Подарък за автора на 4000-ия коментар!

За малко да забравя една добра традиция!

Обичам смисления диалог и много се радвам на вашите коментари в блога. Затова реших да отбелязвам всеки 1000 коментара с подарък за автора на юбилейния коментар. Не се сетих за хилядния, но за 2000-ия и за 3000-ия имаше награди. Днес в блога има 3896 коментара, така че остават малко повече от 100 до достигане на кръглото число 4000. Ще ми бъде много приятно да дам на някой от вас моя малък подарък в знак на голямата си благодарност.

Какъв е подаръкът?

Естествено, отново ще бъде книга. В дните, когато властта се бори срещу четящите хора, а автори и издатели обявиха война на своите читатели, ние, хората на мисълта и словото, продължаваме да четем и да купуваме книги, защото знаем цената на знанието.

Книгата-подарък е Автобиография на Марк Твен. Авторът разказва с пословичното си чувство за хумор истории от своя живот, изпълнени понякога с гневна критика към обществото или някои видни негови представители по онова време, а понякога с любов и нежност към близките си хора. Много човечна и приятна за четене книга!

Куриозното е, че попаднах на информация, според която Марк Твен не е разрешавал публикуването на личните си бележки в автобиография, докато не се навършат 100 години от смъртта му, което стана съвсем наскоро – през април тази година. А книгата е издадена у нас от издателство „Захарий Стоянов“ още през 2008 година. Дали пък не са нарушени авторската воля и авторските права?

Ще се радвам, ако някой ни просветли по този въпрос, но така или иначе книгата е хубава и се надявам, че онзи, който я получи, ще я хареса. За сведение на всички тайни агенти – книгата съм я купил собственоръчно от книжарница и съм я платил със собствените си пари, така че нито сиренето, нито милионите на автора или на издателите му са пострадали.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Блогове, Книги, Лични и тагнато, , , , . Запазване в отметки на връзката.

11 Responses to Подарък за автора на 4000-ия коментар!

 1. man0l каза:

  Голяма драма с тая читанка, щом те кара да се замислиш дали като подариш книга нарушаваш права …

  Поздрави за добрата инициатива 😉 Трябва да я сложим в пример за успешно водене на блог 😉

 2. bulpete каза:

  Поздравления, скоро и аз давах награда за коментар No. 1000 и знам как се чувстваш!

 3. bilkata каза:

  Хихик, те от ИК „З.Стоянов“ едва ли са получили като прозрение свише текста на бележките, все някой в англосаксонския свят пръв е нарушил правата на автора. Не, че те са цвете… но в случая не са първоизточник.
  Той самият автор си има чудесни афоризми за такива случаи, пусто скоро не съм го препрочитала и не мога да се сетя за цитат.

 4. apieceofme каза:

  супер избор на книга 🙂 ще пускам коментари, пък а дано е мой късмет 🙂

 5. morrt каза:

  Кандидатирам се. Много приятно четиво! Ако спечеля наградата, ще подаря моя екземпляр на вече избран човек. Дано да прозвуча като опит за подкуп. 🙂

 6. Ирина Николова каза:

  Ех, че хубав подарък! Искам да го спечеля! Добра идея и мисля да я заимствам за моя блог! Поздравления!

 7. stefan.rusev каза:

  Страхотна книга и страхотно постижение 🙂

 8. Надето каза:

  Поздравляния, Майк, за 4000 (!) коментар, за хубавата инициатива и за невероятния подарък! Не се боря за нито едно от тях, по простата причина, че в слядващите някоко месеца няма да имам достъп до нета. Ще има да наваксвам после много. Ще ми липсва много и блога ти. Поздрави за печелившия!
  Надето

 9. Миглен каза:

  Интересен подарък, много искам да го спечеля затова ще ти накоментирам статиите сега 🙂

 10. Аз имах „Автобиография“-та още преди 1983 г., в едно томче с „Писма от Земята“ – не знам дали е пълно издание, нито помня кой го е издал. Там май пишеше в предговора, че Марк Твен не е искал да бъде издавана за определен срок – не съм сигурна дали точно за 100 години.

  Но го дадох назаем и не ми го върнаха. Това май е единствената книга, за която жаля. Иначе не помня какво съм дала или нямам нищо против, ако не ми го върнат, защото и без това чакам да видя кога подът ми ще се продъни под тежестта на книгите и ще ида на гости на съседите от долния етаж. 😉

  Язък, че не съм видяла по-рано конкурса ти – щях да те наспамя с поне 100 коментара! 😛

 11. Pingback: Голямото четене « Vanya's Weblog

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s