Nokia E72 – тежката артилерия. Блогърски телефони от Nokia

Да си блогър и да си относително популярен си има и своите преимущества. Nokia България и тяхната PR агенция grayling са предприели похвалната инициатива да предоставят на популярни блогъри различни телефони на Nokia за тестване. Признавам си, че първоначално си помислих, че ще ни ги подаряват, но и така не е зле – хем ги разучаваме отблизо, хем и вие като наши читатели ще си направите сметката дали си струват. 🙂

Идеята е добра, защото един блогър, който си е изградил някакъв авторитет сред своите читатели благодарение на това, че е искрен и неподправен, няма да се откаже от честното си мнение само заради мимолетното удоволствие да си поиграе с нов мобилен телефон. В крайна сметка, аз така ще постъпя и вярвам, че и другите колеги, участващи в тази програма, няма да изневерят на себе си. Мисля, че от споделянето на откровеното ни мнение за ползваните апарати ще бъдат от полза и за самия производител – все пак целта е да правят все по-добри продукти, а какъв по-добър начин от това да чуеш прякото впечатление на един непредубеден потребител?

Искам да благодаря на Маги Кичукова за това, че бях избран да участвам в тази програма и че ми предложи доста богат избор на апарати. След дълго чудене, тъй като досега не съм бил потребител на тази марка, решихме да взема Nokia E72сериозен и „тежък“ бизнес модел и да видим как ще го усетя. Като казвам „тежък“ имам предвид наистина тежък. Усещането за тежест е сериозно и макар че в началото си мислех, че ще ми ходи на килограмите, след известно време осъзнах, че тежестта на апарата не е никакво предимство и ако го изтървеш, вероятността да се повреди е значително по-голяма. (Слава богу, не съм го изтървал!)

Преди 4 години ползвах Balckberry и тогава бях впечатлен от удобството да имаш истинска хардуерна клавиатура, която въпреки малките си клавиши е удобна за натискане и с нея може лесно да се пише даже с една ръка, натискайки клавишите само с палец. При Nokia E72 ефектът е същия и това беше една от причините да избера точно този модел за първия си тест. Единственият недостатък на самата клавиатура е, че не е точно QWERTY, а някаква немска модификация, при която някои букви са разменени и това причинява известно неудобство за човек като мен, свикнал постоянно да работи със стандартна клавиатура. Предполагам, че моделът, който ползвах, е бил предназначен за германския пазар.

Естествено, наличието на постоянна хардуерна клавиатура води до сериозно намаляване на екрана, но това е положението – едно удобство винаги е за сметка на друго.

Няма да коментирам стандартните функционалности на телефона – повече за тях можете да прочетете от официалните бюлетини. По-важното е, че изпробвайки този телефон, осъзнах какво точно търся аз в един смартфон и какво – не. Преди няколко месеца дълго се колебах дали да си купя смартфон с много функции или малък лаптоп – нетбук. В крайна сметка изборът ми падна върху преносимия компютър и никак не съжалявам за това. Да, телефонът можеш да си го сложиш в джоба, но компютърът си е истински компютър и с него можеш да правиш всичко. Колкото и да е добра една телефонна клавиатура, с нея е много трудно и уморително да пишеш големи текстове. Единствената полза е да пишеш удобно SMS-и и кратки имейли.

За човек като мен, важно изискване беше да може да се ползва за споделяне в социалните мрежи като Twitter, Facebook и Foursquare. За щастие, Nokia E72 предлага всички тези възможности – има приложения за всички тези социалки и всички работят доста добре. Най-големият проблем на този модел в това отношение е липсата на възможност за писане на кирилица. Явно за компанията-производител нито българският, нито руският пазар представляват интерес, след като в един модел от 2009 г. няма кирилица. За сравнение, личният ми телефон Sony Ericsson K750i е от 2005 г. и има кирилица.

Проблемът беше много конфузен, даже стопиращ за мен. Аз, който не разрешавам коментари на латиница в блоговете си, пиша навсякъде в българския Интернет на кирилица и проповядвам активно писането на родната ни азбука, се принудих да използвам шльокавицата, за да общувам в социалните мрежи.

