ACTA дайджест

В последните години имам чувството, че ни наближава някаква нова форма на тотално господство, която се опитва да задуши свободния човешки дух и да ни превърне в безропотни роби, които постоянно плащат някому някакви сметки дори за най-елементарните си нужди. Светът се променя динамично, а големите корпорации, които печелеха добре от досегашните бизнес модели, не искат да приемат промяната и са готови да поведат открита война срещу народите по света само и само да изцедят и последните стотинки от тях за собствената си печалба.

Само допреди няколко седмици се възмущавахме от щатските проекто-закони SOPA и PIPA, които застрашаваха свободата на целия Интернет, и изведнъж като гръм от ясно небе узнахме, че България е тайно е подписала търговско споразумение, което й вменява задължението да преследва своите граждани като престъпници, нарушаващи нечии корпоративни интереси. Това е договорът ACTA. И понеже нещата са наистина сериозни, а този документ бе подписан от доста държави, без да бъде обсъждан в обществото, което предизвика масови протести, реших, че е добра идея да събера и да ви представя обобщена информация за него, споделена в българските блогове. А след като бъдете добре информирани, мисля, че най-правилната постъпка е да се включите в българския протест срещу ACTA, който в София ще започне на 11.02.2012 (събота) от 11:00 часа пред пилоните на НДК.

За ACTA най-напред научих от блога на Боян Юруков и неговия пост ACTA или как се обират човешки права, където авторът ни предупреждава за опасните последствия не само от конкретния документ, но и от идеята да се сключват тайни споразумения във века на масовата информация. По-късно попаднах и на поста на Константин Павлов-Комитата AC TA – поредното посегателство срещу свободата, в който той гневно споделя своето възмущение както от потайността на подготвянето и подписването на това споразумение, така и от презумпцията, че отговорността за спазването на законите се прехвърля върху трети лица като доставчиците на интернет услуги или продавачите на електронна техника. Комитата се възмущава и от поведението на нашето правителство, което за пореден път „заема възможно най-ретроградната и мракобесна позиция […] и взема възможно най-непрозрачните решения.“:

За да ни пробутат този тип законодателство, веднъж ни го маскираха като антитерористична дейност (Наредба 40), веднъж като борба с детската порнография (ЗЕС), а сега като борба с ментетата (ACTA).

По-нататък Григор Гачев дава няколко конкретни примера какво точно означава приемането на ACTA за нас, обикновените потребители. Ето част от тях:

 • За нарушения на интелектуални права (напр. слушане на “пиратствана” музика) се предвиждат наказания, които включват затвор.
 • Наказанията да бъдат договаряни пряко между корпорациите-праводържатели и обвиняваните от тях лица, без участие на съда. Корпорациите не са длъжни да представят каквито и да е доказателства за обвиненията си. Размерът и обхватът на наказателните мерки се определят от корпорациите.
 • Сайт, в който е била споделена “нарушаваща авторските права” информация, трябва да бъде спиран при поискване от корпорацията-праводържател. (Корпорацията не е длъжна да представи доказателства, че информацията наистина нарушава интелектуални права, или че тя притежава тези права.)
 • Правото на “честна употреба” се ликвидира. Ако например споменете в своя статия името на корпорацията А или продукта й Б, това е пряко нарушение на нейни интелектуални права. Ако статията е негативна, корпорацията е в пълното си право да ви осъди на затвор. Разбира се, за нарушените й интелектуални права.

***

Николай Сисоев-Труден предвижда скорошното възраждане на нови диктатури в лицето на създателите на тези закони, наричайки ги Успешна манипулативна техника. Според него „демокрацията се свива и незабележимо изчезва, работейки ПРОТИВ, а не ЗА“. И още:

Никой закон не казва „забранява се на престъпниците…“, защото по закон всички са равни и невинни, до доказване на вината и отнемане на правата. Затова всеки закон, който отнема нещо от свободите и правата ви, е закон, който всъщност ви определя като престъпници. Тази невидима нишка в закона, която ви определя като престъпници до доказване на противното, всъщност не работи против престъпността, а против правото на личността да бъде свободна и разграничавана от престъпника.

