Смисълът на живота според Стив Павлина

Едва ли средата на август, когато повечето хора кротко са се излегнали по плажовете и бавно се разтапят под жарките слънчеви лъчи, е най-подходящото време за разсъждаване над този екзистенциален въпрос, но за първи път попадам на толкова кратка, проста и стегната дефиниция на смисъла на живота, че просто не мога да не я споделя с вас.

Стив Павлина казва в своя блог, че смисълът на нашия живот е да се научим да бъдем мъдри, радостни и силни – и трите неща едновременно без да наблягаме на едно от тях за сметка на друго.

Ако тази цели не са най-важния приоритет във вашия живот, значи напълно сте загубили смисъла на живота си, казва Стив.

Той изгражда интересна хипотеза (на която и аз някога базирах своята вяра в Бога). Когато умрем, ние губим:

 1. Физическото си тяло
 2. Всичките си материални притежания (пари, дом)
 3. Всички позиции, титли и власт
 4. Всичките си връзки и отношения с хората

Ако има живот след смъртта, единствения елемент от нашето същество, който можем да запазим там, е нашата душа. Следователно, ако през живота си се стремим към истината, любовта и силата, бихме могли да ги запазим и в отвъдното, защото това са нематериални придобивки, а всичко материално остава тук.

Обратно, ако няма живот след смъртта, стремежът към истина, любов и сила ще придаде смисъл и ще изпълни със съдържание физическото ни съществуване.

Физическият живот става значително по-лесен, когато го основеш върху вечното, вместо да преследваш нетрайното. Истината, любовта и силата са вечни, защото са универсални понятия. Където има съзнание, тези понятия имат смисъл.

Без значение какво ще се случи, когато умреш, ако фокусираш живота си върху търсенето на истината, силата и любовта, ти не можеш да загубиш. Ти ще си направил най-доброто за себе си. Ако им обърнеш гръб, ти губиш възможността да изпиташ мъдростта, радостта и силата. Вместо това ще се чувстваш объркан, нещастен и слаб.

 • Истина
 • Любов
 • Сила

Това е начинът да спечелиш в играта на живота.

Логиката му е стабилна и трудно оспорима. Аз лично я приемам с малки доуточнения:

 • Истината е лично преживяване за всеки човек. Няма една единна истина и налагането на твоята представа за истината върху другите хора не е начин за постигане на щастие в живота.
 • Силата, за която говори Стив Павлина, е духовна. Това е силата да приемаш нещата, които се случват в живота ти и силата да променяш себе си и да влияеш на своя живот. Това не е силата, която упражняваш върху другите хора. Всяко насилие над другите е израз на духовна слабост и страх и те отдалечава от истинското щастие.

Ако слънцето не е размекнало напълно мозъците ви, ще се радвам да видя и вашите коментари 🙂

Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS хранилка или по имейл.

Публикувано на Духовност, Лични, Мъдрости и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

13 Responses to Смисълът на живота според Стив Павлина

 1. Val каза:

  Защо не си коментирал Любовта? 🙂
  Тя единствена от триото предполага насочване навън, към другия, а не навътре в себе си. Нейните реални измерения във физическото ни съществуване са свързани с хората. Ако губим всичките си връзки и отношения след смъртта, какво става с любовта и как се съхранява тя в душата?

 2. Майк Рам каза:

  За мен тя не подлежи на никакво съмнение и изясняване. Тя е изначална и най-важна. Другите два компонента може да породят спорове и коментари.

 3. yoalbo каза:

  Вчера в една болница, където лежи един млад човек, който се възстановява след тежка операция, заобиколен от любовта на родителите и близките си (които се горещо се молят за него!) си говорехме за един друг човек, който в края на дните си поискал прошка от момчето (защото смисълът на живота му бил да прави „мръсни“ номера на това семейство, отмъщавайки си за несбъднати планове, набеждавайки ги за виновни), при което и тримата стигнахме до извода: „горкият човек“ (родителите, макар и потерпевши, го съжаляваха!).
  На никого не пожелавам такава съдба.

 4. Svetlina каза:

  Мммм по принцип всичко ми изглеждаше много вярно и аха да ес съглася, ми хрумна, че ако това, което си написал е вярно, следва, че Душата е нещо, което не ти е дадено поначало, а нещо, което ти развиваш отпосле. Все си мисля, че не е точно така. Ти можеш да се промениш, но не можеш да се самопромениш. Просто не работи номерът. Душата не слуша нашите команди, това не е някой крак или ръка.

 5. æren каза:

  Ами Христос дойде на земята точно за да ни покаже същото- че чрез вярата в Него като Син на Бог се достига до Истината (която е Той като въплъщение на Словото), получава се Любовта (ама истинската, не като онези за по една нощ/година) и се расте в силата (Му), която е духовна, но има и реално измерение.

 6. Майк Рам каза:

  Светлина, всеки си има своето разбиране за това какво е душата. Тя хем ти е дадена още с раждането, хем имаш възможността да я усъвършенстваш. Аз не виждам противоречие тук.

 7. flower каза:

  А може би Душата не я развиваш? По-скоро я опознаваш. Започваш да й даваш думата все по-често…
  И когато Разумът ти е в синхрон с Душата ти, онова, което изпитваш е Любов. Не към някого или нещо, а към всичко изобщо. Наведнъж.

 8. Svetlina каза:

  И аз казвам, еч Душата може да се променя по пътя си, само дето се съмнявам, че това можем да го планираме и да го превърнем в някакъв вид цел.

 9. æren каза:

  Аз мисля, че може да бъде като цел; за планиране, според мен- изобщо.

 10. miglencom каза:

  Някак си много поучително ми действа целия този пост.

 11. Майк Рам каза:

  Всеки открива по някакъв начин смисъла на живота за себе си. И понеже намира откритието за важно, се опитва да го сподели с другите. Ако ти звучи поучително, то е именно от желанието да споделиш нещо важно. Но, както виждаш никой не натрапва мнението си или виждането си насила на другите.

 12. æren каза:

  @miglencom
  Някой трябва да пише и нещо свястно в тая блог-сфера, все пак…

 13. Диана каза:

  Мисля, че става въпрос за безусловната любов – онази, без желание за притежание.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s