Седмичен блог дайджест – 2

Идеята за седмичен блог дайджест получи добра подкрепа – много читатели ми се обадиха, че им харесва да представям така подбрана информация от интернет и това ме амбицира да продължа. Естествено, трябва да разчитате на моята преценка дали нещо си заслужава вниманието или не, но щом четете този блог, значи ми имате доверие, така че продължаваме!

Събота – 24.04.2010

31% от българите четат активно, а 25% никога не са отваряли книга, според изследване за читателските навици на българите, представено в блога Аз чета. Тенденцията към отдръпване на българина от книгата става все по-тревожна. Книгата все повече се превръща в луксозна стока за малцина ценители, а масовият вкус явно се насочва към по-лесносмилаемите форми. Тъжно.

Николай Слатински е написал интересна статия за „черните лебеди“ – случайните събития, които никой не може да предвиди по пътя на логиката, но които имат огромно влияние върху нашия живот, понякога обръщайки го напълно наопаки. Идеята за това идва от книгата на Насим Никълъс Талеб „Черният лебед„, която и мен много ме впечатли и дори изнесох презентация за този тип случайни събития в Клуб „Спри и помисли!“.

Като продължение на темата за лебедите, Христо Блажев представя в своя блог „Книголандия“ новата книга на Елизабет КостоваКрадци на лебеди„. Тя е американка, женена за българин и авторка на книгата „Историкът“ – една оригинална трактовка на историята на граф Дракула. Освен това, Елизабет Костова е шеф на фондация за популяризиране на българската литература на запад. А Христо пък твърди, че новата й книга е също много хубава.

Борис Луканов представя книгата „Me, The Media, чиито автори твърдят, че се намираме в разгара на третата медийна революция, в която всеки се превръща в медия и създава своя лична марка и своя идентичност. Книгата се издава под Creative Commons лиценз и може да бъде четена и сваляна напълно законно по интернет.

Неделя – 25.04.2010

В неделя винаги активността е слаба и не можах да си харесам почти нищо от нашата блогосфера, освен албума със снимки от концерта на Haggard в Пловдив, публикуван в Metal Katehizis.

За сметка на това ви предлагам един пост от моя любим гуру Сет Годин, който се казва „Изпразнете библиотеката си“ и е на английски. В него той благодари на всичките си читатели за това, че са купили негова книга и ни съветва да ги подарим или да ги заемем на някой друг, независимо дали това е най-новата му книга „Linchpin или някоя друга, която е променил с нещо живота ни. Всяка книга, твърди той, носи стойност, само ако бъде четена.

Идеите, които се разпространяват, печелят.

Това е неговото мото – нещо в което и аз вярвам безрезервно.

Понеделник – 26.04.2010

Работната седмица започна с невероятната притча „Хорски приказки (не слушай)“ от Сайта на една жена. Човек не може да угоди на всички, затова най-добрата политика е да се вслушваш единствено в своята интуиция. Зареждаща и мотивираща история.

През изминалия уикенд във Велико Търново се проведе конференцията P2P, от която Събина Панайотова предлага подробен репортаж в блога Ентелегентно, а Dzver е публикувал своята презентация за развитието на българските блогове през последната година. Като създател на TopBlogLog, той е събрал и анализирал доста интересни факти за състоянието на българската блогосфера и развитието й за изминалата година.

Лидия Стайкова – Lyd е публикувала статия за опитите на някои компании да предлагат финансови услуги по телефона и липсата на подробна информация на техните сайтове. В конкретния случай историята е за здравно застраховане, но Lyd прави добро обобщение, което важи и за много други услуги, които се предлагат по телефона и очакват мигновено решение. „По-добре го напишете„, казва тя, иначе започва да прилича на емоционално изнудване.

Има ли интернет предприемачи у нас? – така озаглавих своята статия в блога PM Stories, където представям едно уникално за нашия пазар събитие – семинар, посветен на софтуерното и интернет предприемачество. Смятам, че подобни инициативи заслужават подкрепа, а специално за всички мои читатели, организаторите на семинара дават 10% отстъпка от таксата за регистрация. Ето на това му викам взаимноизгодна сделка!

Една неприятна история за промоутърската фирма „Нова музикална агенция“, е публикувал Георги Грънчаров. Според него фирмата е провалила много от планираните концерти и е завлякла феновете с пари за билети, които те все още не могат да си възстановят. Не искам да вземам страна, но смятам, че колкото повече гласност се дава на подобни истории, толкова по-голяма е вероятността да се разкрие истината и да се предотвратят подобни издънки за в бъдеще.

Григор Гачев пък предлага едно философско размишление по темата за авторските права, която изключително много ме вълнува. Статията е доста многословна и малко абстрактна на моменти, но зачеква фундаментални проблеми, които удобно се пропускат в медиите и са изключително важни за да разберем по-добре проблематиката в контекста на съвременната цифрова епоха. Задължително четиво!

По същата тема препоръчвам и статията в Web Cafe, където певицата Кортни Лав разкрива как се разпределят парите в музикалния бизнес, защо „музикант къща не храни“ и кой изяжда парите от „авторските права“.