Търсих решение из Мрежата, но се оказа, че няма удобно такова. Братушките са измислили как да го заобиколят – направили са мобилен сайт, в който си написваш текста на шльокавица по руския стандарт, след това натискаш бутона за конвертиране и получаваш хубав текст на кирилица, който с копи/пейст поставяш там, където искаш. Става, ама е много криво.

Хубавото е, че има wi-fi и когато съм без компютър лесно се закачам за някоя мрежа и споделям с приятелите си каквото намеря за важно. Лошото е, че настройките на връзката с Интернет не са прости – трябва да се регистрира всеки Access Point, за да могат да работят всички приложения, а те постоянно питат за това. Това понякога става автоматично, но по-често се налага да го правя ръчно и ако човек често е в движение и отсяда на различни места, се налага да се занимава постоянно с тази дребна, но досадна задача. Добре би било системата да пита само веднъж за определена мрежа и автоматично да я запомня, така че всички програми да я ползват, вместо постоянно да ме питат как да се свържат.

Въобще, телефонът има доста функции, които вършат полезна работа, но потребителският интерфейс ужасно му куца. Не е никак интуитивен и за много неща се налагаше да питам познати или да търся информация в Интернет. Тук определено фирмата има над какво да поработи още.

Интересна възможност е GPS навигацията. Човек може да си изтегли безплатно карти от сайта на Ovi Maps и да използва телефона за навигиране в непознати места. Има функции за пешеходна разходка, както и за движение с автомобил. Полезно е, ако ходите в непознат район и не можете да се ориентирате. Ако сте с кола и имате навигатор до себе си, също би било добро решение, но ако сте сами, не е много удобно да шофирате и да се ориентирате с това малко екранче.

По принцип GPS функционалността работи добре, но има нужда от ясно време, за да се види със сателитите – при облачно време отказва. Апаратът поддържа и функционалността aGPS, която, доколкото разбрах, използва и информация от мобилната мрежа и от Интернет, но за нея се изисква връзка с мрежата, за което мобилният оператор ще ви таксува. Да не забравим и наличието на компас, който сам по себе си е ценен инструмент за загубилия ориентация човек.

Фото камерата е прилична, но не е много качествена. Става за непретенциозни снимки навън в слънчево време. При слаба светлина не работи никак добре, което явно е характеристика и на други модели на Nokia – вижте ревюто на Божидар Костов за Nokia C6. Въпреки богатите спецификации, аз не можах да намеря някои от настройките (като например за цветовете и светлочувствителността), което ме навежда на мисълта, че онзи, който е писал рекламните ревюта, не го е тествал на живо.

За сметка на това Nokia E72 има добър медия пакет – радио (УКВ и интернет), диктофон и MP3 плейър. Качеството на звука е много добро, а има и еквилайзер с няколко вградени настройки, с които човек може да си нагласи звученето така, както му харесва. Точно сега, докато пиша тази статия, слушам любимата си музика през телефона и това значително смекчава критичния ми тон. 🙂

Като цяло – добър телефон, но не отличен. Не знам какво имат предвид рекламистите, като го наричат „бизнес телефон“, освен това, че постоянно можеш да получаваш писма от шефа си и от клиенти, което на мен някак си не ми харесва. След като го ползвах един месец, започнах да си мисля, че понякога наистина е добре да можеш да се откъснеш от работата и да си отдъхнеш. С бизнес телефоните това няма как да стане. 😦

Готино е да можеш да отвориш Интернет във всеки момент, да прочетеш пресата, да початиш с приятели (май забравих да кажа, че има и Skype) и да споделиш нещо интересно в Twitter – и всичко това можеш да го имаш с Nokia E72. Като добавим и яката батерия, получаваме доста плюсове. Минусите са основно в потребителския интерфейс – не е интуитивен и като цяло работи доста бавно. Цената на апарата е средно около 600 лева – зависи от магазина и от аксесоарите. Вие сами можете да прецените дали си струва.

Дано да съм ви бил полезен.