Когато законите работят ПРОТИВ, се стига до абсурдното твърдение, че спазването на човешките права осакатява борбата с престъпността. Това внушение вече успешно работи и мнозина са съгласни да се откажат от някои свои права в полза на борбата ПРОТИВ престъпността.

От тук до диктатурата има само едно кимане на главата.

В същия дух е и статията на Пейо Попов Разделното време на ACTA. Докато още не е влязъл в сила законът, цитирам дословно:

ACTA не е нито началото, нито ще е края. ACTA нито ще спре споделянето на файлове, нито ще направи артистите богати. Средствата за заобикаляне на технологичните ограничения, които ACTA ще наложи, са отдавна измислени и от години се използват от организираната престъпност. Да, това споразумение ще спомогне за обявяването ви за престъпници, но не го взимайте лично, а го приемете като само още един етап в процеса по разделяне на обществото според достъпа до информация. Във време, когато знанието е най-важната предпоставка за успех и средство за производство, неоторизирания достъп до знание ви прави престъпници. Когато възможността да се създава се цени толкова високо, е естествено това право да бъде монополизирано и защитено със заплаха от репресии.  В този смисъл, ACTA е само инструмент за разделяне на хората на можещи и знаещи, от една страна и обикновени престъпни невежи от друга.

Ние всички вече сме престъпници, не си правете илюзии. Всички нарушаваме нормите за защита на „интелектуалната собственост“, без да сме музиканти, артисти или хора занимаващи се само с интелектуален труд. Абсурдността на сега действащата уредба води до това, че подобни естествени дейности са на ръба на законното:

 • Да четете книга на детето си – погледнете съобщението за правата: забранено е всяко възпроизвеждане, по какъвто и да е начин. Какво си мислите, че е четенето на глас?
 • Детето ви не може да рисува, рецитира или пее чужда песен – всеки се учи да твори като подражава на чуждото, но това е (о, ужас!) копиране на авторско произведение и директно ограбване. Опитайте се да го снимате и качите в сайт за споделяне и бъдете благодарни, ако само ви изтрият.
 • Да пускате музика на сватбата си, рождения ден или какъвто и да е друг празник – това е публично изпълнение, изрично уредено право за носителя на правата, който няма (а и не знае как) да спечели от вашата веселба.
 • Да пращате връзка към каквото и да е онлайн – няма начин да знаете дали по този начин не разпространявате произведение, което нарушава чужди права, а вие не искате да сте съучастник в кражба на интелектуална собственост, нали?
 • Да цитирате, да критикувате, да спорите – без значение дали това е допустимо ползване, ползването на част от чуждо произведение може да ви въвлече в спор дали сте имали право да го ползвате въобще, което прави началната цел доста далечна.

Примерите, както казва Пейо, може да ви се струват абсурдни, но са напълно реални. И това трябва да ни стресне. Защото когато цял един народ е виновен пред закона, тогава той може много лесно да бъде манипулиран от управляващите. А вие искате ли да бъдете манипулирани?

***

Някои блогъри, като Комитата смятат, че ACTA не е просто търговско споразумение, каквото се опитват да го изкарат политиците, а е нов военно-политически съюз, който цели ново световно преразпределение на силите и ресурсите и че участието ни в него е ултимативно – или сме с тях, или сме против. Тоест, успокоителната новина, която медиите ни подхвърлиха, че Бойко Велики е уверил, че България ще подпише договора с условия, е чиста партенка – създателите на този договор не са дали възможност на никой да поставя условия, камо ли на дребна държавица като нашата.

Асен Ненов пък твърди, че проблемите със следенето ни в Интернет са много по-малки от истинския замисъл на споразумението, който на практика цели да запази сегашното статукво между държавите и да остави бедните държави без шансове за развитие, а богатите да станат още по-богати.

Трети пък, като Христо Блажев, демонстрираха с голяма доза хумор как би изглеждало едно ревю на книга, ако договорът ACTA бъде приет и реализиран в пълния му замисъл. Този текст страшно много ми напомня за романа „451 градуса по Фаренхайт“. Дали наистина ни чака такова бъдеще?

