Петъчна притча. Има ли Бог?

barber-2

Отново се въртим около темата за душата, но този път ви предлагам една друга гледна точка – опит за разсъждение над фундаменталния въпрос „Има ли Бог?“ Една чудесна притча, заимствана отново от блога на Паулу Коелю.

Има ли Бог?

Един човек отишъл в бръснарницата да си подстриже косата и брадата. Както винаги ставало, те повели разговор за това-онова, докато в един момент, коментирайки статия от вестника за бездомните деца по улицата, бръснарят заявил:

– Както виждаш, тази трагедия показва, че Бог не съществува.

– Как така?

– Не четеш ли вестниците? Толкова много страдащи хора, изоставени деца и такава висока престъпност. Ако имаше Бог, нямаше да има толкова много страдание.

Клиентът се позамислил за момент, но прическата му още не била довършена, затова решил да си затрае и да не продължава този разговор. След малко отново се върнали на по-безобидни теми, работата била свършена, клиентът платил и си излязъл.

Първото нещо, което видял, обаче, бил един скитник с няколкодневна брада и дълга, сплъстена коса. Той се върнал обратно в бръснарницата и казал на бръснаря, който го обслужил:

– Знаеш ли какво? Бръснарите също не съществуват.

– Какво искаш да кажеш? Аз съм тук и съм бръснар.

– Не, те не съществуват! – настоявал човекът. – Защото, ако имаше бръснари, нямаше да има хора с такива дълги бради и рошави коси, като онзи човек на ъгъла.

– Мога да ти гарантирам, че бръснарите съществуват. Проблемът на онзи човек е, че никога не е идвал тук.

– Точно така! Същият е и отговорът на предишния ти въпрос. Бог съществува. Проблемът е, че хората не ходят при него. Ако ходеха, щяха да бъдат по-отворени и по-щедри един към друг и нямаше да има толкова много страдание по света.

Ако харесвате моите статии или моя стил на писане, ако това, което публикувам, ви е интересно, забавно или пък ви дразни, за да си гарантирате, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Духовност, Мъдрости, Паулу Коелю и тагнато, , . Запазване в отметки на връзката.

17 Responses to Петъчна притча. Има ли Бог?

 1. danielpanev каза:

  Когато дървото пада в гората и няма кой да го чуе то вдига ли шум?

 2. ffox каза:

  чудесна притча 🙂

  показва, че ако има бог, то той е някакъв бог (с варираща дефиниция), а не всемогъщия всесведущ дето го продават всички религии…

  оп, това ни върна в точката отпреди притчата, май 😉

 3. Valentina Evtimov каза:

  А има ли Майк Рам.. ИМА.Има и Бог.Въпроса е познаваш ли Го.

 4. Pingback: вяра или надежда? « подковата на жабата - the frog’s horseshoe

 5. Майк Рам каза:

  @Valentina Evtimov: Не знам дали Го познавам. Мисля, че още не. Но Го търся.

 6. Val каза:

  Странно нещо е този нов уърдпрес… коментарът ми тук бе спрян, а пинг-а от поста-въпрос е минал. 🙂

  Какво доказва притчата (макар много да я харесвам)?
  Както има Бог, така следва да има и Сатана, нали? 🙂

  Изобщо не засягам Дядо Коледа и розовите слонове…

  Вярата в съществуването Му ли е по-важното или това, че той е Надежда и Любов?

 7. Майк Рам каза:

  @Val, не съм ти спирал коментара, но откакто тръгна новата версия, имаше моменти, в които wordpress-a въобще не работеше. Може тогава да е станало.

  На въпроса: за мен най-важното е вярата. Чисто логически никой не знае какво е Той, защото никой не го е видял. Важното е какво вярваме, че е.

 8. Val каза:

  Именно – и за мен по-важното е не да вярвам, че го има (versus да го няма), а че е = Любов. В този смисъл, Бог е вътре в мен – защото мога да обичам.

 9. Недялко каза:

  Няма такъв – историята показва, че на всички народи са им измисляли и налагали „техните“ идоли и спасители, в които да вярват, за да бъдат манипулируеми. Във връзка с това, смятам за много подходяща мисълта на Сьорен Киркегор, че „вярата започва там, където свършва мисълта“. Поразсъждавайте се какво е едно от посланията например в „Името на розата“, „Вълкадин говори с Бога“, педоскандалите в католическата църква и папските извинения и прошки за заблудените души. Нали „неговите земни наместници“ всеки ден го търсят и са при и близо до него? Не смятам, че търсенето на някакво упование в нещо, извън объркания ни човешки свят, е разумно оправдание в случая. Допускам,че другите, различни от човека, животни си нямат богове, които да ги „пазят и всепрощават“. Извинявам се на тези, чиито верски убеждения евентуално съм поставил под смущаващо съмнение.