Ако харесвате моите публикации и моята гледна точка, ако това, което публикувам, ви е интересно или забавно, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се за съдържанието на този блог чрез RSS фийд или по имейл.

 

Публикувано на Продукти и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

21 Responses to Nokia E72 – тежката артилерия. Блогърски телефони от Nokia

 1. radislav каза:

  Майк, благодаря за информацията. Изтрий недостатъците и може да ти го подарят 🙂 😛

 2. Майк Рам каза:

  Не, не искам да се подмазвам, за да ми подарят телефон. Освен това, видях, че има много различни аспекти, които са важни. Понякога нещо дребно може страшно много да ти хареса или пък да те отблъсне. При положение, че цените на апаратите са относително високи, човек трябва доста внимателно да проучи различните възможности, преди да се спре на даден модел. Затова и аз се опитах да разкажа по-подробно за онези неща, които на мен са ми направили впечатление, макар и в очите на другите да изглеждат дребни и маловажни. Разни хора – разни идеали 🙂

 3. Марин каза:

  Nokia никаква полза не са имали от теб 🙂

  Благодаря за подробното инфо.

 4. Майк Рам каза:

  Не мисля, че нямат полза. Това е един от многото модели и си има специална цел и предназначение според създателите му. Аз се опитвам да го оценя спрямо собствените си предпочитания. Нормално е не всичко да ми харесва, но може да харесам друг модел или пък други хора да харесат този.

  Това е идеята.

 5. Гонзо каза:

  Мисля, че дискутирахме с теб в Twitter проблема с кирилицата – според мен твоят апарат просто е произведен за немския пазар. Поне моят телефон – 5800 Express Music – си дойде с български, английски и още няколко подредби. Може разликата да е и в това, че моят е със софтуерна клавиатура.

  Би ми било интересно да споделиш впечатления от ползването на уеб-браузъра на телефона.

 6. Майк Рам каза:

  Да, най-вероятно е предназначен за германския пазар, но аз се разрових доста из мрежата и действително се оказа, че самият модел няма кирилица.

  Не съм имал особен опит с мобилни браузъри, така че не знам какво да кажа за него. Работи относително добре, доколкото е възможно на този малък екран. Страниците се скролират нагоре и настрани и това не е много приятно. Инсталирах си мобилна Опера, но нямаше кой знае каква разлика. Признавам, че не съм го тествал много активно. Най-много съм ползвал Google 🙂

 7. Emilia каза:

  Може да Ви се стори интересна една подобна история за друга кампания на Нокиа, само че в Англия, преразказана от друг блогър: http://www.nikolaysblog.com/2010/10/nokia-campaign-short-blog-title-rather.html
  Само че във въпросната кампания Нокиа подарява телефони на популярните блогъри (изглежда, че тази практика не е чак толкова нова), за разлика от българското си подразделение… Съжалявам за това, наистина не е честно; може би си струва да се провери, дали ‘временното ползване’ не е някаква типично нашенска си ‘шмекерия’, сещате се за какво говоря 😉
  Клипчето с разопаковането на апарата – Nokia N900 unboxing video – е в края на темата на Николай и е доста интересно. Както се вижда от него, и други блогъри, точно както Майк Рам, са честни и откровени по отношение на недостатъците на апаратите. С което Майк несъмнено печели моите адмирации!

 8. antoni каза:

