Седмичен блог дайджест – 51

Нова година – нов късмет. Надявам се да е така и с блоговете и да донесе нови теми и нови, интересни блог публикации. Минавам директно напред без повече уводни думи и ви представям най-интересните блог постове, които приковаха вниманието ми през последните няколко седмици.

***

Започвам с богатите и много емоционални впечатления на Анастасия Карнаух от първото й запознаване с България. Винаги ми е било любопитно как един човек, идващ от друга страна, с друга настройка и с друг роден език, усеща и възприема нашата страна. Настя е много богат духовно човек и нейните впечатления от България и българите са много интересни и приканващи към размисъл.

Ана Динкова пък разказва за проблемите на семейните хора, които след раздяла трябва да започнат отново да се социализират индивидуално и да ходят на срещи, за да се запознаят с нови хора. Като се замисли човек, не само в работата, но и в семейството човек може да се „институционализира“ и да стигне дотам, че всяка промяна в живота си да посреща с панически страх. Възниква въпросът: дали ние, семейните хора с дълъг брак „да си налягаме парцалите“ и с всички сили и средства да се стремим да опазим браковете си, или просто да поддържаме активен социален живот заедно и поотделно от брачната си половинка?

***

Тодор Христов споделя интересни разсъждения за нишовия и масовия маркетинг. Според една негова анкета, се оказва, че повечето хора се занимават с нишови продукти, отколкото с масови. Нишовият бизнес може да бъде много ефективен в днешните времена на неограничени възможности за комуникация, както споделя и Крис Андерсън в своята книга „Дългата опашка“, за която и аз писах, но в малък пазар като нашия, той може и да не е особено печеливш. Затова и аз споделям извода, до който е достигнал Тодор, че добър подход за малките фирми у нас е да се занимават с няколко отделни ниши, от които биха могли да получат приемлив доход.

От малко по-друга гледна точка тръгват разсъжденията на Денислав Георгиев за фокусирането, но сякаш стигат до същия извод. Много популярни бизнес автори съветват да се фокусираме в една дейност, в едно начинание, за да можем да станем перфектни, но Денислав оспорва тази идея с аргумента, че така можем да пропуснем много възможности и че тясното специализиране / фокусиране в една област може да ни попречи да разкрием потенциала си в други. Мисля си, че може би е прав, тъй като и самият аз много трудно успявам да се фокусирам само в една дейност. Интересувам се от много неща и все още си мисля, че не съм открил онова, в което съм най-добър. Затова и продължавам да експериментирам, а това ми доставя удоволствие 🙂

***

Няколко поста с информация, която може да ви бъде полезна: Никола Балов представя промените в законодателството, свързани с договорите с мобилен оператор, Маргарит Мисирджиев дава полезни съвети как да използвате подписа си в имейла по-ефективно, а в моя блог „Нова работа“ можете да прочетете 6 полезни съвета за намиране на работа през 2012 г.

В този дайджест отново имам постове за интересни места и впечатляващи приключения. Тихомир Димитров разказва изключително увлекателно за историята и настоящето на Малта – една малко позната крепост в сърцето на Средиземно море, а Николай Китанов споделя историята на своето авантюристично пътуване из Кавказ на мотор в цели 8 части и с много снимков материал: част 1, част 2, част 3, част 4, част 5, част 6, част 7, част 8.

Малта

***

Още няколко интересни поста, свързани с политиката, начина ни на мислене и обществения живот. Радан Кънев коментира някои явни слабости на управляващата партия, които са разочаровали голяма част от хората, вярващи, че тя ще донесе някаква промяна в нашия политически живот (аз не съм от тях) и нарича това „краят на началото„. За мен най-интересен е въпросът, който авторът поставя в края на публикацията си: Коя е отговорната алтернатива на това управление, как изглежда тя и какво ни предлага? Интересно би било да видим.

Тодор Христов цитира изказване на гуруто на продажбите Ранди Гейдж, който твърди, че „Титаник“ е най-вредният филм, правен някога. Повод за това твърдение е фактът, че в този филм бедните се показват като добри хора, а богатите като лоши, което внушава на зрителя, че да си беден е хубаво, а да си богат – лошо. Не бих казал, че точно този филм е най-типичният пример за такова послание, но съм склонен да се съглася, че в него има подобни социалистически идеи. Темата е хубав повод за дискусии и спорове. Можете да споделите своето мнение в коментарите отдолу.

Не мога да подмина и темата за блоговете, които уж постоянно умирали. Аз, като човек, стараещ се да пише относително редовно (макар и не много често), смятам, че блоговете трайно се настаниха в общественото пространство като форма на комуникация и ще останат за дълго там, дори и някои блогъри да се отказват от тази дейност и други да заемат техните места. По този повод ви предлагам две хубави статии: на Василена Вълчанова, която развенчава 6 мита за блоговете (един от тях е точно този, че били умирали) и на Жюстин Томс, която обяснява защо ни трябват блогърите и с какво са полезни на обществото.

***

Завършвам дайджеста с два поста, посветени на събитието на месец януари – TEDxBG 2012. Крис Георгиев прави много детайлен обзор на всички презентации, а Константин Павлов – Комитата добавя малко критика и доста снимки. За съжаление, този път не можах да присъствам поради изключително големия интерес на толкова много хора, който доведе до много бързото изчерпване на билетите. Събитието бе окачествено от много хора като супер вдъхновяващо (каквото и трябва да бъде, щом е TED), но наистина организаторите би трябвало да помислят за по-голяма зала и за някои нови лица на сцената. Повтарянето на някои лектори още на третото издание ми се струва доста ограничаващо. Мисля, че в България има много хора, които могат да излязат на сцената на TEDxBG и да разкажат вълнуващи истории.

Пожелавам ви вдъхновение и ентусиазъм във всичко, с което се захващате!


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Седмичен блог дайджест – 51

  1. Pingback: Седмичен блог дайджест – 51

  2. Тихомир каза:

    Силни статии. Определено слагам блога в reader-а.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s