Вторник – 27.04.2010

Татяна Христова от Нова визия представя резултатите от анкетата, пусната в блога, на тема „Съществува ли атмосфера на доверие във вашата организация?“ и коментира резултатите, които никак не са оптимистични. Само 19% твърдят, че усещат атмосфера на доверие. Вижте останали смятат, че недоверието в работните отношения взема превес. Прочетете статията за повече подробности.

Ако сте пропуснали – вижте моя репортаж от благотворителния концерт за Георги Найденов – Гого от „Фамилия Тоника„. Макар, че повечето изпълнители бяха „звезди“ на българската естрада от преди 25 години, че и повече, събитието беше показателно за това какво можем да направим, ако се обединим под една добра кауза. Поклон!

Сряда – 28.04.2010

Григор публикува втората част на статията за интелектуалните права, в която дава оригинални сравнения за различните продукти на авторско право и интересни исторически примери за това как се е развивала, оформяла и в крайна сметка изродила идеята за защитата на интелектуалния труд. Не пропускайте да я прочетете! Важно е!

Интелектуалните права и гражданските свободи определено бяха темата на тази седмица. Европейците изведнъж решиха пак да ни нарочат за Пират номер едно, с което се опитват да налагат по-тежки репресивни мерки към гражданите и да вменят полицейски функции на интернет доставчиците. Важна статия на Константин Павлов – Комитата по тази тема – „С добри намерения и прави към ада„.

Знаете ли как се формират фирмените правила? Димитър Цонев дава нагледно обяснение с един експеримент с маймуни. Смешно и тъжно едновременно, но за съжаление напълно вярно. Няма да ви издавам подробности, за да ви е интересно. 🙂

От личния блог на Събина Панайотова разбрах, че се е появила нова блог-щафета, която се казва „Една добра година„. На пръв поглед – нищо особено – ретроспекция на последната една година. Оригиналното е, че не я правят по Нова година, както всички, а по никое време. Цитирам публикацията на Събина, защото звучи много искрено и лично. Човек трябва от време на време да обръща поглед назад и да открива хубавите неща, които са му се случили.

Четвъртък – 29.04.2010

Медиите у нас често подхвърлят някаква история с проблеми, в която търсят просто сензацията и скоро след това всичко се забравя. Историята на арменското момиче Аревик предполагам е заинтересувала мнозина от вас и затова ще продължавам да цитирам информация за нея, докато се стигне до окончателно решение на нейния въпрос. Същата политика е предприела и Лидия Стайкова – Lyd, която периодично събира информация по случая и я предоставя в блога си „Полетът на костенурката“. Ако съдбата на Аревик ви интересува, препоръчвам ви да следите блога на Lyd.

Петър Стойков – Longanlon е блогър номер едно според класацията TopBlogLog и едва ли има нужда от реклама, но статията му „Малцинствата и интеграцията“ предлага интересни разсъждения по темата защо едни малцинства успяват да се интегрират в обществото, в което живеят, а други – не, които ви препоръчвам да прочетете.

Използвате ли в речта си думите „жестоко“, „страхотно“, „адски“ или „ужасно“? Сигурен съм, че е така. Вижте, обаче, какво казва Тихомир Димитров за вибрацията на думите и негативния заряд, който те носят и подсъзнателно ни насаждат.

Петък – 30.04.2010

За много почитатели на рок-музиката, концертът на AC/DC ще бъде вероятно най-великото събитие на годината. Организаторите от Болкън Ентъртейнмънт са публикували подробна информация за организацията на концерта, правилата и схемите за влизане в стадиона и ограниченията за движение по околните улици, които можете да прочетете от сайта „The Metal News“. Изключително съм щастлив, че се публикува такава информация, така че всеки зрител да е наясно какво се очаква от него и да няма никакви ексцесии, така че 50 000 души да се накефят максимално на своите любимци.

Ана Бако ни припомня времената, когато бяхме млади с едни тъжно-смешни спомени, когато автомобилите нямаха предпазни колани, децата пиеха вода направо от градинския маркуч и можеха да играят навън докато се стъмни, без родителите им да се притесняват за тях.

Пламен Петров, в типичния си оригинален стил разказва в своя блог шътокуа за вещиците – за гоненията и преследванията, на които са били подложени и за тежките изтезания за пречистване на душата, които са прилагали към тях църковните служители, само защото са били жени или защото са можели да четат. Страховито, интересно и забавно.

И за край на работната седмица – нещо за душата. Въпреки, че аз не можах да публикувам своята петъчна притча, ви предлагам една чудесна история от блога на Мелиса „Позитивното – храна за душата“, наречена „Сине, и това ще мине!„.

Приятно четене!


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

4 Responses to Седмичен блог дайджест – 2

  1. Събина каза:

    Майк,

    мерси много. Поласана съм, че всичко, което съм написала тази седмица ти е харесало. 🙂

    Много добра идея е това със седмичния блог дайджест. Колко неща съм изтървала.

  2. Благодаря и аз:-)! Радвам се че и ти оценяваш качествата на книгата! Жив и здрав:-)!

  3. morrt каза:

    Благодаря!

  4. Упълномощен съм – от името на всички вещици и вещери, както и от останалите, които могат да четат – да изкажа благодарност и да поднеса кошница с карамфили. Или халби с бири…по избор. 😉

Споделете вашето мнение!