  имам въпросният от 5 месеца
  вече е със 4 хардресет.
  – милият не търпи инсталиране на теми/лагване,забиване,оставам с впечатление че не му отърва особенно да му се слагат теми различни от вградените/
  – металната лайсна долу до микрофона се разлепи/не е изпускан,хвърлян,малтретиран/
  – след инсталиране на:месинджър,хотмайл,овимайл – едно лагване,едно забиване,едно чудо
  – вече за трети път ми размества и подменя имената и номерата на хората от указателя/добре че съм предвидлив и имам копие с което оправям щетите/
  – на няколко пъти губи обхват на абсурдни места,/пътувам доста никога не съм имал проблеми с обхвата с някой от предишните ми телефони/
  – вчета безплатният им гпс ме показа през две улици от местото на което благоволох да бъда.вълна от питанки в различни цветове беше над главата ми през целият ден.
  – браузер – абсурден.ок добре съгласен съм че е сравнително бърз,но като цяло е само и единствено за разглеждане.ако очаквате нещо по съществено като наример виждайки някой номер да го маркирате и да се оабдите директно забравете.този и други проблеми се коригират с опера10.но и тя милата нещо не съфти с особенна красота и производителност в е72
  – 1гб,софт на нокиа на лапа ми – то нее овимапс,овисюит,мапдаунлоадер,овипочистване и прочие.аман където да погледна папки на нокиа.
  – след каратко питане до нокиа кога ще благоволят да сложат крилица на „БИЗНЕС“ смарта им.отговорът беше – не предвиждаме да има.ако имате други въпроси ще се радваме да ви отогворим.
  – слушалките в комплекта-толкова нескопосано,криво,некадърно и грозно нещо не съм предполагал че може да съществува.размера на гумичките е абсурден/измъкват се падат/тежеста на микрофона е толкова криво изчислена че постоянно ми изчака слушалката от ухото ако клипса изпусне захват.а той е толкова слаб че се случва през 5 мин.общо взето когато разчитам на слушалките – пия два валидола и се въоръжавам с търпение за да мога да си играя да закачам клипса и да си вкарвам слушалките в ушите през целия ден.
  – музикалният плеър – препоръчвам горещо на нокия да се вземат в ръце , да се осъзнаят и или да спрат да си оборудват машините с плеъри или да си наемат някой които разбира за да им направи свестен такъв.
  – камера – афтофокусът дори и след ъпдейт и незнам какво продължава да си работи когато и както реши.настоил съм камерата да прави няколко снимки една след друга, та белким някоя от тях стане сполучлива.
  – батерия – 1500мач- хубу де ама онзи ден на свежо заредена батерия този бизнес модел на нокия ми угасна със невинното съобщене че няма ток.

 9. antoni каза:

  – от няколко седмици се е изучил/не знам от къде/да ми крие номера от указателя.а при позвъняване от човека да ги показва.
  за да не разтягам мохабета/а уверявам ви списъка с кусурите не се изчерпва с тези/накратко:
  не се чувствам спокоен с тази машина,нямам и доверие.висок клас с претенция пък изработката е меко казано слаба.дори и след последвалите два ъпдейта нещата според мен не са цветущи.

 10. Борис каза:

  Здравейте, няма как да не се изкуша да не се намеся. От Прочетеното в коментарите основно ми се набива само едно в главата – не сте отделили нужното време за да свикнете с модела. Казвам го от личен опит. Винаги съм бил фен на Е-серията на Нокиа, но скоро го смених с Андроид. Първите 3 дни изпитвах същия дискомфорт, който вие имате с Е72. Да, поддържам мнението, че ако Нокиа СПЕШНО не направят нещо за Симбиан ще загубят много повече от пазарния си дял, който по последни данни губят. Проблема не е в самата ОС, а в това, че новите версии не носят нищо кой знае колко ново.
  @антони: не знам как си го постигнал, но при средно 3-4ч дневно разговори Е71 издържа мин 2 дни. Тествано, при това не веднъж. Ако обаче не обръщаш внимание на тези неща, то всеки телефон може да те изненада с подобно гаснене.
  @Майк: Съгласен съм относно забележката за WiFi, но и при другите ОС е така. Лично аз предпочитам подобно потвърждение и съответно запомняне на мрежата пред самоволното закачане. Тук остава въпроса до колко се ползва функцията и рентабилно ли е по отношение батерия по цял ден да си на търсене.
  Дразнеща е организацията на софтуера за копютър, или поне до момента до който видите спартанския такъв на HTC да речем.
  Проблема с фонетиката е решим и го има описан по форумите, което не е извинение за фабричното му липса.
  Ако в заключение подходя малко по-глобално, то смятам, че Нокиа имат проблем със скоростта на адаптация към променящия се пазар, а не толкова с хардуера. Лично мен силно би ме интругувала комбинацията от опциите на Андроид в комбинация с хардуер Нокиа. Уви, като гледам в коя посока теглят едва ли ще ме огрее 🙂

 11. Майк Рам каза:

  Борис, отделих му цял месец – мисля, че е напълно достатъчно. В момента ползвам друг модел на Nokia – C6, който още с първото докосване ми показа, че е много по-добър от E72. Е, въпрос на вкус е, все пак, но на мен определено ми харесва повече. Скоро ще напиша ревю и за него.