 10. Майк Рам каза:

  Само една малка корекция: аз същият цитат знам, че го е казал един средновековен монах (мисля, че беше св. Тома Асизки), но това не е толкова важно. Важното е, че думите звучат така:

  Вярата започва там, където свършва знанието.

  Има голяма разлика. Не че хората са спрели да мислят, а просто знанието не им стига, за да си обяснят някои явления и понеже природата не търпи празноти, се появява вярата, която дава нужните обяснения. Те не могат да бъдат проверени по научен начин по дефиниция – нали нямаме знания – затова човек просто трябва да ги приеме и да повярва в тях.

  По-нататък идват религиите, които предлагат различни обяснения за различните явления, така че да можеш да си избереш тези, които ти изнасят най-много. Има и религии, които не ти дават много-много да избираш, но това вече е друга тема.

  Вярата е нещо лично и тя идва, за да запълни празнините, които знанието оставя.

 11. Людмил каза:

  Харесва ми как пишете. Има много интересни илюстрации и аргументи за съществуването на Бог. И тази /публикуваната от вас/ е една от тях. За съжалние ние хората много често отричаме очевидното, защото не съвпада с нашия светоглед. Но Бог е Този, с когото трябва да се съобразяваме, а не Той с нас. Това, че не можем да Го разберем напълно не ни дава право да Го оформяме според нашите представи. А по-добре да Го търсим и приемаме такъв какъвто Е.
  Успех в търсенето 🙂

 12. Тодор каза:

  Здравейте, често се чудя защо хората задават този въпрос. Мисля че отговора е ясен. Бог съществува! Незнам защо но хората са по склонни да вярват, че има ад. Но ако го има едното, то и другото съществува. За тези които се съмняват в съществуването на Бог, да потърсят в интернет научни факти. Всичко във вселената е подредено, всичко е на мястото си, има хармония, няма хаос. В мрежата можеш да видиш повече доказателства за съществуването Му. Как в книга на 2000 години може да пише неща които са се случили и предстоят да се случват. Извинявам се ако темата се развие в друга насока, но слушахте ли за чипа Дигитален Ангел, за който е написано в Библията. Знаете ли че всеки чип започва с числата 666.В Библията ясно е написано мястото където ще бъде поставен чипа – чело или дясна ръка. Сега няколко хиляди години по късно, това става реалност. За такива доказателства говоря. Колкото и милиона години да минат, маймуната ще си остане маймуна, няма да стане човек. Защо има убийства, войни, насилие….?Всичко това е в името на парите, в името на самовлюбието, на власта. Хора, Господ съществува. Как да ни помогне като ние сами неискаме….

 13. Жилов каза:

  Измъквания от сорта на „ние не отиваме при него“ могат много лесно да бъдат оборени логически. Хората съвсем не са виновни за всичко зло (бедствията и болестите например), а точно най-религиозните и прилепващи се към Бога общества произвеждат най-много зло.

  Освен това, бръснарят не се предполага да е всемогъщ, както е всемогъщ Бог. Не е по силите му да се погрижи за всички. Ако Бог беше всемогъщ обаче, това щеше да е напълно по силите му. Значи той или ги няма тези сили, или не ги използва, или… (gasp!) не съществува.

  И още… самият факт, че „ние не отиваме при него“, означава, че щом можем да сме далеч от него, значи той не е навсякъде и не е всичко.

 14. Джони каза:

  Това е малко глупаво.Тъй като при бог не е ходил никой ,а 90 % от хората на света са ходили на бръснар.

 15. Майк Рам каза:

  Много смела квалификация, Джони. Ти откъде си сигурен, че никой не е ходил при бог? 🙂 Да не говорим, че процентите също си ги измислил. Жените, например, обикновено не ходят на бръснар. 🙂

 16. dadsdas каза:

  Масово се прави една грешка – свързва се Бог с някоя от религиите. Силата, която е сътворила всичко, няма нужда от нескопосани учения и немощни посредници.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s