Какво печелим, когато губим

Nicodile беше писал, че изразът „Човек не знае какво печели, когато губи“ бил клише. „Клише“ е френска дума, която означава калъп, матрица. В нашия език, както и много други думи, тази дума е придобила по-различен смисъл и се използва за нещо, което не просто се е изтъркало от употреба, но вече е загубило и смисъл.

Доколкото разбирам, идеята на Nicodile е точно такава – да покаже фрази, които си мислим, че са много мъдри и ценни, а всъщност вече са се обезсмислили от прекомерна употреба. Е, аз тук малко няма да се съглася. Това, което той цитира са мисли, които никога не могат да се изхабят и обезценят, колкото и често да ги употребяваме, защото са заредени с много житейска мъдрост. Всеки повод да си ги припомним, обикновено е случка, която е траен оставила отпечатък в нашите души и която ни е помогнала да направим още една крачка към духовното си израстване.

Ако не сме разбрали силата на тази фрази или просто ги употребяваме безцелно, значи нашето съзнание е закостеняло и се е превърнало в клише. Силата и мъдростта на тези изрази не може да се изхаби никога и винаги ще има случки, в които да ги преоткриваме.

По този повод ви предлагам една история на древните суфи, посветена точно на мисълта, че никога не знаем какво печелим, когато губим, и обратното. Източникът, естествено, е блогът на Паулу Коелю.

Chinese villagerПреди много години, в бедно китайско село, живял един фермер със своя син. Единственото му богатство, освен земята и малката му колиба, бил един кон, който той наследил от своя баща.

Един ден, конят избягал, оставяйки човека без никакво животно, с което да обработва земята си. Съседите му го уважавали за неговата честност и трудолюбие и затова отишли в дома му, за да изразят своето съчувствие за неговата загуба. Той им благодарил за посещението, но попитал:
– Откъде знаете, че това, което ми се случи, е нещастие?

Някой промърморил на приятеля си:
– Той очевидно не иска да приеме фактите, но по-добре да го оставим да си мисли каквото си иска, отколкото да тъжи за това.

И съседите си отишли, преструвайки се на съгласни с него.

Една седмица по-късно конят се върнал в конюшнята, но не бил сам – водел със себе си красива кобила за компания. Жителите на селото били развълнувани, защото едва сега разбрали смисъла на думите, които човекът им казал, и те отишли отново в неговата къща да го поздравят за неочаквания късмет, който го е споходил.

– Сега вместо един, имаш два коня! Честито! – казвали те.
– Много ви благодаря за вашето посещение и за вашата подкрепа, но откъде знаете, че това, което се случи, е късмет?

Съседите решили, че човекът се е побъркал и решили да си тръгнат. Помежду си споделяли:
– Как не може да разбере, че конят е дар от Бога!?

Месец по-късно синът на фермера решил да обязди кобилата. Животното, обаче, било диво и отхвърлило ездача си. Момчето, понеже било неопитно, паднало на земята и си счупило крака.

Съседите отново дошли в дома на фермера и донесли подаръци за нараненото момче. Кметът на селото тържествено заявил съчувствието си на бащата и от името на цялото село изразил съжаление за това, което се е случило.

Човекът им благодарил за визитата и за тяхната любезност, но отново попитал:
– Откъде знаете, че това, което се случи, е нещастие?

Тези думи поразили всички, защото те били категорично убедени, че инцидентът със сина му е бил истинска трагедия. Докато напускали къщата на фермера, те си споделяли:
– Сега вече напълно се е побъркал. Синът му може да остане инвалид за цял живот, а той не е сигурен дали това е нещастие!

Минали още няколко месеца и Япония обявила война на Китай. Емисари на императора тръгнали из страната да търсят здрави млади мъже, които да пратят на фронта. Когато стигнали до селото, те мобилизирали всички младежи, освен сина на фермера, чийто крак все още не се бил възстановил.

