъдещото им развитие. Коментирах с колеги и приятели и въпреки това, все още нямам ясен отговор, който да ме насочи към правилния път. Затова реших да се обърна към „клуба на знаещите“ и отправям въпросите към всички вас.

Повече се интересувам от професионални и комерсиални блогове, които да имат някаква тематична насоченост. Този блог, в който пиша в момента, е по-личен и може би няма да претърпи сериозни промени. Ето ги и въпросите:

1. Безплатен хостинг в сайтове като Blogger.com и WordPress.com или собствен хостинг?

Повечето статии по мрежата твърдят, че е по-добре сам да си хостваш блога. Аз, обаче, имам няколко аргумента в подкрепа на безплатните хостинги и все още не съм видял солидни аргументи срещу тях:

За безплатния хостинг

 • Инсталацията е готова, само трябва малко настройване и си готов. Много по-лесно е, отколкото ако имаш собствен хостинг.
 • Безплатно е!
 • В Blogger.com, като собственост на Google, всичко, което напишеш (или само си помислиш), вече е индексирано от тяхната търсачка. Дали ако имам блог на собствен хостинг ще бъде също толкова активно индексиран от Google? И ако да – как става това?
 • WordPress.com имат публичен dashboard, където се виждат всички блогове и публикации на български език или по дадени ключови думи. Всички хора, които ползват WordPress.com са мои потенциални читатели, защото виждат информация за новите ми публкации. В този блог например, една много голяма част от трафика идва оттам. Ако се преместя на собствен хостинг, ще загубя тази привилегия.

Против безплатния хостинг

 • Много са им бедни темплейтите. Така е, но пък могат да се разнообразяват, ако се постави картинка или се променят цветовите схеми.
 • WordPress.com не позволява реклами, което е много сериозна пречка пред един комерсиален блог.
 • Човек няма контрол на постовете си – не може да си ги архивира и мести на друг сайт. Или поне не е лесно, особено в Blogger.com.

2. Един блог с по-богата тематична насоченост и ориентиран към по-широка аудитория или няколко, по-тясно специализирани блога, с връзки помежду им?

На този въпрос също няма еднозначни отговори. Повечето специалисти казват, че трябва да си тясно специализиран, да имаш „своя ниша“, която да ти води само верни читатели, макар и малко на брой, но практиката показва, че големите блогъри имат само един сайт и пишат в него за всичко, което ги вълнува, макар и в рамките на някаква тематика.

За много блогове

 • Наистина ако е тясно специализиран един блог и насочен към конкретна аудитория, читателите ще бъдат по-активни и по-верни.
 • Многото блогове могат така да се оплетат в линкове, че всеки да получи по-големи оценки от Google, Alexa или Technorati (това, обаче, е само предположение)
 • Ако имаш бизнес и искаш блога ти да бъде в подкрепа на бизнеса, то е добре той да бъде тясно специализира в същата област, в която е и бизнеса.

Против многото блогове

 • Много блогове означава малко съдържание във всеки един от тях. За да напълниш всеки един с достатъчно съдържание, ще ти се отели вола от работа. Ако публикуваш всичко в един блог, ще го напълниш със съдържание много по-бързо, а колкото повече материал има в него, толкова по-популярен може да стане.
 • Един блог се поддържа много по-лесно.
 • Ако си плащаш за хостинга и за домейна, много блогове означава и повече пари. А също така и за всеки един трябва да измислиш име на домейна, което в наши дни става все по-трудно.

Това е засега. Ще се радвам, ако някой може да ми даде някакви съвети в една или друга посока.

Благодаря!

Публикувано на Блогове, Лични. Запазване в отметки на връзката.

16 Responses to Blogging въпроси

 1. nname каза:

  клубът на всезнайковците няма отговор на тези въпроси 🙂 добре си ги задал, но ако имаше еднозначен отговор, различните блог услуги нямаше да съществуват

  за мрежа от блогове се иска да бълваш наистина много постове, които индивидуално ще бъдат съдени според качеството и полезността им. аз лично не бих си записал блог, който се обновява по 1 път на месец и е част от мрежа от 10, които общо правят по 10 поста. по-добре да текат в един блог и ясно да са разпределени в категории.

  търсачките могат да се надхитрят, но читателите – трудна работа

 2. mikeramm каза:

  Аз и не очаквам еднозначен отговор. Искам аргументи и мнения.
  Твоят коментар звучи разумно. Ще го имам предвид.