***

Благодарение на Вени Гюрова открих интересен видео запис на част от предаването „Факторът Кошлуков“, в който водещият Емил Кошлуков доста ясно и точно обяснява на телевизионните зрители смисъла на ACTA и последиците, до които може да доведе неговото ратифициране от българския парламент. Макар, че не е от блог, а от телевизия, споделям с вас това видео, защото е наистина добро, а и водещият обяви, че ще следи темата, както и протестът срещу споразумението в събота. Изгледайте го!

***

Боян Юруков безспорно е най-активният блогър по темата ACTA и искам да цитирам още две негови публикации. В едната той съпоставя мненията на български министри и на представителите на другата страна – продуцентите по темата, както и дава един показателен пример, че корпорациите-праводържатели всъщност не правят нищо, което би било във взаимен интерес на тях, на артистите и на техните почитатели и клиенти. Вместо това, те предпочитат да играят ролята на интелектуални стражари и да печелят не от предлагането на стоки и услуги, а от наказването на хора, които просто нямат начин да си платят за това, че са ги ползвали.

Най-важният въпрос е: какво да се прави. В поста си ACTA – илюзията за решение, Боян акцентира върху нуждата от обществен дебат. Проблемите на интелектуалните права и на свободите на гражданите стават все по-остри и единственият смислен начин да ги решим е чрез масова обществена дискусия. Дотогава, обаче, този договор трябва да бъде спрян. Подобни съвети дава и писателят Тихомир Димитров, който разглежда въпроса от позицията и на трите заинтересувани страни – автори, издатели и потребители. За да постигнем просперитет в новото време, трябва да се изслушваме и уважаваме взаимно. Всяка форма на насилие в вредна и може да разруши благоденствието, в което живеем в момента. Затова ACTA трябва да бъде спрян, а хората трябва да седнат на масата и да разговарят.

***

Още обзорни материали с много връзки можете да видите тук:

***

Включете се в протеста срещу ACTA, за да могат българските управници да видят, че сме хора с мнение и с позиция и да вземат правилното решение относно този срамен документ и да бъде замразено неговото ратифициране.


Ако харесвате публикациите в този блог, ако неговото съдържание ви е интересно или забавно, за да сте сигурни, че няма да изпуснете нещо важно, абонирайте се за съдържанието на блога чрез RSS фийд или по имейл.

Публикувано на Седмичен блог дайджест и тагнато, , , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to ACTA дайджест

 1. Благодаря за описанието и връзките. Дано да имат ефект протестите. Писах и за една различна идея за протест – даряване на кръв. Това е изключително полезен и символичен жест на споделяне, с който ще покажем, че тази култура, за която се борим, е от жизнена важност. Описал съм всичко в статия от вчера. Днес или утре ще направя фейс група, където да събираме снимки на дарилите.

 2. Pingback: ACTA дайджест

 3. bozho каза:

  Мнението на Любомир Николов по въпроса:
  http://narvi.zavinagi.org/?p=359

  Поне любителите на фантастиката много добре знаят кой е.

 4. Despa Stoyanova каза:

  Аз съм за АСТА, но не точно в тази форма. Интелектуалната собственост на хората трябва да бъде защитена. А не като Beinsa.info да краде книгите на Вайсман и да ги публикува. Учения е възмутен и каза, че ще отнесе въпроса до Посолството ни в Канада. То май повечето българи само за това ги бива. То защо никъде не ни обичат.

 5. PricklyBear каза:

  Във връзка с АСТА, на много места се споменава проблемът с предвиденото наказание затвор. Мисля, че би било полезно да се припомни (в някой от дебатите може би) за какво съществува тази форма на наказание „затвор“ по принцип и каква е нейната цел. Защо едни престъпления се наказват с него, а за други то не е подходящо. Има си причини, а сега струва ми се АСТА (или поддържниците) ги игнорира, което е притеснително. Може и да греша, но от четене и слушане на коментари, до този извод стигам за момента.

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s