Никой от младежите не се завърнал от фронта. Синът на фермера се възстановил, а двата коня родили жребчета, които били продадени на добра цена. Фермерът започнал да посещава съседите си, за да ги утешава и да им помага, тъй както и те винаги са проявявали съчувствие към него. Когато някой от тях се оплаквал, той винаги казвал: „Откъде знаеш, че това, което ти се е случило, е нещастие?“ А ако някой прекалено много се е радвал на нещо, той питал: „Откъде знаеш, че това, което ти се е случило е късмет?“ Така хората от селото разбрали, че нещата от живота имат скрит смисъл, който не може лесно да бъде видян.

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Паулу Коелю и тагнато, , , . Запазване в отметки на връзката.

13 Responses to Какво печелим, когато губим

 1. GaN каза:

  Историята е много интересна наистина и кара човек да се замисли. Остава един въпрос обаче. Ако винаги търсим скритите „смисъли“ в живота, които не могат да бъдат видени лесно, то тогава трябва да се лишим от чувството на щастие и скръб, нали?

 2. Vae каза:

  И на мен ми се струва, че така се отравя радостта от нещата…

  В едната посока добре, да не се отчайваме, every cloud has a silver lining (това нали си on the silver mountain:).

 3. astilar каза:

  „Всяко зло за добро.“ – българска народна поговорка 🙂

 4. Eneya каза:

  Класическото „всяко зло за добро“, разтеглено. Хм, не се впечатлявам твърде. Но пък и аз принципно съм алергична от подбни дълбокомислени простотии в стил Паулу Коелю. 😉

 5. Майк Рам каза:

  Простено ти е. Още си млада 🙂

 6. Бико каза:

  Хубава история наистина, но ако мислим така никога няма да можем да се зарадваме истински на живота, ако той ни поднесе радост, нито пък да бъдем искрени в тъгата си ако той ни поднесе нещастие.
  Лично за мен поуката в статията е изиграла изключително своята роля в моя живот. Мисля, че в това вярват хората на които се случват негативни неща, но не и тези на които се случват позитивни такива.

 7. Все пак каза:

  Историята не е на никакви суфи, а е от старокитайския трактат „Хуайнан дзъ“ (ІІ в.пр.н.е.). И в оригинал звучи по-различно, разбира се, но смисълът като цяло е същия.

 8. 5ko каза:

  Много вярно за „още си много млада“ :). Аз съм не толкова млад и стотици пъти съм се убеждавал във верността на „всяко зло за добро“. Кандидатсвам за работа, не ме вземат, ядосвам се. После намирам много по-хубава, а предходната фирма съкращава и то точно длъжността, за която съм кандидатствал или целия отдел. Стотици подобни случаи (не всичките за работа, де 🙂 )
  Вярно е и е мъдро. Човек се убеждава с годините и като препати ….

 9. Nika каза:

  РДВАМ СЕ,ЧЕ ИМА ХОРА КАТО ТЕБ!

 10. lili 54 каза:

  Благодаря, на мен определено ми хареса и ме накара да се размисля. С годините човек се убеждава, че е така, въпросът е в това да приемаш по- мъдро нещата, да не хабиш излишни нерви… Само загубата на скъп човек не се вписва. Хубав и усмихнат ден на всички!

 11. megan каза:

  zdr tova e nai strahotnia pisatel na vsi4ki vremena,jalko 4e niamam mnogo vrema da 4eta,no vinagi kogato nameria vrema,4eta to4no tova.neveroiaten e.mnogo hora triabva da se zamisliat za na4ina si na jivot,

 12. Дани каза:

  Съгласна съм с 5ко за опита и, че с него осъзнаваме тези мъдрости. Няма как съвсем младите да са минали достатъчно,за да го разберат, но е нужно и отворено съзнание. Затова не всеки вниква в тези мъдрости и нещата, които му се слу4ват; не всеки се замисля.
  Чудесна е притчата! И според мен, идеята е не да се лишим от чувството и емоцията – били те положителни или отрицателни – а да се радваме на всеки момент и да сме благодарни на Бог, че ни го изпраща, защото той е най-подходящия.

 13. Божо каза:

  Не може ли няколко пъти подред да се случат само хубави или само лоши неща? В реалния живот такива комбинации са факт.Шанса на да случи едно или друго нещо е 50%.Останалото си е чиста случайност 🙂

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s