Приятелство без край – концертът в подкрепа на Гого Найденов

Снощи в Зала 1 на НДК се състоя благотворителен концерт, озаглавен Приятелство без край, в подкрепа на Гого Найденов – човекът с голямата усмивка, който страда от синдрома на Лу Гериг – коварна и засега нелечима болест. След концерта в Бургас, това е вторият такъв концерт, посветен на събирането на средства в негова подкрепа, а в същото време се провеждаше и още един – в който участваха само рок групи.

Присъствието на толкова много родни изпълнители и публика, която напълни НДК догоре, говори, че Гого Найденов е обичан от българите музикант и се радва на огромна любов и признателност. Трогнат съм, че толкова много музиканти от неговото поколение се включиха в тази инициатива, което говори, че добротата и съпричастността все още съществуват в сърцето на българина.

Изключително съм щастлив, че макар и по един такъв тъжен повод, се сбъдна и една моя мечта – да видя музиканти от различни стилове и поколения да излязат на една сцена и да пеят благотворително, обединени от една благородна кауза.

Преди време изнесох една  презентация в Клуб „Спри и помисли!“ за френската формация Les Enfoirés, в която участват най-популярните звезди на френската поп музика, които изнасят серия от благотворителни концерти всяка година, превърнали се днес в едно от най-значимите музикални събития във Франция. Тогава казах, че бих искал да видя същото нещо и в България, без да съм си представял, че мога да видя своята мечта реализирана в скоро време.

Ето, че това се случи снощи. Цялата зала бе обзета от особена еуфория и чувство на обич и благодарност. Затова не беше нито чудно, нито странно да видим на сцената да излизат Лили Иванова и Веселин Маринов, Йорданка Христова и оркестър „Канарите“, Михаил Белчев, „Диана Експрес“ и Илия Луков. Е, признавам, че повечето изпълнители бяха от едно по-възрастно поколение, с чиито песни аз съм отраснал като дете, но имаше и някои по-млади певци, които показаха невероятна класа и ми вдъхнаха надежда, че българската песен все още има бъдеще.

Изключително силно впечатление ми направи участието на някои позабравени музиканти, които показаха, че нито възрастта, нито кризата са им повлияли и нищо не може да ги спре да подкрепят една благородна идея. Сякаш бях в машина на времето, гледайки изпълненията на Кичка Бодурова, Михаил Йончев, Катя Филипова, Христо Кидиков и „Трамвай номер 5“. Беше много трогателно!

Моля се Гого да бъде спасен. Болестта е нелечима, но има шанс дегенеративният процес да бъде спрян. Вярвам, че силата на любовта на толкова много хора ще му помогне!

Богат албум със снимки от концерта можете да видите в блога на Иво Мирчев.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Добри думи за добри хора, Музика и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

7 Responses to Приятелство без край – концертът в подкрепа на Гого Найденов

 1. Дано стабилизират човека. На всички, които помним хубавите стари песни, ни е мъчно. Имам и една тайна надежда – този повод, макар и неприятен, който събра на една сцена хора, които не са срещали отдавна и може би дори не са си говорили – този повод някак да ги задържи заедно. Смятам, че всички, които обичат българската музика мислят като мен.

 2. Дано да успеят по-скоро да я овладеят тази коварна болест. Доколкото ми е известно, физикът Стивън Хокинг страда от същата болест и макар в инвалидна количка и до ден днешен не се предал.

  Бог да е с него!

 3. Сузана каза:

  Коментарът Ви е изпълнен с чувства, преценки и спомени, които споделям. Крайно време е да осъзнаем, че ние можем и трябва да повярваме в това, че добротата е у нас!Пожелавам добро на всички, а Гого може да бъде уверен, че много хора го обичат и помнят като свидна част от живота си!

 4. гравитон каза:

  Стискам палци и се моля за здравето на Гого! Щастлив съм че видях обединяване и доброжелателност! Дано това е една първа стъпка в по нататъшното духовно развитие на България! Обществото ни се нуждае от тази насока!

 5. Надето каза:

  Майк, за пореден път ти благодаря за това, което пишеш. Кратко, ясно и искренно. Ако има как, бих пратила и това посмо на Гого, задно с коментарите. Дано нашата обич му даде сили, да помогне на лекарите в усилията да отдалечат неизбежния край и да можем да видим усмивка на лицата на колегите му от Фамилия Тоника. Те пяха от сърце, но очите им бяха празни.Дано имаме късмет всички!

 6. Дано Гого да се оправи! Пожелавам му добро здраве.

 7. Всички се надяваме той да се оправи

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s