 12. Борис каза:

  @Майк, може би най-вече опира до вкус. Аз все още изпитвам носталгия по Нокиа, но това което имам в комбинацията HTC + Android не може да ми се предложи от финландската марка…
  Ще ми е интересно да прочета впечатленията ти от С6.

 13. Майк Рам каза:

  И аз си мисля, че Symbian изостава като операционна система, но още не съм имал съприкосновение с Android. За C6 ще пиша скоро. Имайте търпение 🙂

 14. Мартин Петров каза:

  Имам няколко въпроса относно телефона:

  1во От къде точно да си сваля Garmin и към днешна дата това ли е най-добрата навигация за Е72ката ? Интересуваме само за България.

  2ро Как да махна звука на камерата

  3то Знаете ли някой сайт за безплатни приложения ?

  4то За момента коя версия е най-добра за този телефон и от къде се сваля последната версия ?

  5то Защо копчето на джойстика ми свети на 10 секунди по 1 път без спиране в този цикал

  6то Как да си направя дисплея ми да не гасне ?

 15. Майк Рам каза:

  Мартин, тези въпроси звучат направо като разпит 🙂
  За съжаление, не мога да отговоря на всички, тъй като не съм изпробвал всички неща, а и телефонът ми беше даден за ползване само за месец, така че вече не е у мен. Но на някои въпроси ще се опитам да отговоря:

  1. Не знам за Гармин. На този телефон имаше OVI Maps и аз ползвах тях.

  2. Телефонът не е пред мен, но мисля, че имаше меню „Settings“ и оттам трябва да става.

  3. Аз ползвах OVI Store и там има много безплатни приложения.

  4. Ask Google 🙂

  5, 6, – не знам. Но може някой друг читател да отговори след мен. Проверявай от време на време.

 16. boika каза:

  здравейте аз искам да си купя Nokia E72 влюбих се когато го видях в лилаво.Имам много въпроси ,но ще попитам само сега например може ли наистина да се провежда видео връзка ,защото моя приятелка ползва Sony Ericsson X10 с която уж може да се провеждат видео разговори с всеки телефон но не така.

 17. Майк Рам каза:

  Мисля, че има малка камера на предния панел, така че би трябвало да може да прави видео връзка, но аз не съм го пробвал.

 18. valjo каза:

  С Е71 може да се провежда видеоразговор,би трябвало и с Е72 да може.

 19. Ирина Иванова каза:

  Здравейте, съвет за шльокавицата и кирилицата – АБВ пощите предлагат с един бутон превеждане от латиница на кирилица! Ако нямате поща там – си направете и можете да оставяте страницата отворена, пишете текста като мейл после си го конвертирате и така! 🙂

 20. Данчо каза:

  Възможно ли е видео връзка по скайп? И всъщност дали наистина си струва този телефон,останах и с впечатлението,че кирилица на него е доста трудна задача да се направи,днес много се запалих по него и мисля да си го купя..но от прочетените ми на всякакви места коментари взех да се разколебавам .. би ли обобщил накратко някой които го притежава или просто да ми даде съвет

 21. Честно казано, ако трябва да избирам между удобството на големия екран или на по-добрата и лесна клавиатура бих избрала второто. Изключително досадно е да натискаш грешната буква и да триеш, защото клавиатурата е по-малка и това ми се случваше с ZTE-то ми. Накрая го смених само заради това. Нокиата е по-добра, заради чувствителността на дисплея и по-лесно се работи. С други телефони не съм пробвала…

Споделете вашето мнение!

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s