 3. Няма нищо вярно в мита, че блоговете в хоста на гугъл се индексират с някакъв приоритет. Безплатни хостове за сайтове има много, аз преместих моя блог тези дни от wordpress.com на личен домейн – заради ограниченията, описани от вас. Най-добре е човек сам да си прави дизайна, с което се занимавам тези дни, когато ми остане време.
  Апропо, кръгът блогъри, които се четат взаимно в wordpress е твърде ограничен… Имате достатъчно много потенциал, след като блогът ви се показва в агрегатора на вестник „Дневник“.
  По въпроса дали много или един блог – въпрос на вкус и на маркетинг, наистина. Ако сериозно искате да правите бизнес от писане на блогове, значи ви трябва сериозна професионална експертиза в тази област (кето в един коментар няма как да ви предложа).
  Мога само най-дружелюбно да ви посъветвам да прилагате професионален брандиг – личен домейн с личен хост и уникален дизайн за блога (блоговете), както и професионални пиар стратегии, вместо да разчитате на индексирането в търсачките (на него разчитат предимно сайтове за търговия, но не и за сериозно съдържание).
  Успех!

 4. mikeramm каза:

  Благодаря за полезните съвети!

 5. nname каза:

  „Ако сериозно искате да правите бизнес от писане на блогове“ на български език, значи нещо съвсем сте се смахнали 🙂

 6. Eneya каза:

  Ммм, за протокола – може да се местиш от блогър, трябва само да разцъкаш малко настройките и ще го намериш къде беше.

 7. Michel каза:

  „За“ собствен хостинг или против?

  Аз избрах „за“ мой хостинг (тоест, да си плащам за хостинг услугите и сам да си поддържам блога), защото:

  1. Дава ми много повече дизайнерска свобоад – мога да сменям темите в блога си или да ги модифицирам, както си поискам. CSS, графика, всичко подлежи на промяна, стига да ми се занимава.
  2. По-професионално е да си плащаш сам за хостинга, да си имаш собствен домейн и да си поддържаш сам блога. Освен това, се придобива и ценен опит в Уеб така:)
  3. За има-няма 11.50 лв. на месец получавам 150 GB дисково пространство, което от мен си зависи, как да запълня – дали със снимки, дали да си хоствам собствения сайт (блог) и още 10 други, или пък да ги ползвам тези гигабайти за нещо друго…
  4. Сам си инсталирам и backup-вам блога. Ако реша, мога да го преместя. Ако реша, мога да го срина:-D Ако реша, мога да го възстановя после сам:)
  5. Свобода, свобода, свобода:) Имаш си пълен контрол над сървъра и блога:)

  „За“ много блогове или един блог с няколко категории?

  Аз избрах един блог, засега (но на два езика). Причини: нямам време да пиша в много блогове. Иначе профилирането е важно… дори много. Чета блогове, аз които знам, че се четат от над 20 000 човека през RSS (!!), и то САМО ЗАЩОТО са добре профилирани (примерно, уеб дизайн, CSS, уеб стандарти, etc.). В България това още не е познато…

  Иначе за какво ти е да правиш 10 блога, ако няма да имаш време да пишеш в десетте едновременно?…

  За индексирането:

  Пиши много, пиши интересно. Google ще те индексира перфектно (всеки ден), хората ще те намират – все едно, дали ползваш WordPress.com или MyBestPersonalBlogDomainName.com 😀 Съдържанието е важно, линковете, останалото са легенди 🙂

  Иначе, да се ползва WordPress.com си има предимства:

  1. Не се плаща за хостинг.
  2. Те ти поддържат блога, upgrade-ват и т.н.

  …но и недостатъци:

  1. Не се плаща за хостинг, но свободата е ограничена, също и дисковото пространство.
  2. Не е толкова професионално, както да си правш сам блог / сайт 🙂

  Hope this helps?… 🙂

  Поздрави, моите $0.02, M.

