Прости семейни удоволствия, които ни правят щастливи. Част 1

семеен пикник

Животът ни често се превръща в омагьосан кръг от задължения, работа и кратък сън, което постепенно ни зомбира и отчуждава един от друг, а това се оказва и причината за голяма степен от семейните и личните проблеми, които изпитваме.

Малките забавления със семейството ни дават онази енергия и сила, която ни е нужна, за да се справим с ежедневните трудности, освобождават ни от стреса и ни изпълват с любов, което внася смисъл в живота ни.

Предлагам ви една серия от идеи за весело и приятно забавление с членовете на нашето семейство, което ни прави истински щастливи.

1. Излезте да поиграете на снега или под дъжда. След това се приберете вкъщи изпийте заедно по едно топло какао

Замерянето със снежни топки, пързалянето с шейна или простото въргаляне в снега и оставяне на отпечатък, са любими удоволствия за деца и възрастни. Дори и под дъжда можем да открием забавление. И не бива да оставяме страхът от настинка да ни плаши – по време на играта се загряваме достатъчно, за да не се разболеем, а топлото какао е един чудесен завършек на едно перфектно удоволствие – хем ни сгрява, хем е много вкусно.

2. Изпечете си огромна купа с домашни пуканки и седнете всички заедно да изгледате един семеен филм

За нас това е огромно удоволствие – работата ни отнема толкова много време, че дори седенето на дивана един до друг ни дава безкрайно приятно усещане, а гледането на романтичен семеен филм и проронването на няколко сълзи породени от мъката и щастието на героите, ни пречиства емоционално.

3. Направете си пикник

Излизането сред природата, дори и само за разходка и хапване, е изключително полезно за разтоварване от стреса. А при лошо време, можете да си направите пикник у дома. Само емоцията по приготвянето на храната и нейното съвместно изяджане, си е незабравимо удоволствие.

4. Погушкайте се заедно в леглото някоя студена зимна неделя

Мързеливото излежаване в почивния ден заедно с децата е прекрасен начин за споделяне на любовта.

5. Направете си дълга неделна закуска, съчетана с гледане на кино

Но неделното кино е едно от любимите удоволствия за нашето семейство. В неделя сутринта няма почти никакви посетители в киното и е много тихо и приятно, а заведенията в кино-комплекса са чудесно място за една късна семейна закуска (brunch) с всякакви глезотийки.

6. Поиграйте си на скороговорки

Опитите да изречеш бързо трудно произносими изрази са голямо забавление. Нашата любима семейна скороговорка е „Шише с уши на шосе се суши“. Аз лично най-много обичам „Карикатуристът окарикатурява неокарикатурените карикатури“, което си е пълна безсмислица, но пък е много смешно да я кажеш бързо няколко пъти, докато ти се върже езика на фльонга. А историите за кралица Клара и крал Карл са абсолютна класика.

7. По време на вечеря накарайте всеки от семейството да сподели по едно хубаво и едно лошо нещо, които са им се случили през деня

Хубавите неща са приятни за споделяне и повдигат самочувствието. Лошите пък дават възможност на човека да преразгледа случката от друг ъгъл и с друга емоция, както и шанс на цялото семейство да помогне със съвет. Ние често практикуваме споделянето на нещата от деня, но понякога малкото време, което имаме за това, кара всеки да бърза да си разкаже неговата история и често вечерята се превръща в говорилня. В което няма нищо лошо, разбира се 🙂

8. Създайте заедно приказка

Това е невероятно забавление, за което не се бях сетил сам. Идеята е всеки да измисля по едно изречение и така се създава една история, в която никой не знае какво ще се случи по-нататък. Още по-забавно е да се пробвате да напишете стихотворение заедно.

9. Разгледайте стари семейни албуми

Това упражнение винаги носи приятни спомени от миналото, дава повод за разказване на позабравени случки и преживявания и е чудесна форма на сближаване в семейството.

10. Пригответе заедно семейни сладки или пица

Включването на децата в готварските занимания е весело и полезно нещо. Ние често го практикуваме при консервиране на туршии, но идеята със сладките или семейната пица е великолепна. Всеки член на семейството има правото да си гарнира сам своето парче пица по свой собствен вкус. Приготвянето и нареждането на плънката става весело преживяване, а изяждането на готовата пица е върховно удоволствие за всеки.

Източник на някои от идеите.

Следва продължение.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Духовност, Лични и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Прости семейни удоволствия, които ни правят щастливи. Част 1

 1. nofearinc каза:

  Повечето неща звучат много приятно и ме накараха да се усмихна 🙂
  Не съм съгласен единствено със споделянето на неприятни неща – неприятните емоции генерират лоши неприятни такива и вкъщи избягваме да говорим за проблеми. В по-голямата част от случаите са просто мрънкане, което е излишно и няма да оправи нещата 🙂 С позитивизъм – напред.

 2. Лари каза:

  Ново предложение – семейна настолна игра. Зависи колко са големи децата – може да се почне от „Не се сърди човече“, и да се стигне до „Скрабълс“, „Монополи“ и ето една, която е доста интересна, стратегическа – „Заселниците на Катан“.

 3. Майк Рам каза:

  Лари, това е чудесна идея! Аз съм я предвидил за следващата част с повече подробности 🙂

 4. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 5. UZUMAKI каза:

  Докато задълженията не станат задЛъжнения, всичко е наред.

  🙂

  PS Майк, отбий се при мен – хвърлих ти ръкавица.

 6. Всичко описано е така и при нас Добавям ходене на кратки и по дълги екскурзии семейно и с групи. Най важни са разговорите в тях е щастието и спойката с децата. Телефона ни дава нова възможност за снимки.
  Насилието над децата се заменя с разговор и доверие, което прави деца и родители приятели. Баба ми казваше „Може и не може са братя!“ Имам двама сина и знам какво значи това.Равновесието, приятните моменти в семейството се изливат и към другите в доброта. Погледнете, кои стряскат с простотии Интернет и ще се убедите, че нямат семеен уют, а там е градината на щастието! Когато се жертваш за децата и половинката си

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s