 8. mikeramm каза:

  Благодаря ти, Мишел!
  Доста добре обосновано мнение. Определено струва повече от 2 цента 🙂

 9. Assenoff каза:

  Борислав Борисов по-горе ти е отговорил, а аз ще допълня.
  Собствен хост и домейн ти дават свобода. Независимост. АВТОРИТЕТ. Почти неограничени възможности. А за парите … 3 до 15 лева на месец толкова ли са много? За мен лично три лева на месец се приближават към безплатно 🙂
  Ако държиш да си сериозен, то е силно препоръчително самият ти, лично, да се занимаваш с поддръжка, да правиш фините настройки според поведението на посетителите, рекламодателите, купувачите – вадейки си правилните изводи от анализа на разнообразните статистики.
  И по този начин и ти самият ще се научиш и образоваш – занимавките с wordpress джаджите са интересни и полезни.
  За избора на евтин и качествен български хостинг подготвям един сериозен материал, надявам се до края на месеца да го завърша – ще го видиш на блога ми.
  По втората чуденка – твърдо – ограничено количество блогове. Три най-много (без този). Май някъде при мен писах, че е добре нещата да са категоризирани и разделени, и по този начин – фокусирани, а не разпиляни. Но това е лично мнение и не е съвсем безпристрастно и обективно, не се влияй като взимаш управленско решение 😉

 10. Michel каза:

  По въпроса за хостинга – аз избрах такъв в US, главно заради симпатичното съотношение цена/качество. Български хостинг фирми май досега не са ми препоръчвали твърде горещо – дали няма такива, или просто още не съм срещнал най-добрата, не знам 😉

  Въпрос на вкус, така или иначе. Дали ще са 3, 6, или 12 лв., разликата не е огромна. Но пък (в моя случай), ми хареса, че имам почти неограничено дисково пространство (в момента е над 200 GB), и още редица „благинки“…

  Cheers… и успех! Където и да си направиш/преместиш блога/блоговете;-)

 11. Nikolay каза:

  Във връзка с темата Безплатен хостинг в сайтове като blogger.com и WordPress.com или собствен хостинг?

  Която е застъпена и тук реших да изкажа и моето мнение:

  Аз работя главно с blogger – опитах и WordPress, но нещо не ми допадна (може би липсата на възможност за реклами 🙂 ) и затова няма да го коментирам но да обсъдим blogger.com:

  1. Във връзка с проблема с архивирането на blogger (не мисля, че е проблем има инструменти за това, които работят)

  2. Отново за архивирането (blogger) и директната работа с файловете: blogger има вариант за така наречения advanced setup който ти позволява само като имаш някакъв, какъвто и да е хостинг, дори и безплатен да си работиш през blogger.com и от там да си генерираш страниците, което фактически си е готов архив. Те се качват на FTP и т.н.

  3. Темплейти – има всякакви и само ако ти се чете повече html, javascript и css може да стане уникален.

  4.Аз съм успял да си добавя всякакви неща. Не бих казал че съм добър дизайнер, но като програмист се справям със разни добавчици :).

  Примерите са тук

  Free Technical Ebooks

  Live In Bulgaria

  Имам си bookmark-с след всеки пост – реклами, „Relate Posts Widget“ и т.н.

  линк към статия по темата
  http://nyordanov.blogspot.com/2007/09/bloggercom-wordpresscom.html

 12. asktisho каза:

  Предварително се извинявам за многото линкове, както и за това, че сигурно вече използваш (четеш) тези сайтове. Но аз лично черпя доста полезни идеи от тях за блога си и мисля, че ако се заровиш из текста на листнтите по-долу блогчета ще откриеш доста добре аргументирани отговори на всичките си въпроси:

  http://seohost.bgit.net/
  http://bg-seo.blogspot.com/
  http://blog.unone.org/
  http://www.seobg.com/
  http://kreativen.com/
  http://spriipomisli.blogspot.com/

 13. mikeramm каза:

  Тишо, много ти благодаря за линковете! Разбира се, че повечето от тях ги чета, а последния даже го пиша 🙂 Все пак, надявам се, че ще бъдат полезни за всички читатели на този блог. Добре си направил, че си ги събрал на едно място.

 14. И аз – барабар Петко с мъжете, но с надежда да съм полезна, понеже съм маркетьор, а става въпрос и за персонален и професионален имидж тук, нали?

  Как бих постъпила аз на твое място?

  Аз бих избрала собствен домейн, по-оригинално е, само твое и името (е, зависи какво е) лесно се помни.

  За многото блогове – бих оставила толкова професионални, колкото различни фокуса имам, и единствен личен с мноооогобразието от неща, които искам да споделям.

 15. този коментар идва малко късно във всяко едно отношение, но пък няма как да не се забележи, нали?

 16. Майк Рам каза:

  Поли, благодаря ти за съвета! Никога не е късно, стига да е добър. 🙂

  На практика аз точно така съм постъпил, но пак се получиха много блогове и ми е все по-трудно да ги поддържам.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s